Zo zagen wij het: NEC – FC Twente

Daar was hij dan eindelijk: de seizoensstart van 2022-2023. Na een veelbelovende terugkeer op het hoogste plan, waar we ondanks een dramatisch verval in de tweede seizoenshelft toch tot op de slotdag mee deden om Europese play-offs, wordt dit het seizoen van de waarheid. Voetbalwijsheid leert immers dan een tweede seizoen na promotie altijd het moeilijkste is. We ondervonden dat zelf ook in 2017. Het is de club er dan ook alles aan gelegen om niet in diezelfde valkuil te trappen. Althans, dat zegt men. De kaartprijzen gingen omhoog, want alleen op die manier konden we volgens Van Schaik voetballers als Schöne bij de club verwelkomen. Van Leeuwen haalde met Tannane en Kramer twee veelbelovende spelers binnen, maar wist tot dusverre de veelbesproken spitspositie nog niet goed in te vullen. Marques werd gehaald, maar die wist in de voorbereiding bepaald nog niet te overtuigen. Wel werd Duelund opnieuw gehuurd, waardoor we tenminste op de flanken een redelijke bezetting hebben. Al zou een extra vleugelspits ook geen overbodige luxe zijn. En afgelopen week werd plots Cillessen triomfantelijk aangekondigd. Dat is uiteraard wel een absolute stunt, al kan de Nijmeegse nuiler in mij niet nalaten om te denken dat we dat geld toch beter aan een goede spits hadden kunnen spenderen. Maar wie weet: wellicht groeien de financiële bomen bij NEC inderdaad weer de wolken in, zoals velen graag geloven. Als ploeg gaan we er uiteraard zowel sportief als qua aanzien flink op vooruit met Jasper; niets ten nadele van Branderhorst overigens.

Vak 080 had er vandaag zin in. Foto: Rob Koppers

Opstelling

Cillessen was vandaag echter nog niet speelgerechtigd en dus begon Branderhorst ‘gewoon’ in de basis. Tannane, Duelund, Kramer en Marques begonnen alemaal ook in de basis, terwijl nieuwkomer Baldursson begon op een uiterst magere NEC-bank waar ondermeer Bruijn en Mattsson ontbraken. Proper begon samen met Schöne en Tannane op het driemans middenveld in een 4-3-3 formatie. Twente had nog een Europese wedstrijd in de benen, wat doorgaans een voordeel zou moeten zijn, maar we weten als NEC fans dat dat in de praktijk nooit echt zo uitpakt voor ons. NEC begon overigens wel prima aan het duel, waarbij vooral Tannane meteen zijn visitekaartje afleverde. Wat is die man goed zeg. Helaas was het die eerste helft ook vooral de Tannane show, want op degelijk werk van Duelund na was onze voorhoede zoals vanouds de zwakste linie. Waar Tannane in positieve zin opviel, daar deed Marques dat in negatieve zin. Ook Tavsan slofte weer een beetje rond. Als hij nog altijd zijn zinnen heeft gezet op een transfer dan zal hij toch echt een beter visitekaartje moeten afgeven, want zijn marktwaarde kun je bij zowat elke actie van hem zien afnemen.

 

Uitslag

Ondanks meer balbezit duurde het tot in de blessuretijd dat Twente haar eerste echte kans kreeg, maar helaas was die ook meteen raak. 0-1 dus. Een uiterst zure uitslag, want NEC had het betere van het spel vandaag.

Marques gokt dat er ergens een bal is. Foto: Rob Koppers

Scheids

Makkelie deed het okee vandaag. Beide ploegen zagen een gele kaart, waarbij die voor NEC naar Duelund ging.

 

Publiek

Het weer was mooi, de sfeer zat er goed in. Aan het publiek lag het zeker niet. Helaas was de eindstand niet wat deze middag verdiend had.

 

Hoogtepunten

Tannane is een topaankoop, dat heeft Van Leeuwen prima gedaan. Ook Kramer deed het naast Marquez uitstekend.

Kramer is een prima aanwinst in de defensie. Foto: Rob Koppers

Dieptepunten

Onze voorhoede, zoals gebruikelijk. Dat weten we nu al jaren, maar blijkbaar kan ook Van Leeuwen met zijn geschilder op dit front weinig potten breken. Marques is tien stappen achteruit ten opzichte van Akman, Ole Romeny en mogelijk zelfs Bony. Dit kan echt niet, wat een aanfluiting. Tavsan ondertussen deed zoals gebruikelijk weer de hele wedstrijd niks goed, tot één moment in de laatste 10 minuten waar hij had *moeten* scoren of in elk geval de bal goed afleveren. Maar hij ging uiteraard voor eigen succes en verprutste dat. Als je hem kunt verkopen als NEC: meteen doen.

 

Tactiek

Meijer lijkt dit seizoen eindelijk voorzichtig te kunnen bouwen op 4-3-3, want het centrale duo Marquez-Kramer doorstond haar eerste test met verve. El Karouani is de zwakste plek achterin. Op het middenveld  viel Proper helaas tegen vandaag. Hij werkte hard maar was ongelukkig in enkele van zijn acties. Het zal dus oppassen voor hem zijn dat hij zijn plek niet gaat kwijtraken aan Baldursson. Tannane is met afstand de beste speler in dit team, al waren er ook weer een tweetal momentjes waarbij hij even zijn zelfbeheersing leek te verliezen. Maar afgezien daarvan is dit een speler waar je voor naar het stadion komt. Als hij in de openingsfase van afstand had gescoord nadat hij de Twente-keeper te ver voor zijn doel zag staan, dan hadden we het doelpunt van het seizoen al meteen te pakken gehad. Duelund was bedrijvig op de linkerflank en lijkt zijn goede vorm van het eind van vorig seizoen door te zetten. Helaas hebben we verder met Marques en Tavsan brandhout voorin, waardoor al het moois wat er aan het bloeien is in Nijmegen niet verzilverd kan worden. Er moet echt heel snel een goede spits bij en idealiter een extra vleugelspits. Want Marques kan echt niet en Tavsan wil blijkbaar niet.

Tavsan had een puike kans op de 1-0, maar dat was het verder wel zo’n beetje. Foto: Rob Koppers

Inzet

Die was zoals gebruikelijk prima, met uitzondering mogelijk van Tavsan. Marques kan gewoon niet beter.

 

Conclusie

Van Leeuwen moet echt nog flink aan de bak deze maand. Hij mag zeker lof toegezwaaid krijgen voor het aantrekken van Kramer en Tannane (met Cillessen lijkt hij weinig van doen gehad te hebben), maar als je vandaag een spits van Eredivisieniveau in de ploeg gehad had dan was de kans groot dat je met winst van het veld loopt. Want Twente was echt niet in goeden doen. Voor het sluiten van de transfermarkt zijn er nog drie wedstrijden te spelen (Volendam en AZ uit en Groningen thuis) en het is moeilijk te zien hoe je met deze voorhoede ooit verder komt dan 0-0 gelijkspelletjes. Een spits is al jaren de nummer 1 prioriteit voor NEC en tot dusverre heeft Van Leeuwen op dat vlak pijnlijk gefaald met Ruiz, Bony, Akman en Marques als wapenfeiten. Ook zal er op de vleugels iets bij moeten, zelfs als Tavsan blijft, want ons zogenaamde goudhaantje viel wederom hard door de mand. Ongetwijfeld heeft Boekhoorn, die naast Cillessen op de tribune zat, dit ook gezien en hopelijk wil hij nog een keer het vliegtuig pakken. Want dat er iets moet gebeuren voorin bij NEC kan zelfs een molrat met een blindoek om zien. Een teleurstellende middag dus, waar veel meer ingezeten had. Tegen Volendam moeten gewoon 3 punten gepakt worden, dat moge duidelijk zijn.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.