Zo zagen wij het (niet echt goed): NEC – FC Groningen

Het was een nogal surreële vertoning vandaag in de Goffert: lege tribunes en een goede duizend fans in de gracht en de gaanderij. Het was een direct gevolg van de instortende tribune in het uitvak na de wedstrijd tegen vistas, waarna onze gemeente uit voorzorg alle tribunes in het stadion afsloot voor nader onderzoek. Na een heilloze zoektocht naar een alternative speellokatie was de ietwat bizarre ‘oplossing’ voor vandaag dus om de fans toe te laten tot de gaanderij en de gracht, waar enkele grote schermen waren opgesteld om de wedstrijd te volgen. Veel fans kozen ervoor om door de afrasteringen heen de wedstrijd te bekijken. Gelukkig zat de sfeer er ondanks het slechte zicht wel prima in.

“Ach, we hebben slechtere uitvakken gehad.”

Opstelling: NEC begon vanmiddag in dezelfde opstelling als tegen Twente. Dus weer met Schöne en Barreto achter Bruijn op het middenveld en Akman in de spits.

 

Tactiek: Net als tegen Twente opereerden we vandaag weer in een 4-3-3 met de punt naar voren. Schöne en Barreto op het middenveld hebben opteld 72 jaren op deze aardkloot gebivakkeerd, maar ze speelden vandaag net als tegen Twente alsof ze op de top van hun carriëre zijn. Barreto jaagt alles af en Schöne strooit met slimme passes, altijd vooruit en altijd dreigend. Daardoor komt NEC steeds vaker aan voetballen toe en is het veldspel bij vlagen om van te smullen. Voorin blijft het echter nog altijd wisselvallig.

Hoogstandje van Jordy Bruijn. Foto: Rob Koppers

 

Spelverloop: Geen idee waar Groningen vandaag mee bezig was, maar NEC domineerde vanaf de aftrap.  NEC was vooral in de eerste helft heer en meester. Alleen waren we lange tijd niet in staat de enorme dominantie op het veld om te zetten in kansen. Pas vlak voor rust viel de 1-0 en die viel juist uit een fout van Groningen. Akman was alert en onderschepte een slechte terugspeelbal op de keeper. In de tweede helft kwam Groningen een stuk beter voor de dag, maar wist NEC na een korte stormloop van de bezoekers de wedstrijd alsnog in het slot te gooien. Een snelle inworp van Akman belandde bij Okita, die zijn inzet eerst nog gekeerd zag worden maar Tavsan knalde de afvallende bal hoog in het dak.

Tavsan en Okita vieren de 2-0. Foto: Rob Koppers

 

Uitslag: Het werd in de 93e minuut zelfs nog 3-0, nadat Okita een prima voorzet van Verdonk die werd verlengd door Vet prima binnen schoot. Een lekkere uitslag dus.

 

Scheids: Had een paar discutabele momentjes in de eerste helft maar hield over het algemeen de boel goed in het gareel.

Akman viert zijn openingsgoal na een flater van Groningen.Foto: Rob Koppers

 

Hoogtepunten: Schöne staat op eenzame hoogte. Wat is die man ongelooflijk goed aan de bal. De rust, het overzicht, onaards gewoon. We mogen onze handjes echt dichtknijpen dat hij zijn carriëre bij ons wilde afsluiten. Hetzelfde geldt trouwens voor Barreto.

 

Dieptepunten: Dat de fans niet op de tribunes mochten. Dat is natuurlijk een klein drama, zeker bij een wedstrijd als vandaag. Zo’n wedstrijd verdient gewoon volle tribunes.

Van twee kanten. De ploeg bedankt de trouwe fans. Foto’s: Gerjan (boven) en Rob Koppers (onder)

 

Inzet: Top.

 

Publiek: Ook top. Na al het gezeik van de afgelopen weken geven de NEC supporters wederom een positief visitekaartje af (al zal de lokale journalistiek ongetwijfeld wel weer iets vinden om over te kunnen zeuren).

Met een kleine vertraging alsnog meejuichen.
“Aan de sokken te zien is dat Marquez.”

 

Conclusie: 3-0 winnen tegen FC Groningen. En met een relatief makkelijke middag ook. Wie had dat durven denken nadat we vorig seizoen 7e eindigden in de KKD? Soms moet je jezelf echt even in de arm knijpen wat er momenteel allemaal gebeurt bij NEC. We staan gewoon 7e in de Eredivisie! Ongekend. Hier moet je als rechtgeaarde NEC fan gewoon flink van genieten. Volgende week wacht die andere ploeg uit het hoge noorden: Heerenveen. Het zicht zal er ongetwijfeld niet beter op zijn, maar hopelijk zijn de sfeer en de uitslag even fijn als vandaag.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.