Zo zagen wij het: NEC – VVV (KNVB beker)

Na een afgelast competitieduel in het weekend stond vandaag de  al eerder uitgestelde bekerpot tegen VVV op het programma. Omdat de Goffertmat nog altijd niet hersteld is van het winterse weer werd er uitgeweken naar Almelo. De ku(ns)tgrasmat van Heracles gaf natuurlijk niet bepaald een thuisvoordeel, maar men probeerde dit een beetje te compenseren met het inpijpen van ‘Goffertgeluiden’ in de Almelose arena. Tja, je moet toch wat in coronatijd.

Supporters

Ondanks dat de wedstrijd zonder publiek gespeeld moest worden, heeft de cupkoorts toch best toegeslagen in Nijmegen. Ongetwijfeld geholpen door het resultaat tegen Fortuna in de vorige ronde en met weinig plezier te halen uit de lopende competitie, lijken de fans zich en masse te richten op de KNVB beker. Het zal ook zeker een rol spelen dat bij winst vandaag een ontmoeting met de aartsvijand in het vooruitzicht ligt. Hoe dan ook, het was in delen van de stad een ware vlaggenparade en er werd ook een speciale ‘cupfighter’-sjaal gelanceerd. Ietwat optimistisch, gezien dat we door de pandemie pas daadwerkelijk één duel in deze editie van de beker hebben afgewerkt, maar goed, het is het idee dat telt. Je moet je toch ergens aan vast kunnen houden in deze ellendige tijden.

Afwezigen

Van Eijden en Proper waren beiden geschorst. Aangezien Van Ottele inmiddels naar het hoge noorden vertrokken is, zou Bukusu dus de logische vervanger voor Rens zijn achterin. Alleen kampt die (voor de zoveelste keer?) weer met een blessure. En dus kwam Rogier met de curieuze oplossing op de proppen om Barreto naast Odenthal te posteren. De routinier moest dus samen met zijn jonge kompaan proberen de huidige topscorer van de Eredivisie af te stoppen. Giakoumakis heeft inmiddles bizar genoeg haast evenveel goals als Malen en Berghuis bij elkaar opgeteld. Het beloofde dus een zware middag te worden voor Edgar en Cas.

Tactiek

Meijer bracht een aanvallend ingesteld team binnen de lijnen, met drie aanvallers en een duidelijke intentie om hoog druk te zetten. De rtedenatie zal ongetwijfeld geweest zijn dat aanval de beste verdediging is en dat je VVV moet bestrijden niet door Giakoumakis vast te zetten maar door de aanvoer naar de spits af te knijpen. Alleen moet je daarvoor wel er kort bovenop zitten en vooral zelf ook balbezit kunnen behouden. Dat was vooral in de eerrste helft als vanouds naatje. Voetballend deed onze ploeg het eigenlijk best leuk, vooral in de beginfase, maar zoals gebruikelijk leidde het nauwelijks tot uitgespeelde kansen.

Giakoumakis

Waar NEC eigenlijk voetballend niet eens zo veel onderdeed voor de Eredivisionist, daar heeft VVV een spits die weet hoe je kansen kunt afronden. En ook hoe je geen kansen kunt afronden. Want de 0-1 was niet een kans te noemen, het was een ongelukkig van richting veranderd schot waar de Griek zichzelf precies op de juiste plek vond en beheerst afrondde. Na een kleine 25 minuten leek dit bekergevecht dus alweer voorbij voor NEC.

Janga

Maar toch, he. Waar we in competitieverband met grote regelmaat nuilen en wanhopen (en met recht) over Janga, daar lijkt onze spits in bekerduels toch uit een ander vaatje te kunnen tappen. Totaal onzichtbaar in de eerste helft, scoorde hij eigenlijk vanuit het niks een prima goal in de beginfase van de tweede helft. Sowieso kwam NEC een stuk frisser uit de kleedkamer, waar het opeens een stuk meer lef toonde tegen een behoudend en defensief spelend VVV.

Verlengen

NEC deed het merendeel van de tweede helft weinig onder voor de Venlonaren. Sterker nog, na de gelijkmaker waren we de bovenliggende partij, zonder echter veel echte kansen te creëren. Pas in de slotfase van de reguliere speeltijd leek VVV opeens wakker te worden en kregen ze voor het eindsignaal nog enkele dotten van kansen op de overwinning. Aan de overkant faalde Okita opzichtig nadat hij op een fantastisch steekpassje van Bruijn de bal volledig mispeerde. En dus werd het, net als tegen Fortuna, nog een extra half uur doorspelen.

Uitgebekerd

Waar we tegen Fortuna nog trefzeker waren in de verlenging, daar viel het deze keer niet onze kant op. NEC deed voetballend aardig mee, maar VVV scoorde aan het eind van het eerste verlengkwartier de 1-2. Zowel El Karouani als Branderhorst (eigen hoek, man!) zagen er bij die goal niet goed uit. NEC wist daar in het restant van de verlengeing weinig tegenover te stellen, al probeerden de mannen van Meijer her nog wel.

Conclusie

Uiteindelijk trok VVV dan wel aan het langste eind, maar NEC deed grote delen van de wedstrijd toch eigenlijk niks onder voor deze ‘middenmoter’ van de Eredivisie. Net zoals we tegen Fortuna zeker geen slecht figuur sloegen. Het geeft wel te denken. Stijgt onze ploeg in dit soort wedstrijden boven zichzelf uit? Om eerlijk te zijn was het spel nou echt niet zo veel beter dan wat we in een gemiddelde competitiewedstrijd voorgeschoteld krijgen. Was VVV dan vandaag gewoon heel matig? Gezien de fase vlak voor het eind van de officiële speeltijd zou je dat wellicht kunnen denken. Maar wellicht zijn de voetbalwetten in de Eerste Divisie gewoon anders dan in de Eredivisie.

Wederom geen derby dus. Aan de ene kant natuurlijk flink balen. Maar stiekem knaagt daar ook dat kleine stemmetje in mijn achterhoofd dat het wellicht misschien maar beter is ook, zo. Want in elk geval vermijden we nu een confrontatie die de potentie had om pijnlijk en genadeloos bloot te leggen hoe ver onze club het afgelopen decennium is afgegleden…

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.