Zo zagen wij het: NEC – De Graafschap

Waar tegen VVV in de beker nog uitgeweken moest worden naar Almelo, daar was vandaag de Goffertmat goed genoeg bevonden om de Eerste Divisie ‘kraker’ tegen De Graafschap af te werken. En dat was niet de enige positieve noot; onder een mooi lentezonnetje mochten er voor het eerst sinds wat wel een eeuwigheid lijkt weer supporters aanwezig zijn in het stadion. Waar menigeen nog de kans had laten schieten om bij dit duel aanwezig te zijn uit vrees voor het coronaspook, daar namen een kleine twaalfhonderd fans hun discutabele status als evenementenproefkonijn op de koop toe om hun cluppie eindelijk weer in het echt aan het werk te mogen zien.

Het mag weer!

Toeschouwers

Die hadden er vandaag wel zin in. Wat een verademing om eindelijk weer eens wat directe reacties op een wedstrijd te horen in plaats van willekeurige stadiongeluiden schetterend uit de speakers.

 

Tactiek

Het was vandaag duidelijk loeren op de counter voor NEC. De Graafschap was om de een of andere reden als de dood voor onze uitbraken, want vooral in de eerste helft werd elke uitbraak van NEC in de kiem gesmoord met een tackle en een kaart. Uitbraken waren ook wel zo’n beetje het enige waar NEC enige hoop uit kon putten, want voetballend kansen creëren en uitspelen is al maanden te veel gevraagd. Het is steevast hopen op een individueel moment zoals bijvoorbeeld van Tavsan in de 70e minuut, want combinerend bakken we er voorin geen hout van. Diezelfde Tavsan begon trouwens centraal achter Janga en dat werkte voor geen meter. Pas toen Beekman in het veld kwam en Tavsan daardoor naar de rechterflank verhuisde, begon NEC een korte periode een beetje aan te dringen.

Tavsan was de enige waar nog een beetje dreiging vanuit ging voorin. Foto: Rob Koppers

 

Uitslag

Het werd uiteindelijk 1-2 voor De Graafschap en daar viel weinig op af te dingen. De Graafschap controleerde grote delen van de wedstrijd en de spaarzame keren dat NEC er dreigend uit kwam werd er direct aan de noodrem getrokken door de Doetinchemmers. Aanvallend kon NEC lange tijd totaal geen vuist maken. Tavsan knalde in de 70e minuut op de lat, maar daar was eigenlijk alles wel zo’n beetje mee gezegd. NEC kwam er aanvallend niet aan te pas. De twee Graafschap goals waren haast identiek, met slap verdedigend werk op de rechterflank en twee op het oog houdbare ballen in de verre hoek waar Alblas niet goed genoeg bij zat. Pas vijf minuten voor tijd was het wederom Tavsan die met een individuele actie de 1-2 aantekende.

 

Inzet

Er werd best wel gewerkt door onze ploeg, maar tactisch stond het gewoon niet goed. De Graafschap had lange tijd een makkelijke middag. Pas in de slotfase gaf NEC wat tegengas, maar het was te weinig, te laat.

Beekman wil snel hervatten na Tavsan’s fraaie aansluitingstreffer. Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

De Graafschap toonde vandaag weer eens pijnlijk aan waarom NEC dit seizoen geen titelkandidaat is en zelfs geen zekerheid heeft over een nacompetitieplek. Als individuele aanvallers hun dag niet hebben (zoals bijvoorbeeld Okita vandaag) dan is het drie keer niks voorin bij ons. Onze doelpuntenproduktie leunt volledig op individuele oplevingen, niet op enig aanvalsplan. De Graafschap oogde ondertussen volwassen en hadden afgezien van een korte fase richting het einde weinig te duchten van ons. Op de tribune zag nieuwe Technisch Directeur Ted van Leeuwen het duel ook aan en zal ongetwijfeld al druk aantekeningen aan het maken zijn voor volgend seizoen. Er is namelijk nog een hele hoop te doen als je deze groep een waardige titelkandidaat wilt maken.

Ted van Leeuwen op de tribune, naast Leen en Wilco. Foto: Rob Koppers
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.