Zo zagen wij het: NEC – Helmond Sport

Een door coronavirus zwaar aangeslagen NEC versierde vorige week een meer dan prima resultaat uit bij NAC. Vanavond mocht diezelfde ploeg het in eigen huis opnemen tegen Helmond Sport. Helmond bungelt redelijk onderaan in de competitie, dus dan verwacht je ondanks de coronacrisis bij NEC toch een redelijk makkelijk avondje. Niets bleek echter minder waar. NEC had het erg lastig met de Brabanders, die een aardig potje bleken te kunnen voetballen, terwijl NEC uiterst onzorgvuldig omging met de vele kansen die we kregen.

Een akelig lege Goffert. Foto: Rob Koppers

Uitslag: Een teleurstellend 2-2 gelijkspel. NEC kwam zeer slecht uit de startblokken en keek binnen vijf minuten al tegen een achterstand aan. Ondanks enkele joekels van kansen van met name Okita duurde het een goede twintig minuten voordat NEC langszij kon komen door een snoeiharde pegel van korte afstand van Ondaan. Vlak na de hervatting scoorde Bart van Rooij met links (!) met een mooie krul in de verre hoek de 2-1 en leek een verdere uitbreiding van de score slechts een kwestie van tijd. Niks bleek echter minder waar. Helmond Sport bleef komen, terwijl NEC enkele joekels van kansen (ondermeer Tavsan vogelvrij op de keeper af) niet wist te verzilveren. Tien minuten voor tijd kregen we het deksel op de neus voor te gemakzuchtig voetbal en veel slordig balverlies.

Scheids: Gerritsen maakte er een beetje een potje van, al was het zeker niet van invloed op de uitslag.

Toeschouwers:

Inzet: Waar we vorige week de ploeg nog prezen voor een zo volwassen vertoning van een zo jeugdige ploeg, daar was het vanavond vooral de jeugdigheid die ons de das om deed in haar onrust. NEC speelde te gejaagd en te naief, waar je met een beetje meer kalmte en overzicht deze wedstrijd gewoon al lang in de tas had moeten hebben.

Tactiek: De insteek was duidelijk om met de lange bal de ruimte achter de Helmondse verdediging te benutten met Ondaan en Okita. Alleen was het probleem dat die lange bal optie zo vaak gekozen werd dat NEC de bal nauwelijks in de ploeg hield, terwijl dat zeker bij de 2-1 voorsprong een absolute noodzaak was. Waar tegen NAC de werklust en bij tijd en wijle hartverwarmende strijd ons tot een zege leidde, daar moest tegen Helmond eigenlijk uit een ander vaatje getapt worden. In plaats van sleuren en knokken vroeg dit duel om een beetje vernuft en leepheid, de ervaring om te snappen wanneer je moet temporiseren en balbezit moet koesteren in plaats van telkens maar weer je diepste spelers proberen te lanceren. En dus krijgen we met vertraging alsnog de zure rekening gepresenteerd van het coronavirus.

Hoogtepunten: Bart van Rooij scoorde een dot van een goal met zowaar zijn linkerbeen. Wekelijks bewijst hij dat we een echt goudhaantje in huis hebben op rechtsback.

Bart viert zijn treffer met de reserves. Foto: Rob Koppers

Dieptepunten: De vele gemiste kansen. Vooral Okita blonk uit in verprutste kansen, al had ook Tavsan oog in oog met de keeper geen excuus. Toegegeven, Okita creëerde ook veel gevaar, maar zijn rendement is echt bedroevend laag voor een speler waar een paar jaar geleden nog overal de loftrompetten voor geschald werden. Te veel spelers in de voorhoede gaan nog te vaak voor eigen succes en hebben te weinig oog voor de situatie om hen heen. En dat kost je op een avond als deze echt punten.

Conclusie: Waar je vorige week drie onverwachte punten pakte, daar verlies je er vanavond weer twee. En dat is meer dan jammer. als je echt een serieuze gooi wilt doen naar promotie, dan moeten dit soort wedstrijden gewoon gewonnen worden. Dan moet je als ploeg wat meer sluwheid tonen en dan moet je als coach rust preken. Maar tegelijkertijd moeten we ook realistisch zijn. Als je zo veel spelers mist, dan gaat je dat vroeg of laat opbreken. De gebruikelijke voetbalwetten gelden eigenlijk niet meer in coronatijd. Wedstrijden zijn onregelmatig, trainingen en groepsprocessen worden volledig in de war gestuurd, en het is elke week maar weer afwachten wie er beschikbaar zijn om op te stellen. Vorige week viel het gunstig uit, nu breekt het je op. Hopelijk geeft de interlandweek ons de kans om iedereen weer op de been en fit te krijgen voor het restant van de eerste seizoenshelft. Voorlopig is het gewoon even balen, maar dan weer vol doorpakken en vooruitkijken naar onze volgende tegenstander: Roda JC.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.