Rens leidt matig NEC naar krappe overwinning

Rens is terug! Na lang blessureleed keerde Rens van Eijden vanavond eindelijk terug in de basis tegen *zucht* Jong PSV. Vorig seizoen werd Rens nog als de redder van onze zwalkende club binnengehaald, maar helaas wist hij mede door blessures zijn status niet waar te maken. Een eerloos en Rens onwaardig einde leek een tijd lang in de lucht te hangen. Maar gelukkig kon hij vanavond weer aantreden en ons laten zien of onze hoop helaas ongegrond was, of dat er nog altijd een ronkende motor onder de kap ligt. Wat die metafoor ook mag betekenen. Hoe dan ook, het blijft altijd fijn om Rens in het rood-groen-zwart aan het werk te zien. Dit was overigens niet de enige wijziging in de basiself na het interlandweekend. Romeny keerde namelijk ook terug in de basis, net als Van Landschoot. Flemming schoof door naar de spits, waardoor Velikonja de bank moest opzoeken.

Rens! Foto: Rob Koppers

Tegenstander *zucht* Jong PSV bungelt ergens onderaan, dus dan hoop je toch dat NEC in eigen huis gewoon met drie punten van het veld wandelt. Binnen een minuut na de aftrap stonden we echter al bijna 0-1 achter, maar in tegenstelling tot het merendeel van onze achterhoede was Branderhorst gelukkig wel attent. Daarna was NEC echter de bovenliggende partij. Flemming scoorde na een goede tien minuten bijna de openingstreffer, maar de bal werd van de lijn gered. Ondanks een duidelijk overwicht voor onze ploeg, wisten we helaas maar weinig echte kansen te creëren. Het legt wederom het grote probleem aan creativiteit op het middenveld bij NEC bloot. Onze ploeg weet simpelweg  niet wat te doen met balbezit tegen een ploeg die massaal achterover hangt. Pas na een kleine veertig minuten volgde de tweede grote kans voor NEC. Kvida kopte echter in de handen van de *zucht* Jong PSV keeper. Even later was ook Okita dichtbij een treffer. Het bleef echter bij de brilstand voor de rust.

De tweede helft begon met hetzelfde beeld als het merendeel van de eerste helft. Gelukkig leek ons triumviraat zich eindelijk te beseffen dat het redelijk kansloos is om met drie verdedigend ingestelde middenvelders te spelen tegen een ploeg die massaal voor het eigen doel hangt. Na een goede tien minuten aanmodderen werd een wederom tegenvallende Van de Looi namelijk naar de kant gehaald voor Velikonja. Een aanvallende wissel, waar deze wedstrijd zwaar behoefte aan had. Even later was het meteen ook raak. Uitgerekend Rens van Eijden leverde een prima pass af op Okita, uit wiens voorzet Flemming de bal binnen werkte. Vijftien minuten voor tijd ging een balende Romeny van het veld af voor Ayman Sellouf. Flemming had vlak voor tijd nog de 2-0 op de slof, maar de *zucht* Jong PSV keeper stond wederom in de weg. Ook Sellouf kreeg twee prima kansen op een treffer, maar hij wist zijn invalsbeurt niet te bekronen met een treffer.

 

Uitslag

Een uiterst povere 1-0. Maar goed, 1-0 is ook een overwinning. Meh.

 

Toeschouwers

Een voor NEC wellicht onverwacht positief gevolg van het gebrek aan tribuneverwarming: het is te koud om in slaap te vallen.

 

Scheids

De zoveelste matige leidsman (Teuben) op keukenkastniveau gaf Van de Looi en Flemming geel. Ook de PSV-telgen kregen twee gele kaarten.

Foto: Rob Koppers.

Hoogtepunten

Rens terug in de basis en ook meteen bepalend. Het was zijn actie die de 1-0 inluidde. Laten we hopen dat hij zich de rest van dit seizoen weer van zijn beste kant kan gaan laten zien.

 

Dieptepunten

Een schamel doelpuntje tegen zo’n matige ploeg als *zucht* Jong PSV is simpelweg te weinig. Het gebrek aan creativiteit in deze ploeg is deprimerend.

 

Tactiek

Tegen een uiterst defensief ingestelde tegenstander speelden we bijna een uur lang met drie defensieve middenvelders. Dan kun je 100% balbezit hebben, maar geraken we natuurlijk nergens. Het blijft een totale en onverklaarbare faalactie van onze club dat we een jongen als Oratmangoen lieten vertrekken vanwege vermeend gebrek aan doelgerichtheid terwijl die tegenwoordig bij Cambuur de goals en assists aaneenrijgt, en Sabak troosteloos rondwandelt bij de beloften. Je kunt ons niet wijs maken dat huurling Flemming (ondanks zijn goal vandaag) meer brengt dan Sabak of Oratmangoen. Ook Van de Looi is de laatste weken in slechte doen. Algehele matigheid is dit seizoen leidend.

Bij Jong PSV maken ze de spelers al vroeg gewend aan Oranje. Foto: Rob Koppers

Inzet

Iedereen doet zijn best, dat is dit seizoen in elk geval zeker wel een flinke vooruitgang in vergelijking met vorig seizoen. Het gebrek aan resultaat is puur kwaliteit.

 

Conclusie

Tja. Een minimale zege op een van de meest dramatische ploegen in de KK divisie. Maar goed, tegen de enige nog matigere ploegen verloren we gewoon met 2-0. Dus wellicht is dit een topresultaat. Wij weten het ook niet meer. NAC verspeelt punten tegen Eindhoven, De Graafschap verliest van *zucht* Jong Utrecht, je moet bijna wel masochistisch zijn om een totoformulier in te vullen voor deze competitie. Maandag staat alweer de volgende wedstrijd op het programma, tegen *zucht* Jong AZ, dat maar drie punten op ons achter loopt. In een totaal sfeerloze ambiance zullen we ons dus op de een of andere manier weer moeten motiveren om een zege in de wacht te slepen, want alles minder dan dat is natuurlijk een prutresultaat. Het zou uiteraard wel weer des NEC’s zijn om in Alkmaar Wijdewormer (serieus?) kansloos onderuit te gaan. Laten we echter hopen dat de krappe zege van vanavond de start is van een opmars op de ranglijst.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.