De week van… de ode aan Mart Dijkstra

De speler van de maand verkiezing heeft nog nooit voor zoveel reuring gezorgd als deze keer. Opeens bleek Mart Dijkstra door supporters met grote meerderheid tot beste speler te zijn gekozen. Net zo opmerkelijk als terecht. Opmerkelijk, want al tijden is Dijkstra voor veel supporters de zondebok en de belichaming van alles wat er mis gaat bij NEC dus is het opvallend dat juist hij bij een dergelijke verkiezing als winnaar uit de bus komt. Terecht, omdat Dijkstra inderdaad gewoon al weken de beste speler van NEC is.

Die laatste conclusie wordt niet door iedereen gedeeld, gezien de facebook reacties op het bericht, maar velen van die mensen met een opvallend tegengeluid zitten vast in hun eigen gelijk. Als je een hele scherpe mening hebt en al tijden lang blijft zeggen dat een speler slecht speelt, dan is het moeilijk om die mening bij te stellen. In deze tijd van social media en likes vangen is je mening geven en handhaven makkelijker dan je mening bijstellen.

Maar dat hoort ook kennelijk bij deze tijd. Het gebeurt niet alleen op internet, ook in de kroeg, de kantine, op de tribune en zelfs op TV. Meest lachwekkende voorbeeld was Johan Derksen met zijn mening over Bjorn Vleminckx. In het begin scoorde de stier uit Puurs twee keer in 13 eredivisiewedstrijden. Johan noemde hem een totale miskoop die niet kon voetballen. Toen hij in zijn tweede jaar steeds meer ging scoren bleef hij bij zijn mening. De man kon niet voetballen, maar toen Bjorn tijdens het seizoen 15 goals aantikte, nam hij het woord miskoop niet meer in de mond. Toen Vleminckx uiteindelijk topscorer van Nederland was vroeg hij zich af hoe het in hemelsnaam mogelijk was dat zo’n slechte voetballer in Nederland topscorer kon worden. De mening bijstellen deed hij niet. Zelfs niet door puur het aantal goals (en dus niet de voetbalkwaliteiten) als een topaantal te zien voor NEC. Dat was het natuurlijk wel. En niemand hier zal Vleminckx herinneren als een verfijnde technicus, maar voor NEC was het gewoon een topspits, zeker in zijn tweede jaar. Maar dat toegeven, als je zo stellig bent geweest is voor je eigen geloofwaardigheid, kennelijk heel moeilijk.

Je kunt als speler trouwens sowieso beter goed beginnen, want dat bepaald voor een groot deel het beeld. Neem een Renfurm. Hij scoorde in zijn eerste 8 eredivisiewedstrijden 6 keer. In de 42 wedstrijden die daarna volgden scoorde hij 9 keer. Toch staat hij niet bekend als matige spits. Of spijkerharde verdediger Youssef Rossi. Speelde ijzersterk in zijn eerste twee wedstrijden, waaronder de wedstrijd tegen Ajax. Ik heb zelfs mensen gehoord die hem als beste verdediger van NEC ooit zien. Toch speelde hij slechts vier wedstrijden en verloor ze alle vier. De vijfde wedstrijd haalde hij niet want hij verdween met de leasebak van de club naar de noorderzon. Of onze wondermidvoor Hristov. Hij scoorde liefst acht keer in zijn eerste vier eredivisie wedstrijden, Ongekend veel. Daarna speelde hij nog 52 eredivisiewedstrijden voor NEC en scoorde hij nog “slechts” 11 keer in de competitie. OK, de wedstrijden tegen Vitesse tellen natuurlijk wel driedubbel.

En is je start moeizaam, denk aan spelers als Mark Verhoeven, Arjan Ebbinge, Peter Wisgerhof en Henk Grim, dan moet je langer geduld hebben en hard blijven werken om dat krediet alsnog te krijgen, zo lijkt het. Misschien wel het mooiste voorbeeld is Dennis Gentenaar. Hij begon met een ketser, moest hard werken voor het krediet bij supporters en trainers en groeide uiteindelijk uit tot een icoon.

Ook Mart Dijkstra is geen Xavi of Ronaldo, verre van zelfs. Mart Dijkstra is inderdaad niet heel goed begonnen bij NEC. Mart Dijkstra heeft inderdaad veel ballen verkeerd gespeeld. Ik zal hier ook echt niet zeggen dat Mart Dijkstra een geweldige technisch vaardige speler is. Maar Mart Dijkstra heeft nog nooit verzaakt qua inzet. Mart Dijkstra is op dit moment, voor dit NEC waarin de kwaliteit van de selectie veel minder is dan de tijden van de hierboven genoemde spelers, gewoon goed bezig. Ik durf zelfs te zeggen dat hij de beste speler is van NEC op dit moment. Niet op basis van zijn vermeende voetbalkwaliteiten, wel op basis van wat hij brengt. De wissels dit seizoen, waarin steeds weer Dijkstra eraf moest kon ik daarom ook totaal niet plaatsen. Zet hem samen met Van Lanschoot als vast blok op het middenveld en ik wil het nog wel eens zien! En nu zullen de meningen onder dit bericht wel weer fel zijn, wordt mijn voetbalverstand als lachwekkend bestempeld en zijn de Trouwe Honden natuurlijk totaal niet meer serieus te nemen. Het zij zo…

Mart Dijkstra, je bent goed bezig jongen! Hopelijk kun je dit niveau handhaven. Wie weet wordt je dan zelfs speler van het jaar. Wij komen de DTH award dan graag uitreiken!

Bleum

Nijmegen Orange Pictures / Rob Koppers

 

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.