NEC verkwanselt kostbare punten in eigen huis

Na een krappe overwinning uit tegen Helmond Sport afgelopen vrijdag, stond vanavond alweer de volgende wedstrijd op het programma. Dit keer was het thuis tegen Jong Utrecht. Voor NEC was het zaak om de reeks van de afgelopen weken een goede voortzetting te geven, want een mogelijke periodetitel komt steeds dichterbij. Even was er de vrees dat dit zonder Rens van Eijden zou moeten gebeuren, de man die de verpersoonlijking is van de wederopstanding van NEC in de laatste weken. Gelukkig bleek zijn rugblessure mee te vallen en kon hij alsnog starten. Ook Van de Looi, die we blijkbaar abusievelijk een vijfde gele kaart hadden toegedicht na Helmond, startte gewoon in de basis.

Foto: Rob Koppers

De eerste helft was bepaald niet om naar huis te schrijven. De matig bezette Goffert (er waren veel lege plukken op de thuistribunes) kon zich bepaald niet warmen aan het veldspel, waarin NEC weliswaar de overhand had maar slechts spaarzaam tot uitgespeelde kansen kon komen. Een afstandschot van Van Landschoot en een kopbal van Flemming waren zo’n beetje de grootste wapenfeiten. Bart van Rooij kwam na een goede twintig minuten opstomen en leek gevloerd te worden in het strafschopgebied, maar de scheids wuifde een penaltyclaim weg. We nemen maar aan dat dat de juiste beslissing was, aangezien Van Rooij niet protesteerde. Een klein slotoffensiefje van NEC volgde op slag van rust, maar het was niet genoeg om de NEC fans milder te stemmen. Hier en daar klonk er bij rust al een voorzichtig fluitconcert van de tribunes.

Na rust ging NEC verder waar het in de eerste helft gestopt was. Na tien minuten greep de technische staf eindelijk in en bracht Musaba voor Van de Looi. Flemming zakte daardoor terug op het middenveld en Romeny kwam in de spits te staan. Musaba bracht met zijn snelheid meteen een stuk meer dreiging aan NEC zijde, maar effectief was het helaas nog steeds allerminst. Een kwartier voor tijd moest Kvida het veld verlaten met een scheenbeenblessure. Hij werd vervangen door Sturing. In de laatste tien minuten kwam Velikonja in het veld voor Romeny en ging de wedstrijd over en weer, met Jong Utrecht dat kansjes rook en NEC dat wanhopig zocht naar een overwinning.

 

Uitslag

Die overwinning vond onze ploeg echter niet. En dus eindigde dit bloedeloze duel in een 0-0, wat helaas wel een realistische weergave was van de wedstrijd.

Foto: Rob Koppers

Scheids 

Een matig fluitende Nachtegaal (we wisten niet dat het kon) hield de kaarten voor NEC op zak. Jong Utrecht zag er wel een paar, maar daar malen we niet om (tenzij het rood is).

 

Toeschouwers

De Goffert oogde akelig leeg. Dit is waarschijnlijk een combinatie van maandagavondvoetbal, guur weer en het treurige gegeven dat, ondanks de goede resultaten van de afgelopen weken, het voetbal van NEC bepaald nog niet uitnodigt tot vertier. Je komt nog steeds niet voor leuk voetbal naar de Goffert dezer dagen. Eigenlijk al jaren niet meer. Over leeg gesproken, het uitvak was letterlijk he-le-maal leeg. Een zoveelste demonstratie dat Jong teams een totale aanfluiting zijn voor het voetbal. Voor de aftrap was er een spandoek in Vak 080 dat de dubieuze taferelen rond de geweigerde supportersvlag van afgelopen vrijdag bekritiseerde. We hebben daar uiteraard zo onze eigen mening over, maar daarover meer later deze week.

 

Hoogtepunten

Nou, vooruit. Je houdt weer de nul?

 

Dieptepunten

Het leek wel of de ploeg vanavond niet vooruit te branden was. Is twee duels in vier dagen dan toch echt zo veel gevraagd? Je thuispubliek verdient meer.

 

Tactiek

Het is al vaker gezegd, maar NEC ontbeert echt kwaliteit. Vooral op het middenveld, maar eigenlijk is het zowat door het hele elftal heen. En dat begint al bij basisvaardigheden. Simpele passjes over drie meter die niet in de voet belanden of die te traag zijn, achteruit voetballen waar je ook vooruit kunt, openingen niet zien. Alles gaat steeds twee, drie seconden trager dan zou moeten en daardoor kun je je tegenstander nooit stuk spelen. Openingen sluiten zich voor de cruciale pass, diepgaande spelers moeten pas op de plaats maken, en dezelfde verdediger die je net uitgespeeld hebt staat alweer tussen je aanval en het vijandelijke doel. Je wordt er als toeschouwer uitermate moe van.

Foto: Rob Koppers

Inzet

Mwoah, we hebben het dit seizoen beter gezien. Het was mat, tam, traag en suf.

 

Conclusie

Je verliest vanavond twee hele dure punten in de race om de periode. Het is nu afwachten wat de concurrentie doet, maar mogelijk heeft NEC de periode vanavond volledig onnodig uit handen gegeven. Vrijdag wacht Volendam, dat ook vol in de race is voor deze periode en in goede vorm verkeert. Daar zal toch echt uit een ander vaatje getapt moeten worden als je de hoop nog levend wilt houden op een schildje en een leuke financiële injectie, alsmede een toegangskaart tot de nacompetitie. Zonde zonde zonde. Zo onnodig.

 

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.