De week van… zwarte pieten en zwarte vlaggen

Het was een drukke week voor onze ploeg, met maar liefst twee duels in vier dagen tijd. Doorgaans hoor je spelers steeds zeggen dat ze liever wedstrijden spelen dan trainen. Als je onze mannen echter over het veld zag sjokken tegen Jong Utrecht, dan kunnen we niet anders dan die uitspraak in twijfel trekken. De lamlendigheid straalde er werkelijk vanaf.

En niet alleen de spelersgroep maakte deze week een matte indruk; ook de directie liet zich van haar slechtste kant zien. De uitspraken van Wilco van Schaik over een geweigerde zwarte vlag op de tribune in het uitduel tegen Helmond Sport verdienen op zijn zachtst gezegd namelijk niet de schoonheidsprijs.

Om even wat achtergrond te geven voor diegenen die de hele controverse gemist hebben: op vrijdagavond in het ijskoude Helmond hoorden we al geruchten door het uitvak zoemen dat een van de vlaggen die sinds jaar en dag meereizen met de supportersbussen geweigerd zou zijn ‘omdat hij zwart was’. We wisten op dat moment niet zeker of dit nou echt waar was of gewoon een flauwe grap in verwijzing naar de hele zwarte pieten discussie die momenteel weer de overhand voert in Nederland. Later leerden we dat, nee, het echt geen grapje was.

Laat ik voorop stellen dat wij bij DTH alle vormen van racisme en discriminatie ten allen tijde volledig afkeuren. Ook wij hebben zo onze persoonlijke meningen over het nationale ZP debat, maar dat is niet het onderwerp van deze ‘Week van’. De focus hier ligt op de controversiële situatie rondom deze zwarte supportersvlag.

Vak 080 was bepaald niet te spreken over de uitspraken van Wilco en consorten.

Als je de vlag niet kent, het is een zwart doek met in het wit het opschrift “Zwart is de mysterie en de kracht van de magie”. Deze zin is een verwijzing naar een regel uit het lied van de Doemaarwatjes ‘NEC heeft ze alle drie’, dat ergens uit medio jaren ’00 (2007?) stamt. Het doek hangt samen met een rood en een groen doek waarop de regels “Rood is de kleur van de passie en de hartstocht” en “Groen is de hoop en de kleur van jong nieuw leven” staan. Allemaal teksten uit het refrein van dit lied van de Doemaarwatjes. Zoals eerder gezegd gaan deze drie doeken, net als een aantal nadere standaard banniers en vlaggen, al jarenlang mee naar uitwedstrijden.

Tot afgelopen vrijdag dus. Opeens schoot de nieuwe veiligheidscoordinator van NEC (werkt er net een paar maanden) volledig in paniek en vertelde Legio dat het doek niet mee mocht omdat er het woord ‘zwart’ op stond. Volgens hem zou NEC als racistisch bestempeld kunnen worden als een TV camera dat doekje op zou pikken. Ieder weldenkend mens snapt dat dit natuurlijk een volledig overtrokken reactie is die totaal geen rekening houdt met enige context.

Blijkbaar wist ons bestuur zich ook geen raad met de situatie toen dit bericht de lokale (de Gelderlander) en zelfs nationale media (o.a. AD) haalde. Opeens kwam Van Schaik met een officiële verklaring die we kolderiek zouden noemen als hij niet zo schandalig misplaatst was. In plaats van dat Wilco gewoon zegt: “Sorry, er is een inschattingsfoutje gemaakt door onze veiligheidsmensen, zand erover”, gooide hij juist extra olie op het vuur door te beweren dat: “Het woord zwart is helemaal geen onderwerp van de discussie geweest in deze kwestie. […] Supporters moeten volgens protocol altijd vooraf aanmelden hoeveel en welke spandoeken ze meenemen naar uitwedstrijden. Afgelopen vrijdag hadden zij enkele spandoeken niet aangemeld en toch mee genomen. Dus dan is de afspraak: ‘die doeken komen niet het stadion in’. Zo gaat dit al jaren en om die reden is het doek afgekeurd.”

Legio was er uiteraard als de kippen bij om Wilco te wijzen op de totale onwaarheid van deze uitspraak. Er zijn namelijk hele duidelijke richtlijnen voor het meenemen van spandoeken, en onderdeel van die richtlijnen is dat alleen speciale doeken voor sfeeracties vooraf aangemeld moeten worden. Het gewraakte doek valt echter onder de standaard doeken die altijd mee gaan en die – in overeenstemming met de club – niet telkens apart aangemeld hoeven worden. Met andere woorden: Wilco is een jokkebrok, of hij is onjuist voorgelicht door zijn veiligheidscoordinator. Kiest u zelf maar welke optie het meest plausibel klinkt; hoe dan ook, netjes is het allerminst. Het is totaal misplaatste en onnodig escalerende imagoschadebeperking van de club, waarbij Legio de zwarte piet (ho hum) toegespeeld krijgt.

Wat ons betreft is dit hele gebeuren te wijten aan ofwel een totaal overtrokken en uit context gerukte reactie op het nationale racisme debat, ofwel een uit de hand gelopen persoonlijke vete van de veiligheidscoordinator richting Legio, ofwel een nieuwe beleidsbeslissing vanuit de club aangaande spandoeken die indruist tegen eerder gemaakte afspraken en niet goed gecommuniceerd is met de achterban. Welk van deze drie redenen (of een combinatie) dan ook ten grondslag ligt aan deze bizarre gebeurtenis, de veiligheidscoordinator heeft in alle drie de gevallen een flinke steek laten vallen. Het lijkt ons beter dat Wilco eens een goed gesprek heeft met de beste man in plaats van met Legio, als hij zo graag zondebokken wil berijden. En we nemen toch aan dat de gewraakte zwarte vlag gewoon weer zichtbaar is bij de eerstvolgende uitwedstrijd.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.