NEC pakt eerste overwinning van het seizoen

NEC mag dezer dagen weliswaar in zwaar weer verkeren, de tegenstander van vanavond – Roda JC – staat er zo mogelijk nog slechter voor. De club was op sterven na dood en werd deze zomer overgenomen door een of andere vage Mexicaan. Een schrikbeeld voor menig NEC fan. Wat die Mexicaan met de club van plan is blijft vooralsnog onduidelijk. Feit is dat Roda JC er tot dusverre bepaald niet sterker op lijkt geworden ten opzichte van vorig seizoen. Bovendien is Roda JC historisch gezien een tegenstander die NEC wel ligt. Het was dus hopen op een goed resultaat tegen de Limburgers.

Wij zijn altijd gefocust op de belangrijke zaken.

NEC begon goed aan de wedstrijd. Na een kleine tien minuten draaide Musaba zich handig weg bij zijn tegenstander en gooide de bal voor het Roda doel. Braken schoot echter hard over. Aan de andere kant kreeg Roda echter ook een prima kans. Een vrije trap stuiterde via het hoofd van een Roda speler tegen de paal buiten het bereik van Branderhorst. Even later moest Branderhorst zich flink strekken om een inzet uit de kluts tot corner te verwerken. Hierna golfde het spel op en neer. Het niveau was helaas niet best; de spaarzame kansen aan beide kanten kwamen voornamelijk voort uit persoonlijke fouten. In tegenstelling tot afgelopen maandag had NEC wel een stuk meer balbezit en probeerde het te combineren, maar we misten een speler als Jordi Bruijn op het middenveld die een beetje vernuft kon brengen. De meeste dreiging van NEC zijde kwam via Musaba, die meermaals op snelheid langs de Roda defensie op stoomde. Vlak voor rust werd hij hierbij onreglementair afgestopt. Wolters krulde de vrije trap het strafschopgebied in en de bal viel uit een kluts in het Roda doel. Kvida en Braken leken er het dichtste bij te staan, maar de arbitrage oordeelde dat het een eigen goal was.

In de tweede helft werd het al vroeg 0-2. Musaba draaide de bal voor het doel. De inzet van Dijkstra werd nog gekeerd, maar in de rebound schoot Van Landschoot binnen. Roda kraakte en NEC kreeg vlak na die treffer nog enkele goede kansen om de score verder uit te breiden. Wolters, die vanavond niet lekker in de wedstrijd zat, werd na een uur voetbal gewisseld voor Okita. Waar NEC op rozen leek te zitten, daar kwam Roda opeens toch weer terug in de wedstrijd. Een inzet werd niet goed verwerkt door Kvida en uit zijn rug dook opeens de zojuist ingevallen Ugbo op, die binnen schoot. Roda tankte duidelijk vertrouwen uit deze goal en het thuispubliek ging er nu ook achter staan. Het werd opeens benauwd voor NEC. Branderhorst was attent op een kopbal van dichtbij. De technische staf bij NEC koos voor een ietwat opmerkelijke defensieve wissel om de winst over de streep te trekken, via het inbrengen van Sturing voor Musaba. NEC lag zwaar onder vuur maar leek vijf minuten voor tijd alsnog op 1-3 te komen na goed voorbereidend werk van Dijkstra. Okita schoot echter volgens de scheids in buitenspelpositie binnen. Vlak voor tijd werd ook nog Romeny ingebracht voor Braken, voornamelijk met het oog op tijdwinst.

Uitslag

Het bleef gelukkig voor ons bij 1-2, ondanks vier minuten extra tijd. Okita kreeg nog een dot van een kans op de 1-3 diep in blessuretijd, maar hij schoot hoog over. Desalniettemin is de eerste winst van dit seizoen een feit.

Toeschouwers

Het was akelig leeg in het Parkstad Limburg stadion. En dat voor een vrijdagavond wedstrijd thuis tegen een op papier toch hopelijk nog enigszins aansprekende tegenstander. Of geven we onszelf daarmee te veel krediet? Het uitvak zat gelukkig wel redelijk vol en had een mooi eerbetoon gericht aan onze afwezige voorzitter.

Rust zacht, ma Bleum.

Scheids

Van Lindhout floot degelijk en liet veel toe. Wel kreeg Okita een wat makkelijke gele kaart, waar zijn tegenstander er ook eentje verdiend had. Ook Branderhorst kreeg geel voor tijdrekken. En Dijkstra pakte vlak voor tijd nog geel vanwege een nogal lompe beuk op een onnodige plek. In blessuretijd pakte ook Kvida een kaart mee.

Hoogtepunten

De eerste winst van het seizoen, en nog in een uitduel ook. Prima resultaat.

Dieptepunten

We gaan vanavond niet kniesoren. Als je al ergens kritiek op wilt uiten dan kun je zeggen dat het jammer is dat je de score niet wat verder uitbreidt in de tweede helft. Want daardoor werd het de laatste twintig minuten toch weer billen knijpen. Maar ach, met de situatie van NEC in het achterhoofd zijn dat soort overdenkingen even bijzaak.

Tactiek

Defensief staan we degelijk, al oogt het centrum met Kvida en Odenthal soms nog wat wankel. Sanniez deed het vanavond naar behoren op rechtsback. Het middenveld ontbeert creativiteit, maar De Looi is er pas net dus het heeft allemaal wat tijd nodig. Braken was vanavond onzichtbaar en maakte eigenlijk al vroeg aanspraak op een wissel. Ook Wolters zat niet lekker in de wedstrijd, waardoor we aanvallend zwaar leunden op Musaba, die met de week beter lijkt te worden.

Inzet

Die was vandaag okee. Er lukte nog steeds veel niet, maar er werd hard gewerkt en de sloomheid die afgelopen maandag over de ploeg leek te hangen was vanavond niet zichtbaar. Wellicht dat het punt in Amsterdam toch wat broodnodig vertrouwen heeft getankt.

Conclusie

Drie punten, wat wil je nog meer. Bovendien is er een stijgende lijn te zien in het spel van onze ploeg en is er ook een duidelijk strijdplan, iets wat vorig seizoen onder De Gier volledig afwezig was. De hand van Bogers is zichtbaar; de tactiek en opzet doen een beetje denken aan de eerste seizoenshelft van twee jaar geleden. Het is allemaal niet spannend en spectaculair, maar simpel en degelijk voetbal is precies wat we momenteel nodig hebben. Het geeft hoop op de toekomst. We gaan dus positief het weekend in.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.