NEC pakt in bizarre slotfase eerste puntje

Na de matige vertoning thuis tegen Eindhoven, moest NEC vanavond op bezoek bij Jong Ajax. Met nieuwkomer Van de Looi (te leen uit Groningen) in de basis. Jajax is typisch zo’n team waar we het altijd lastig tegen hebben. Maar het is natuurlijk wel zo dat de volwassenen bij Ajax drukke dagen hebben met de competitie en Europees voetbal, dus een sloot Jong spelers was mee op sleeptouw naar Cyprus. Wij troffen een veredeld jeugdteam. Dan denk je toch op voorhand dat er wel iets te halen moet zijn.

NEC begon nog wel aardig, met een kansje voor Braken na goed voorbereidend werk van Dijkstra en Wolters. Even later faalde NEC in een overtal situatie voor het Ajax goal, nadat Van Landschoot het meest attent was op een afvallende bal. In de tegenstoot was het echter meteen raak voor Jong Ajax. Dat kon onbedreigd opstomen dwars door de middenlinie. Branderhorst keerde de inzet, maar sloeg de bal recht terug het veld in voor een klaar staande Traore, die dankbaar binnen schoot. Daarna ging het van kwaad tot erger. De kinderen van Ajax domineerden het spel en speelden onze ploeg volledig van de mat. We verloren elk duel en geen pass kwam aan. Het was alsof Jack de Gier nog op de bank zat.

Toch kwam NEC geheel onverwacht weer op gelijk hoogte na twintig minuten voetbal. Jajax verloor dom de bal en in de tegenstoot wist Wolters Braken te vinden, die de bal laag in de verre hoek krulde. Die treffer leek NEC weer wat moed te geven, want NEC kwam hierna weer wat beter in de wedstrijd en begon ook weer duels te winnen. Jajax had nog wel steeds het meeste balbezit en dolde de NEC defensie bij tijd en wijle, maar breidde zich toch veelal vast. NEC loerde en kwam voor de rust opeens op voorsprong. Het was wederom Wolters die aan de basis van de treffer stond. Zijn zoveelste prima voorzet werd simpel binnengetikt door Musaba. Even later werd Musaba perfect weggestuurd en kwam een op een met de keeper, maar zijn inzet rolde net voorlangs.

In de openingsfase van de tweede helft kregen we een redelijk open wedstrijd, met kansen aan weerszijden. Het was echter Jajax dat na een kleine tien minuten de eerste klap uitdeelde. Een hoopvolle inzet van Jensen werd volledig van richting veranderd via een NEC been en sukkelde het NEC doel binnen. Even later was het ook 3-2, nadat NEC de bal slecht wegwerkte uit een corner en Gravenbergh de bal hard binnen roste. Het was treurig om te zien hoe een groep veredelde pupillen onze spelers over het hele veld kon dollen en het merendeel van het balbezit had. NEC zette er bitter weinig tegenover. Twintig minuten voor tijd werd uitgerekend Wolters, de man van de gevaarlijke voorzetten, naar de kant gehaald voor Ndayishimiye. Al moet gezegd worden dat hij in de tweede helft totaal onzichtbaar was. Ondertussen kon onze ploeg nog geen vier succesvolle passes aaneen rijgen. Zelfs achterin de bal rondtikken bleek lastig.

Twaalf minuten voor tijd mocht Romeny het veld in voor Van Landschoot. Jajax bleef echter met gemak de bovenliggende partij en kreeg vlak voor het einde ook nog eens een penalty, nadat Sanniez zijn tegenstander opzichtig naar de grond werkte in het eigen strafschopgebied. Branderhorst stopte echter de inzet. Die redding bleek goud waard.

Uitslag

3-3! NEC kreeg in de extra tijd zowaar nog een dot van een kans. Kvida was in de spits gegooid en vond het net diep in de blessuretijd.

Toeschouwers

Het was een Jong wedstrijd. Je zit er op eigen risico.

Scheids

Deed het okee. Een keer geel voor Musaba.

Hoogtepunten

Het eerste punt van het seizoen. En een prima redding van Branderhorst bij de pingel.

Dieptepunten

Het merendeel van de wedstrijd. En de inzet van onze spelers.

Tactiek

De keuze voor Wolters en Musaba op de flanken was in principe geen slechte en leek ook in de eerste helft haar vruchten af te werpen. Wolters leverde enkele prima voorzetten af en Musaba’s snelheid gaf de Jajacieden de nodige problemen. In de rust zette Jajax de boel echter om en daardoor was Wolters in de tweede helft opeens volledig onzichtbaar.

Inzet

Je wordt op werklust en ijver afgeserveerd door een groep tieners. Wat moet hier verder nog over gezegd worden? Wellicht dat onze spelers eens serieus moeten gaan trainen op conditie en inhoud. Slap en zielig.

Conclusie

Dat je vanavond een punt pakt mag rustig een godswonder heten. Feit is dat NEC totaal geen aanspraak maakte op een resultaat en dat we ons grote delen van de wedstrijd lieten aftroeven door een stel pubers. Soms moet je jezelf even in de arm knijpen als je je bedenkt dat deze mannen betaald worden hiervoor. Wat doen ze de hele dag op de training? Joost mag het weten. Werken voor hun geld is het in elk geval niet. Maar goed, een punt is een punt. Een lang en frustrerend seizoen ligt in het verschiet.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.