NEC morst in ook eigen huis punten

In de eerste thuiswedstrijd van de tweede seizoenshelft troffen we vandaag Telstar. Hoe pijnlijk het ook klinkt, het was het duel van de nummer 15 tegen de nummer 16 van de Keuken Kampioen Divisie. Als je dit een half jaar geleden gezegd had, had iedereen je voor gek verklaard. Maar het is de trieste werkelijkheid waarin we ons momenteel bevinden. In aanloop naar dit duel trok onze geplaagde coach maar weer eens een paar positieve dooddoeners uit de mottenballen. De realiteit leert echter dat het allesbehalve pais en vree is bij NEC. Darri en Achahbar werden eerder deze week teruggezet naar de beloften in navolging van Kevin Jansen (die inmiddels bij Cambuur goals aan het scoren is), nadat ze naar verluid De Gier in het Marokkaans uitgescholden zouden hebben. Van Eijden en Sabak waren bovendien geschorst, Alblas hobbelde eerder deze week met een nieuwe knie kwetsuur het veld af, Braken zat “vanwege transferperikelen” niet bij de selectie, en Bossaert was ziekjes. Een danig uitgeklede selectie dus voor het eerste duel in die oh zo belangrijke derde periode. Centraal achterin zagen we daarom Kvida en Buwalda, de man die aan de basis lag van twee late Eindhoven goals vorig weekend, in de basis aantreden. Dijkstra keerde weer terug op het middenveld. Voorin werd Jong AZ-huurling Druijf geflankeerd door Okita en Romeny.

Foto: Rob Koppers

NEC begon aardig en zocht naar een vroege opening. Die opening kwam er zowaar ook in de 9e minuut. Nadat NEC al een paar keer dicht bij een openingstreffer was geweest, was het een eigen goal van Telstar die de score opende. Gelegenheidsaanvoerder Joey van den Berg gaf de voorzet die door Kick Groot in eigen doel gewerkt werd. NEC bleef de bovenliggende partij in de eerste helft, al weten we door schade en schande inmiddels dat dat in dit seizoen weinig betekent. En jawel, de eerste de beste kans die Telstar creëerde na ruim een half uur spelen was meteen raak. Met meer geluk dan wijsheid kreeg Najah opeens de bal voor de voeten en scoorde uit het niets de gelijkmaker. NEC sloeg wel meteen bijna terug, maar de Telstar keeper keerde een inzet van Van den Berg ternauwernood. NEC had nog een paar aardige aanvallen en verdiende in de eindfase van de eerste helft een beter resultaat, met ondermeer een enorme uithaal van Okita op de paal. Bij de rust stond echter nog altijd de hatelijke 1-1 op het bord.

Meteen na de rust zocht NEC alweer nadrukkelijk naar een doelpunt en kreeg daarvoor meerdere goede mogelijkheden. Telstar gooide alle manschappen voor de eigen pot en hoopte op een puntje. NEC worstelde om door een muur van witte shirts heen te breken. Druijf kopte bijna binnen uit een zoveelste NEC corner, maar de bal werd van de lijn gewerkt. NEC probeerde het wel maar wist zich lange tijd niet door de stugge Telstar defensie heen te worstelen. En als je in de hoek zit waar de klappen vallen, dan ontbeert dat beetje geluk ook. Kansen waren er genoeg, maar de bal viel niet goed. Met nog een goed kwartier resterend op de klok kwam Ndayishimiye in het veld voor Dijkstra. Tien minuten voor tijd verliet Okita het veld en zagen we het debuut van NEC jeugdspeler El Haddouti. Even later werd Romeny aan zijn shirt getrokken en ging neer in het strafschopgebied, maar de scheids oordeelde dat het een schwalbe was en gaf Ole een gele kaart.

 

Uitslag

1-1 dus. En dat is niet genoeg.

Foto: Rob Koppers

 

Scheids

De jonge leidsman deed het merendeels wel aardig. Kvida en Romeny zagen een gele kaart, waarbij die van Romeny het meest discutabel was. Daar dachten wij toch echt aan een pingel.

 

Toeschouwers

Ondanks de dramatische vertoningen van de afgelopen maanden zat het stadion nog altijd redelijk vol. Al zal het voor velen dezer dagen meer ramptoerisme dan een gezellig uitje zijn.

 

Hoogtepunten

Weer een debuut voor een NEC jeugdspeler. Een van de spaarzame lichtpuntjes waar we dezer dagen nog aan kunnen vasthouden. De jeugd heeft de toekomst en zo…

 

Dieptepunten

Eén kans, één goal. Voor de zoveelste keer. Dat kun je inmiddels niet meer aan pech toeschrijven.

 

Tactiek

Jack had weinig te kiezen, dus de opstelling lag op zich voor de hand. Je bent de hele wedstrijd vervolgens de bovenliggende partij, maar de ploeg ontbeert gewoon kwaliteit en geloof om een toch wel verdiende winst binnen te slepen. Het is een volledig geknakte groep. Op bepalende momenten staan spelers gewoon niet op de goede plek. Dat zal deels kwaliteit zijn, maar deels ook gebrek aan teamspirit. De spelers snappen elkaar niet. Dit komt niet meer goed.

 

Inzet

Was okee, maar daar is alles wel zo’n beetje mee gezegd.

 

Conclusie

Een punt in eigen huis tegen de nummer 16 van de competitie is simpelweg te weinig. NEC mag dan grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij geweest zijn en meer verdiend hebben, daar koop je aan het eind van de dag helemaal niks voor. De Gier zal ongetwijfeld weer een aantal aanknopingspunten gezien hebben, maar het is simpelweg niet goed genoeg. De derde periode was de allerlaatste reddingslijn en die reddingslijn slipt vanaf de eerste seconde al uit onze handen. Plek elf of twaalf is momenteel waar je voor moet spelen, en dat op zichzelf is iets waar je alleen maar met afgrijzen aan kunt denken.

Foto: Rob Koppers
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.