NEC houdt puntje over aan bitter slecht uitduel

Zonder Braken en zonder Achahbar, onze twee topscorers, mocht (moest?) NEC vanavond op bezoek bij de Top uit Oss. Nog niet zo lang geleden deelden we een jeugdopleiding en zag menig NEC supporter Top Oss waarschijnlijk toch stiekem een beetje als een verkapte satellietclub van onze rood-groen-zwarte trots. Hoe anders ziet het er dezer dagen uit. Thuis kregen we met 1-5 op de todden en de Brabanders staan tien punten los aan de goede kant van het bord op een verdienstelijke 7e plek, terwijl NEC troosteloos op een 15e plek bivakkeert. Voor dit duel stuurde Jack de volgende elf spelers het veld in, en waarom ook niet: Van Duin; Labylle, Kvida, Buwalda, Sanniez; Dijkstra, Van den Berg en Overtoom; Romeny, Okita en Druijf.

NEC was in de eerste helft, zoals wel vaker dit seizoen, de bovenliggende partij. Zonder, zoals wel vaker dit seizoen, echt kansen te creëren. Veel balbezit, weinig effectiviteit; dat is de ploeg van De Gier in een notedop. Het is tekenend voor dit hele seizoen. Alles gaat in een laag tempo en het echte idee ontbreekt om een opening te vinden. Top Oss creëerde daarentegen richting het einde van het oersaaie eerste bedrijf wel nog twee flinke kansen, maar die gingen er gelukkig niet in. En dus kon koukleumend, gapend en glibberend de koffie opgezocht worden.

Na de rust kwam NEC ongewijzigd de kleedkamer uit. Het was echter een ex-NEC’er die het eerst van zich deed spreken. Oratmangoen, verhuurd door NEC aan Top Oss, scoorde namelijk de openingsgoal vlak na de hervatting. We willen geen open deuren intrappen over een voorspelbaar wedstrijdverloop, maar dit was een redelijk voorspelbaar wedstrijdverloop. Na de goal was meteen ook het hele elan weg bij NEC. Waar we in de eerste helft tenminste nog een optisch veldoverwicht hadden, daar  was opeens Top Oss heer en meester. De Gier greep in door Dijkstra eruit te halen voor Sabak. Het maakte echter weinig uit. Het was niet om aan te gluren zoals NEC in de tweede helft acteerde. Toch kreeg NEC een kwartier voor tijd nog een prima kans op de gelijkmaker, maar de bal werd van de lijn geplukt. Met nog tien minuten resterend gooide De Gier Ndayishimiye op het veld voor Labylle. Even later verliet ook Okita het veld voor El Haddouti. Eigenlijk vanuit het niks viel plots alsnog de gelijkmaker. Druijf scoorde zijn eerste niet-penalty goal voor NEC. Opeens gloorde er weer hoop in het team en zocht NEC naar een nipte overwinning. Dit lukte nog bijna ook toen NEC met twee man vrij voor de keeper kwam, maar de bal ketste op de paal. Even later kopte Ndayishimiye net naast.

Uitslag

1-1 dus. Op basis van het spelbeeld niet onverdiend. Echter niet omdat NEC zo goed was maar vooral omdat Top Oss erg slecht was.

Scheids

Twee gele kaarten gingen richting Top Oss, NEC bleef schadevrij op dat gebied.

Toeschouwers

Een kleine 150 NEC supporters stonden dapper te blauwbekken in het spekgladde uitvak. Op het veld was verder ook bitter weinig te zien om warm van te worden. In de tweede helft moest bovendien de bierkraan dicht in het uitvak op last van NEC vanwege enkele lieden die sneeuwballen op het veld hadden gegooid in de rust. Tja. Je moet je toch op de een of andere manier warm houden…

Hoogtepunten

Je maakt nog gelijk, laten we het daarop houden.

Dieptepunten

Een allerbelabberst optreden van onze ploeg, dat slechts in de laatste vijf minuten nog een beetje de schijn op probeerde te houden dat ze voor een resultaat voetbalden. Slappe zooi.

Tactiek

Wederom niet bestaand, zoals elke week.

Inzet

Op de laatste paar minuten na ronduit schandelijk. Het is een ongeïnspireerd, gezapig zootje.

Conclusie

Het gelijkspel verhult op papier wederom hoe slecht NEC in de praktijk voor de dag komt. Ongetwijfeld betekent het weer uitstel van executie en kan Jack trots beweren dat we in de derde periode nog ongeslagen zijn. De waarheid is echter dat NEC een zwalkend schip is waar je echt een zware masochist voor moet zijn om dit week in week uit aan te kijken. Een intens slechte wedstrijd waaraan NEC met meer geluk dan wijsheid nog een puntje overhoudt. We snakken naar het einde van dit seizoen.