NEC houdt weer een puntje over aan matig uitduel

Een overwinning thuis tegen Jong Utrecht is leuk, maar de meeste supporters hechtten natuurlijk maar weinig waarde aan zo’n zege. Tuurlijk, de drie punten waren top en broodnodig, maar als je tegen Jong Utrecht thuis al geen drie punten meer kan halen dan kun je beter gaan ganzenborden. Desalniettemin waren Jack en zijn mannen opeens weer super positief; de weg omhoog was ingeslagen en deze zege zou de ommekeer zijn. Nou, vanavond konden we het gaan zien tegen een tegenstander van meer formaat: SC Cambuur. Bossaerts en Kvida mochten in het hoge noorden weer centraal achterin beginnen, want Rens was nog altijd niet beschikbaar. Op de flanken voorin operereerden Okita en Ndayishimiye naast centrumspits Druijff, die vorige week nog een zuivere hatrick aantekende. Het was te hopen dat het weer geen voorbode voor het resultaat was, want het gutste werkelijk omlaag.

De eerste kans was meteen voor Cambuur, maar Bossaerts werkte goed weg. In dit eerste bedrijf deed NEC het op zich niet eens zo slecht, maar tot echte kansen kwamen we zoals gebruikelijk nauwelijks. En zoals we inmiddels gewend zijn, als we zelf niks doen dan doet de tegenstander het wel. Na een klein half uur voetbal kreeg Cambuur een hoekschop. Keeper Branderhorst dook volledig onder de bal door, waardoor Steenvoorden vrij kon inkoppen voor de 1-0. Daarna was het meteen ook Cambuur dat de overhand had en uit dode spelmomenten meermaals gevaarlijk werd. Branderhorst herstelde zijn fout even later wel door goed te redden op Cambuur spits Robertha, die opeens vrij mocht opstomen naar ons doel. NEC stelde er wederom weinig tegenover en van dat hernieuwde geloof en elan dat Jack ons vooraf voorgespiegeld had was bitter weinig te zien. Joey van den Berg, die zijn vlotte babbels op TV bepaald nog niet heeft weten te vertalen naar acceptabel voetbal in het veld tot dusverre dit seizoen, leek vlak voor tijd nog een penalty te veroorzaken maar de scheids was coulant voor ons en zag het niet. En dus gingen we rusten met ‘maar’ 1-0 achter. Hoera.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde, met meteen een goede kans voor Cambuur. Gelukkig was Bossaerts attent. Het werd nog gelukkiger toen Kvida vijf minuten na de hervatting ineens de gelijkmaker scoorde vanuit een wirwar van ledematen. Opeens veerde NEC op en kreeg het meteen meerdere goede kansen op de 1-2. Dijkstra en Okita kregen de bal er echter niet in. Met een half uur resterend op de klok kwam publiekslieveling Wolters in het veld voor de haast onzichtbare Ndayishimiye. Even later schoot Okita de bal op de paal en moest de zwak acterende Overtoom plaats maken voor nieuweling Jordy Bruijn. De wedstrijd zakte vervolgens helaas weer volledig in. Tien minuten voor tijd kreeg NEC nog even twee gele prenten te verwerken. Sanniez kreeg geel en Van den Berg was het daar niet mee eens, waarna ook hij weer een zoveelste kaart scoorde. Druijff kreeg kort voor tijd eindelijk zijn eerste grote kans maar hij was niet trefzeker. Bijna trok NEC in de ultieme slotfase zowaar nog de wedstrijd naar zich toe, maar het schot van Okita trof wederom de Cambuur paal. Botte pech.

 

Uitslag

1-1 was wel een terechte uitslag gezien de verhoudingen op het veld.

 

Toeschouwers

Er waren een kleine 150 NEC fans meegereisd. Je moet er maar aan gaan staan, op een koude tribune in een gruwelijk uitvak met een grote plastic wand voor je neus waardoor je het veld nauwelijks kunt zien. De sfeer zat er zoals gebruikelijk wel goed in, want je moet toch iets met je vrijdagavond.

 

Scheids

Kamphuis was vanavond best vriendelijk voor NEC. Een schoffelactie van Van den Berg werd onbestraft gelaten en een elleboogje van Druijf werd slechts met geel bestraft. Helaas kregen we richting het einde nog twee gele kaarten om de oren.

 

Hoogtepunten

Je sleept een puntje uit het vuur.

 

Dieptepunten

Het voetbal was weer dramatisch, al kun je dat dezer dagen eigenlijk geen dieptepunt meer noemen. Het is de standaard.

 

Tactiek

Zo lang Jack de Gier aan het roer staat zal dit segment weinig inhoudsvol zijn.

 

Inzet

Matig, zoals gebruikelijk. Eerlijk is eerlijk, het weer hielp vanavond ook bepaald niet mee met flinke rukwinden.

 

Conclusie

Weer een schamel puntje in een uitwedstrijd tegen een uiteindelijk toch matige tegenstander. Jack de Gier zal ongetwijfeld weer veel positiefs gezien hebben en de club zal blij verklaren dat we al vier duels op rij ongeslagen zijn. In Amerika noemen ze dat soort mediamanipulatie ‘fake news’. Feit blijft dat het voetbal onveranderd beroerd is en dat die mythische weg omhoog nog altijd niet gevonden is. Prettig weekend.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.