Hattrick van Druijf geeft NEC broodnodige zege

NEC snakt naar een overwinning. Al sinds eind november werd geen competitieduel meer gewonnen. Vanavond moest daar thuis tegen Jong Utrecht eindelijk verandering in komen. De reserve Utrechters bungelen immers bijna onderaan de ranglijst. Romeny was geblesseerd, waardoor Ndayishimiye ditmaal in de basis verscheen naast Druijf. Achterin moest doelman Van Duin plaats maken voor nieuwkomer Branderhorst, die enkele dagen geleden op huurbasis over kwam van Willem II. Bossaerts en Kvida vormden het centrum van de verdediging. Een andere nieuwkomer, Jordy Bruijn, moest vanavond nog even wachten op zijn debuut, want op het middenveld begon het geroutineerde drietal Van den Berg, Overtoom en Dijkstra.

Foto: Rob Koppers

Jong Utrecht begon best aardig in een koude en lege Goffert. De reserve domstedelingen braken telkens snel uit en creëerden al vroeg enkele kansjes. Dat beloofde weinig goeds. Gelukkig kreeg NEC na een klein kwartier wat meer greep op de wedstrijd. Het eerste wapenfeit was een afgekeurde goal voor buitenspel, maar niet veel later was het alsnog raak. Een Utrecht verdediger maakte hands in het eigen strafschopgebied en uit de penalty scoorde Druijf de 1-0.  NEC bleef aandringen en kreeg een paar minuten later loon naar werken. Okita slingerde de bal voor de pot en Ndayishimiye tikte hem bij de tweede paal binnen. Waar NEC op rozen leek te zitten, daar deed Jong Utrecht meteen wat terug. Uit een tegenaanval leek de bal over de achterlijn te gaan, maar de scheids liet doorspelen en Venema verzilverde de kans. Typisch dat je dit soort goals tegen krijgt als je in de hoek zit waar de klappen vallen. Gelukkig deed ook NEC meteen weer wat terug. Druijf scoorde namelijk de 3-1 op aangeven van Dijkstra. Drie goals in vijf minuten dus, een waar spektakelstuk in de Goffert. NEC kreeg daarna nog een aantal goede kansen maar wist de bal niet binnen te werken. Kort voor rust leverde Ferdy Druijf alsnog een zuivere hattrick af door met links de 4-1 binnen te werken.

Waar je hoopte op een gedreven NEC in de tweede helft dat erop gebrand was om de score verder uit te bouwen na weken van ellende, daar was de openingsfase nogal tam. Sterker nog, Jong Utrecht had zelfs even de overhand en het was slechts gebrek aan kwaliteit bij de Utrechters dat een tweede tegengoal voorkwam. Na een goed kwartier voetbal maakte Heerenveen huurling Jordy Bruijn zijn debuut, toen hij Joey van den Berg verving op het middenveld. NEC had nog wel enkele kansen om de score uit te breiden maar miste de doeltreffendheid en drive van de eerste helft. Toch was er nog wel iets te beleven voor het thuispubliek, want een kwartier voor tijd was daar de introductie van de lang geblesseerde maar eindelijk weer fitte Randy Wolters, die Ndayishimiye verving op linksbuiten. Luttele seconden later schoot Labylle op de paal en scoorde Wolters bijna uit de rebound, wat natuurlijk een fantastisch debuut geweest zou zijn. Nieuwe keeper Branderhorst moest even later zowaar nog vol aan de bak toen een doorgebroken Utrechter vrij op het NEC doel af mocht, maar de Willem II huurling toonde waarom hij vandaag in de basis mocht starten ten faveure van Marco van Duin. Wolters toonde ondertussen aan waarom veel NEC fans al maandenlang naar zijn herstel smachtten, want hij sleurde, trok en maakte spektakel op het veld. Helaas resulteerde dit ook in een gele kaart, die nogal makkelijk gegeven leek.

Foto: Rob Koppers

 

Uitslag

4-1 dus. Een comfortabele overwinning waarbij je de ploeg eigenlijk alleen kwalijk kan nemen dat de score in de tweede helft niet hoger uitviel.

 

Scheids

De piepjonge scheids Van der Laan toonde een zoveelste gele kaart aan Joey van den Berg (zit hij al in de min?). Ook Wolters pakte een gele prent. Aan Utrecht zijde viel eveneens geel. Vanavond werd de arbiter overigens geflankeerd door een stekeblinde grensrechter, die ons nog een tegendoelpunt aannaaide.

 

Toeschouwers

Het was redelijk leeg in de Goffert. Of het komt door de kou, het spelen tegen een Jong team, of door de belabberde resultaten en wanvertoningen van de afgelopen tijd laten we maar in het midden. Wel was het al meteen duidelijk dat onze supporters lang hebben gesnakt naar een karakter in onze tot dusverre dramatische selectie. Randy Wolters werd namelijk al vanaf de warming up hartstochtelijk toegezongen en ook na afloop kreeg hij de handen op elkaar. Ook Ferdy Druijf werd overladen met lof. Dit hadden wij, de fans, duidelijk even nodig: spelers die de sokken opstropen en waar we massaal achter kunnen gaan staan. In plaats van het zootje ongeregeld waar we de eerste seizoenshelft naar hebben moeten kijken. Eindelijk. Pffff.

 

Hoogtepunten

Een zuiver hattrick van Druijf en het debuut van Wolters. Je zou er bijna weer een beetje geloof in krijgen, als de tegenstander niet zo belabberd geweest was.

 

Dieptepunten

Na weken van ellende onder dit kopje kunnen we ditmaal zowaar eens dit segment leeg laten. Nou ja, vooruit, het is jammer dat je in de tweede helft niet vaker scoort en zowaar een zeer matige tegenstander bij tijden de overhand laat hebben. Maar verder gewoon een lekker avondje.

 

Tactiek

Valt vooralsnog weinig over te zeggen, want de tegenstander van vanavond was bepaald niet maatgevend. Maar goed, achterin stond het met Bossaert en Kvida goed en voorin toont Druijf zich tot dusverre een betere versie van Braken (scoren én overeind blijven staan). Het oogt allemaal nog steeds erg wankel en fragiel, maar een afgetekende overwinning kan wonderen doen met het zelfvertrouwen.

 

Inzet

Die was vandaag okee, al speelt het uiteraard ook een stuk lekkerder als je voor staat.

Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

Jack de Gier bleef de afgelopen weken verkondigen dat wat deze ploeg nodig had een overwinning was. Laten we dan maar hopen dat dit het keerpunt is voor dit seizoen. De realist in ons fluistert echter wel dat Jong Utrecht nou niet bepaald een tegenstander is waar je moed van kunt putten uit een overwinning. Als je dit soort wedstrijden thuis al niet meer winnend kunt afsluiten dan kun je net zo goed het seizoen op papier af doen, uithuilen en volgende zomer opnieuw beginnen. Het is een begin, maar ook niet meer dan dat. Volgende week moeten we uit naar Cambuur, dat is pas een tegenstander waarbij je echt kunt zien of het broze zelfvertrouwen een beetje een boost heeft gekregen of niet. Met jongens als Wolters en Druijf in de gelederen gloort er in ieder geval eindelijk weer een sprankje hoop. Plek 12 en daarmee nacompetitie is nog altijd niet zo heel ver weg… Prettig weekend allemaal, eindelijk weer eens.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.