NEC behaalt klinkende overwinning op FC Twente

Het voetbal mag er dan bij tijd en wijle nog steeds niet uit zien, NEC pakt onder de nieuwe leiding tot dusverre wel de maximale punten. Aan het eind van de rit betekent dit dat onze club zich plotseling weer helemaal terugvindt in de strijd om de nacompetitieplekken. Door behoud van de huidige negende plaats zou er al een plekje binnen zijn, maar zelfs de zesde plaats in opeens weer in zicht en die geeft potentieel zelfs recht op het overslaan van de eerste play-off ronde. Aan de andere kant van de lijst hijgen RKC, MVV en Roda JC ons echter ook nog steeds in de nek. En laat volgende week nou net het uitduel bij MVV op het programma staan. Een overwinning vanavond in eigen huis was voor NEC dus cruciaal. Maar dat moest dan wel gebeuren tegen de kersverse kampioen FC Twente. Bepaald geen makkie dus. Van den Berg was weer beschikbaar na zijn zoveelste schorsing, maar De Groot en co hadden duidelijk even geen zin in zijn kaartenpakkende fratsen en zetten Bossaerts en Kvida centraal achterin. Labylle en Joppen vulden de backposities in. Op het middenveld mocht Ndayishimiye starten naast Bruijn en Dijkstra. Voorin waren er geen verrassingen met Wolters, Druijf en Okita.

Foto: Rob Koppers

Het eerste half uur gebeurde er eigenlijk weinig. FC Twente had het balbezit en heerste op het middenveld, maar beide ploegen creëerden nauwelijks echte kansen. Maar opeens gebeurde er van alles. NEC leek een snelle uitbraak te forceren, maar Okita verspeelde dom de bal en Twente kreeg opeens een dot van een kans om de score te openen. Branderhorst redde echter knap. Dit resulteerde in een tegenstoot waarin Twente bijna een ongeforceerde eigen goal scoorde na een communicatiefout tussen keeper Drommel en verdediger Gonzalez. Even later is het alsnog raak: Okita herstelde zijn eerdere fout door een prachtige voorzet vanaf rechts precies op het hoofd van Ndayishimiye af te leveren, die de bal snoeihard binnen kopte. Een even onverwachte als welkome voorsprong op de KKD kampioen. Even later werd het zelfs nog mooier. Druijf startte een indrukwekkende solo langs diverse Twente spelers die hij bekroonde met een fraaie treffer. En alsof dat nog niet genoeg was werd het zowaar zelfs nog 3-0 voor de rust! Uit een corner belandde de bal in een groepje NEC’ers, waarbij Okita de bal met zijn hak binnenwerkte. Er was even wat verwarring omdat Kvia buitenspel liep, maar omdat hij niet deelnam aan de klutssituatie bleef de goal staan. Een riante voorsprong bij de rust dus.

Foto: Rob Koppers

De eerste kans na rust was voor NEC, maar Wolters schoot de bal hard over het doel. In imitatie van Twente in de eerste helft scoorde ook NEC even later bijna een eigen goal omdat Bossaert de bal te nonchalant terugspeelde op Branderhorst. Alsof dat geen waarschuwing genoeg was viel even later bijna alsnog de 3-1. De kopgoal van Twente werd echter afgekeurd voor buitenspel. Twente rook bloed en NEC lag opeens even in de verdrukking. Onze ploeg herstelde zich echter snel en zakte terug in de vertrouwde stellingen, loerend op een fout van de tegenstander. Het geloof leek langzaam weg te vloeien bij de Tukkers, terwijl de koek voor onze fans nog niet op was. NEC kreeg namelijk nog een penalty in de laatste tien minuten, nadat een omhaal van Bossaerts op de hand van een Twente speler belandde. Druijf verzilverde naar goed gebruik de pingel. Diezelfde Druijf kreeg vijf minuten voor tijd een publiekswissel en Ole Romeny mocht het restant volspelen in de spits. Ook Mike Tresor Ndayishimiye mocht onder applaus het veld verlaten voor Paolo Sabak.

 

Uitslag

4-0 dus. Een fraaie uitslag tegen de lijstaanvoerder en nieuwe kampioen. Bovendien stelt NEC met deze overwinning een nacompetitieplek veilig. Het kan verkeren.

 

Toeschouwers

In de twaalfde minuut van de wedstrijd volgde een staande ovatie voor Henk Cornelissen, NEC fan in hart en nieren en boegbeeld van de HKN. Bij Henk werd een paar maanden geleden kanker geconstateerd en sindsdien ging hij hard achteruit. Zijn medesupporters wilden hem nog één keer een duel van NEC laten bezoeken. Een fraaier eerbetoon dan een klinkende overwinning op de kampioen en het bijna zeker stellen van de nacompetitie zal Henk zich niet hebben kunnen wensen van zijn club. DTH wenst Henk en zijn familie veel sterkte in de komende periode.

 

Scheids

Van den Berg bleef de hele wedstrijd op de bank en dus kon de scheids vandaag de kaarten op zak houden.

 

Hoogtepunten

Een klinkende 4-0 overwinning op de KKD kampioen en een play-off plek. Maar het valt allemaal in het niet natuurlijk bij het eerbetoon aan Henk. Te midden van alle ellende toont dit wel aan wat de echte club is. Het zijn niet de spelers op het veld of de resultaten gedurende het seizoen; het zijn de fans. En daarom gaat NEC nooit verloren.

 

Tactiek

Geen gekke dingen doen, een logische opstelling hanteren en hard werken. Zo moeilijk is voetbal niet.

Foto: Rob Koppers

 

Inzet

Die was vanavond eindelijk weer eens prima. Jammer dat ze dit niet wekelijks kunnen opbrengen.

 

Conclusie

Waar onder De Gier nacompetitie verder weg leek dan ooit, daar flinkt Ron het toch weer. NEC wandelt met een goed gevoel de play-offs in en kan met een laatste krachtsinspanning misschien zelfs nog een ronde overslaan. Ongelooflijk maar waar.

Foto: Rob Koppers

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.