De week van: Gevangen in het web van Oversier

Niks is makkelijker dan achteraf een koe in de kont kijken. Met een 9e plek en net wel of net niet play offs halen, valt het allemaal niet echt mee tot nu toe. De trainer en de TD zijn al geslachtofferd. Maar…eerlijk is eerlijk. Veel supporters waren in het begin van het seizoen blij dat NEC eindelijk eens koos voor langere contracten. Ieder jaar weer een compleet nieuw elftal zorgt niet voor constructief beleid en binding van de spelers met de club en de achterban. NEC was namelijk een handelshuis geworden, waar ieder jaar opnieuw een blik buitenlanders werden aangetrokken met weinig toegevoegde kwaliteiten. Ook werd er nu bewust gekozen voor Nederlands sprekende jongens en werd Jack gehaald als ambitieuze trainer met een clubhart. Eigenlijk is het jammer dat dit beleid niet beloond is met resultaten. Dan hadden we Jack niet weg hoeven te doen en was je blij geweest dat spelers langdurige contracten hadden afgesloten. Maar uiteindelijk draait het wel allemaal om de kwaliteit van de gehaalde spelers en staf en als de resultaten achterblijven dan kun je dus niets anders concluderen, dan dat er fouten en verkeerde keuzes zijn gemaakt en dat het logisch is dat de verantwoordelijken opgestapt zijn.

De erfenis van die koers is duidelijk geworden. Spelers met weinig toegevoegde waarde zitten met langdurige contracten en spelers die gehuurd zijn en wel versterkingen bleken, vertrekken weer over een maand. Maar hoe zit het nu precies? Hoe zit het nou met die contracten en waar zitten de mogelijkheden om volgend jaar wel de juiste selectie neer te zetten? Of zitten we gevangen in het “web van Oversier”?

 

NEC kent 38 contractspelers. Dat zijn spelers van de eerste selectie, jong NEC en enkele jeugdspelers. De spelers met een * hebben een eenzijdige optie voor de club om het contract te verlengen met een jaar. Staan er twee ** dan is er zelfs sprake van een optie van twee jaar.

Dit jaar lopen de contracten af van:

Van Duin*
Zelenika*
Joppen*

en van jong/jeugd:
Hiensch
Den Heijer**
Oztoprak*
Spierings*
Wouters*
Bakker
El Haddouti. (Heeft een aflopend amateurcontract).

Natuurlijk ben je ook de gehuurde spelers Bruijn, Druijf, Achabar en Branderhorst kwijt. Alleen Branderhorst zou nog wel eens een blijvertje kunnen zijn, de rest waarschijnlijk niet. Slechts 3 selectiespelers dus met een aflopend contract, waarbij slechts één regelmatig in de basis staat. Van Duin zou misschien nog kunnen blijven als derde doelman, maar we mogen toch aannemen dat het einde verhaal is hier voor Zelenika en Joppen. Er zullen dus echt spelers verkocht moeten gaan worden willen we echte versterkingen erbij krijgen in de selectie. Dat zou kunnen bij spelers met nog 1 jaar contract:

Alblas**
Sturing*
Kvida*
Hoogveld
Dijkstra
Wolters
Van de Berg* (Was dit jaar gehuurd, komend jaar 1 jaar contract met optie)
Darri*

en bij Jong/Jeugd:
Theunissen
Van Zundert

Als we eens onderaan het lijstje beginnen, dan zien we dat Van Zundert bij de Treffers zit en misschien blijft hij daar wel. Darri kan hier niet meer, maar met zijn falen in Den Bosch en de paniek met de gekunstelde persberichten zie je duidelijk dat het nog heel lastig zal zijn om van hem af te komen. Van de Berg is prijzig en brengt totaal niet wat we vooraf hadden verwacht. Die heeft zich dus ook niet bepaald in de kijker gespeeld. Wolters, Dijkstra, Kvida en misschien Sturing kun je laten gaan voor een goed bod. Alblas was een openbaring tot zijn blessure, maar het is wel lastig om te kunnen beoordelen of hij dat niveau weer kan halen. We kijken verder. Veruit de grootste groep spelers heeft nog een contract voor 2 jaar:

 

Labylle
Bossaerts
Van Eijden*
Sanniez*
Overtoom*
Ndayishimiye*
Braken

En uit jong/jeugd:
Sellouf*
Van Hees*
Musaba
Van Ottele
Proper
Van Rooij

Braken is een prima spits voor de KKD, maar of hij nog terug gaat keren is onzeker. Van Eijden heeft het ook nog niet kunnen brengen, ook niet voor zijn blessure. Beide backs zo lang vast is wel een probleem, want ze schitteren allebei niet bepaald dit seizoen. De backposities zijn duidelijk de zwakke plekken in de selectie. Een paar jaar geleden hadden we nog Kane en Woudenberg… het kan verkeren. Bossaerts, Overtoom en Ndayishimiye hebben dus nog een contract voor 2 jaar. We hebben ook spelers die nog 3 jaar vast liggen:

Sabak
Okita
Romeny
Oratmangoen
Roefs

Logisch dat deze jonge spelers langer vast liggen. Zeker wanneer de club denkt dat hun talent groot genoeg is om een keer te cashen. Ze moeten dan wel langzaam meer speeltijd gaan afdwingen. Alleen Okita lijkt namelijk een vaste basisspeler.

Spelers verkopen kan altijd wel, maar het moet natuurlijk geen kapitaalvernietiging zijn. NEC is niet in de positie om verlies te nemen. Mocht het wonder gebeuren en we zouden promoveren, dan kan Van Schaijk echt aan de bak. Het is te hopen dat hij genoeg echte voetbalkennis om zich heen heeft, want dan krijgt het woord doorselecteren een nieuwe betekenis. Blijf je in de KKD dan zul je meer moeten knijpen qua budget en zul je misschien wel ook echt afscheid moéten nemen van spelers als Van de Berg en Van Eijden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.