NEC sleept met moeite overwinning uit het vuur in Helmond

Als het cliché ‘elke wedstrijd is een finale’ ooit van toepassing is geweest op NEC dan is het in deze periode wel. Het is namelijk intens spannend aan de top van de Jupiler League. Fortuna staat nog altijd bovenaan maar zowel Jong Ajax als NEC hebben een wedstrijd in de hand. En die wedstrijd is Jong Ajax tegen NEC. Je verzint het bijna niet. Zoals we allemaal weten heeft NEC van de KNVB een herkansing gekregen doordat de originele negatieve uitslag van Jong Ajax – NEC uit de boeken is geschrapt. Deze wedstrijd gaat maandag in de herkansing. Je hoopt dan dat dit de spelers een verse impuls geeft en dat ze deze laatste kans met beide handen aangrijpen. Maar dan moet dus wel alles gewonnen worden, tenzij Fortuna en Jong Ajax nog punten morsen. Oss werd maandag al aan de zegepaal geregen en vanavond moest hetzelfde gebeuren met Helmond Sport.

Het begon in elk geval goed voor NEC. Onze ploeg schoot uit de startblokken en al na zeven minuten lag de 0-1 in het net via Groeneveld. Twee minuten later was het zelfs al 0-2 door Heimloth en dachten we ons op te kunnen maken voor een avond waarin er lekker aan het doelsaldo gewerkt kon worden. Helaas deed daarna het grote euvel dat wij hebben onder Lijnders opnieuw haar intrede: doordat NEC zo hoog staat en over het hele veld veel afjaagt vallen er voortdurend gaten achterin en opnieuw was het dan ook weer bij de eerste de beste kans van Helmond Sport raak. Braber kreeg alle tijd en ruimte om een hoge lange bal te verzenden die onbedreigd het NEC doel in vloog. Daarna was de felheid er bij onze ploeg meteen helemaal uit. Het tempo ging drastisch omlaag en de ploeg leek aangeslagen. Tot overmaat van ramp verstapte Braken zich en moest gewisseld worden. Lijnders wisselde opvallend genoeg defensief door Dijkstra in te brengen voor de spits, waardoor enige hoop tot een herleving van de felle start definitief de kop werd ingedrukt. De wedstrijd sukkelde daarna naar de rust.

Het duurde zowat een kwartier in de tweede helft voordat NEC eindelijk weer wat aan begon te dringen. Groeneveld kreeg na een klein uur voetbal in korte tijd twee goede kansen om de score uit te breiden, maar hij kon de bal niet het Helmondse doel in werken. Daarna kakte de wedstrijd helaas weer in. Toch leek zowaar Dijkstra na ruim zeventig minuten de 1-3 aan te tekenen op aangeven van Achahbar, maar de grensrechter oordeelde dat hij buitenspel stond. Tien minuten voor tijd vloog opeens de vlam in de pan door een rare situatie bij een spelhervatting. Achahbar ging (nogal makkelijk?) naar de grond in een duel met Janzen, waarna Janzen in eerste instantie de bal niet wilde uitspelen maar dit uiteindelijk toch deed. Waar je normaliter dan na de hervatting de bal terug geeft, daar leek Lijnders aan Heimloth de instructie te geven om de bal in de ploeg te houden. Dit leidde tot grote ophef en nadat scheidsrechter Van der Kerkhof de gemoederen weer had gesust, ging Helmond Sport speler Ron Janzen er met rood vanaf. Het was ons niet helemaal duidelijk of dit vanwege een schop of een elleboogstoot op Achahbar was of door het opstootje of ergens anders voor, maar goed. NEC mocht dus met 11 tegen 10 verder, al was het een nogal discutabele situatie. Ook Achahbar kreeg geel. Met een man meer besloot Lijnders om Langil in te brengen voor Kadioglu. Wellicht gokte hij erop dat er meer ruimte op de flanken zou onstaan, waar de snelheid van Langil van pas zou kunnen komen. De eerstvolgende grote kans kwam echter via de andere flank, waar Jansen een prima pass gaf op Groeneveld, wiens inzet maar ternauwernood gered kon worden. De marge was nog altijd maar één goal en daardoor bleef het tot het laatste moment huiveren. Door alle commotie kwam er zelfs vijf minuten extra tijd bij. Ver in de blessuretijd kreeg Helmond Sport nog een gevaarlijke vrije trap die zowat van de achterlijn gehaald werd door Van der Pavert. Maar met kunst- en vliegwerk hield NEC de volle drie punten toch nog binnenboord.

 

Uitslag

1-2 dus. Dat terwijl je de wedstrijd eigenlijk al in een vroeg stadium in het slot had moeten gooien. Maar dat is de last van spanning.

 

Scheids

Helmond Sport zag in de eerste helft een keertje geel, maar het leek verder een rustige avond te worden voor het arbitrale trio. Uiteindelijk sloeg de vlam toch nog flink in de pan. In de tweede helft trok Van der Kerkhof zelfs rood voor Janzen in een vreemde spelsituatie waarbij het gedrag van onze ploeg toch ook niet helemaal sportief leek. Ook Achahbar kreeg hierbij een gele kaart getoond. Dat moeten we nog maar eens rustig terug kijken vannacht. Een uitgeschoten bal niet teruggeven is bepaald niet sportief, maar de belangen zijn uiteraard groot, dus dan liggen de emoties dicht onder het oppervlak.

 

Toeschouwers

Het uitvak zat aardig vol, dit in tegenstelling tot de thuistribunes waar een flinke groep supporters had besloten om deze wedstrijd te boycotten.

 

Hoogtepunten

De ploeg startte goed. Voor een minuut of tien.

 

Dieptepunten

Je krijgt zo makkelijk de doelpunten tegen, het is echt pijnlijk. De ploeg is mentaal erg zwak. En ook de wissels van Lijnders zijn weer onnavolgbaar.

 

Tactiek

Wederom kreeg Jansen de voorkeur boven Dijkstra, waardoor er in elk geval wat meer voetbal in de ploeg leek te zijn op het middenveld. Na de blessure van Braken kwam Dijkstra echter terug in het veld. Met Breinburg, Jansen en Dijkstra op het middenveld ben je helaas veel te behoudend en niet in balans. En dus is het tempo meteen weg en kom je niet meer aan voetballen toe. Defensief was het vandaag bovendien wederom een zwakke vertoning. Of iedereen loopt uit positie achterin of ons centrale duo is te traag, maar wat de reden ook is, zowat elke tegenaanval is dezer dagen een doelpunt. Gelukkig bleven we in de slotfase wel overeind, meer op karakter dan op kwaliteit.

 

Inzet

Na een prima start kregen we toch weer een simpele goal om de oren en meteen was het vertrouwen bij de ploeg weer weg. Dan gaat ook meteen het tempo helemaal omlaag, terwijl je als je het baltempo hoog houdt, je Helmond Sport toch gewoon stuk kunt spelen in deze fase. Is het niet kunnen, niet willen, of niet durven? Constant presteren tijdens een duel is er bij onze jongens in elk geval nog steeds niet bij, het sukkelt almaar voort met veel pieken en dalen.

 

Conclusie

Waar je na de eerste tien minuten dacht dat het een makkelijk avondje ging worden, daar bleek NEC wederom haar eigen ergste vijand. Een zoveelste suffe tegengoal uit het niks en plots is het weer 70 minuten lang nagelbijten. Ongetwijfeld speelt de spanning in deze fase van de competitie een grote rol, maar ook de tactische keuzes van Lijnders zijn soms nogal onverklaarbaar. Waar je hoopt dat NEC doordrukt, daar wisselt Lijnders juist defensief na de blessure van Braken. Om vervolgens, als je met een man meer komt, je meest creatieve speler eruit te halen voor een renner. Op zich is de snelheid van Langil in zo’n fase wel handig, maar wissel hem dan voor bijvoorbeeld Jansen, om zo de balans weer te herstellen in het elftal. Dat de zenuwen niet alleen in Nijmegen hoog oplopen bleek wel uit de uitslagen op de andere velden, waar Fortuna ondanks een 1-0 voorsprong lange tijd op hete kolen liep voordat het in de slotfase de wedstrijd kon beslissen en waar Jong Ajax een ogenschijnlijk uiterst comfortabele 3-0 voorsprong tegen Emmen nog bijna volledig uit handen gaf. De Drentenaren bleven echter steken op twee doelpunten. Maandag is wellicht de meest cruciale wedstrijd van het seizoen: Jong Ajax – NEC. De uitslag van deze wedstrijd zal zeer waarschijnlijk bepalen wie er dit seizoen kampioen wordt en wie er rechtstreeks promoveert. Wint Jong Ajax, dan ben je weer volledig afhankelijk van puntverlies van Fortuna voor promotie en kun je het kampioenschap eigenlijk wel definitief gedag zeggen. Wint NEC, dan zijn zowel promotie als het kampioenschap opeens heel erg dichtbij. Bij een gelijkspel lijkt Fortuna spekkoper. Dat wordt dus een heel lang weekend bibberen en beven.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.