NEC schakelt in eerste bekerronde knap Eredivisionist uit

NEC moest vanavond op bezoek bij Eredivisionist Excelsior voor de eerste bekerwedstrijd van deze jaargang. Sommige supporters lijken deze wedstrijden warempel als een onwelkome stoorzender te zien op de weg naar promotie. Wij van De Trouwe Honden snappen daar niks van. NEC heeft een brede selectie en heeft niks te verliezen. En onze ploeg krijgt zo ook mooie kansen om zich te meten met het niveau waar we allemaal zo erg naar smachten. Met als ultieme kers op de taart die mooie beker waar we nu al enkele malen zo dichtbij geweest zijn maar die nog steeds ontbreekt in onze prijzenkast. Excelsior was op voorhand een interessante tegenstander. In alle vijf eerdere bekerontmoetingen won NEC het onderlinge treffen, maar in die duels was Excelsior doorgaans de underdog. Het kan verkeren. Op voorhand was Jack de Gier strijdbaar dat hij deze wedstrijd zeker serieus zou nemen. Als je naar de namen keek die op het veld verschenen, leek de topper tegen Go Ahead Eagles later deze week desondanks toch meer belang te hebben. We startten namelijk met Joppen, Buwalda, Sturing, Dijkstra en Romeny in de basis.

Het Van Donge & De Roo stadion. Ja echt.

Excelsior startte fel in eigen huis en leek de wedstrijd al vroeg in het slot te willen gooien. In de eerste tien minuten had de thuisploeg een drietal prima kansen om de score te openen, maar verzilverde deze niet. Net toen NEC zich een beetje onder de druk uit leek te kunnen spelen, ging het alsnog mis. Fortes ging in de zestien van NEC in kansloze positie gretig over de uitgestoken voet van Labylle heen en Kamphuis wees naar de penaltystip. Bruins schoot vanaf daar de 1-0 binnen. Even later was het zelfs ook 2-0, nadat Buwalda een bal pijnlijk slecht verwerkte en achter Alblas in het eigen doel propte. Het leek over en uit, maar opvallend genoeg bleek er juist een last van onze ploeg af te vallen. NEC begon vrijer en frisser te voetballen en met name Romeny toonde zich een ware plaag voor Excelsior. Fortes, de ontvanger van de Rotterdamse penalty, veroorzaakte na een goed half uur spelen aan eigen zijde een penalty door onze jongeling uit eigen kweek neer te halen. Achahbar nam de pingel en joeg deze snoeihard in het zijnet voor de 2-1. NEC zocht daarop nadrukkelijk naar de gelijkmaker, maar na 45 minuten voetbal stond het nog steeds 2-1.

In de tweede helft kwam Braken in de ploeg voor Achahbar. Opnieuw begon Excelsior wederom fel, maar eveneens opnieuw vocht NEC zich terug in de wedstrijd. Met nog een kleine twintig minuten te gaan speelde De Gier zijn laatste troeven uit: Sabak en Ndayishimiye kwamen het veld in voor Overtoom en Okita. Met nog tien minuten te gaan was het wederom Romeny die hard neergehaald werd in het strafschopgebied en opnieuw kreeg NEC een penalty. Ditmaal verzilverde Braken hem, zodat hij in het spoor blijft van Achahbar en NEC dus weer op gelijke hoogte kwam. Even later kreeg Edwards van Excelsior na een opzichtige schwalbe bovendien een tweede gele – en dus rode – kaart, waardoor NEC zowaar zelfs met elf tegen tien kwam te staan. NEC zocht in de slotfase nadrukkelijk naar de winst en Braken was dichtbij een treffer, maar in de slotsecondes was het Excelsior dat bijna nog met de winst wegliep. De bal van El Hamdaoui landde echter op de paal. Verlenging dus.

Dit seizoen mag er in de verlenging nog een extra keer gewisseld worden en dus kwam Darri in het veld voor de toch wat aangeslagen Romeny. De eerste helft van de verlenging bleef doelpuntloos, maar kort na de start van de tweede helft was het Guus Joppen die prima de 2-3 binnenschoot op aangeven van Braken. In de slotfase probeerde Excelsior wanhopig om weer langszij te komen, maar NEC hield de concentratie en vooral Kvida toonde zich in deze fase een belangrijke sterkhouder achterin.

Uitslag

Fortes had in de slotsecondes nog de 3-3 op de voet, maar Fortes presteerde het om zowat voor open doel de bal naast te werken. En dus bleef het 2-3 en bekert NEC verder.

Toeschouwers

Onze meegereisde fans kregen een leuke wedstrijd te zien met veel goals en twee aanvallende teams.

Een aardig gevuld uitvakje in Rotterdam.

Scheids

Kamphuis kwam niet al te sterk voor de dag, maar gelukkig werkte dit vooral in ons voordeel. Hij miste weliswaar een overtreding op Romeny waaruit in de tegenaanval de 2-0 viel, maar daarentegen kregen we ook een ietwat gemakkelijke tweede pingel en bovendien kreeg Edwards wel erg makkelijk een tweede gele prent. Aan onze kant kregen Joppen en Sabak een gele kaart te zien.

Hoogtepunten

De veerkracht na een 2-0 achterstand, en een fraaie goal van Joppen.

Dieptepunten

Geen echte dieptepunten, hooguit een puntje van kritiek dat je de goals toch weer makkelijk weggeeft.

Tactiek

Ondanks wat andere poppetjes op het veld was de insteek grotendeels gelijk aan de afgelopen weken.

Inzet

Die was prima.

Conclusie

Het was een lange avond voor onze ploeg, maar je mag toch aannemen dat deze knappe overwinning een flinke opsteker is voor de aankomende wedstrijd tegen Go Ahead. NEC heeft kunnen ruiken aan wat er op het hoogste niveau te verwachten is en de eerste snufjes doen verlangen naar meer. Een mooi resultaat en een ronde verder. De ouderen onder ons weten het nog goed: in 1994 wisten we te promoveren én de bekerfinal te halen. Het lijkt ons een mooi moment om die tijden glansrijk te doen herleven en een paar mooie herinneringen te kweken voor een nieuwe generatie NEC fans.