NEC vol passie naar winst op FC Volendam

Op voorhand leek het dat NEC deze speelronde vooral veel te verliezen had. Ga maar na, concurrenten Jong Ajax, Fortuna Sittard, Telstar en FC Emmen hadden op papier makkelijke tegenstanders terwijl NEC het tegen de best presterende Jupiler-ploeg van 2018 moest opnemen. Bovendien hadden selectie en staf woensdag een flinke tik te verwerken toen assistent trainer Wilfried Brookhuis na de training getroffen werd door een hersenbloeding. Maar NEC verloor niet en de concurrentie, op Fortuna na, wel. We staan dus weer bovenaan en het belangrijkste, met Brookhuis schijnt het naar omstandigheden goed te gaan.

Gelukkig waren het niet alleen de resultaten die ons een prettige vrijdagavond bezorgden. NEC speelde namelijk ook een prima partij waarin je bij tijd en wijle terugzag wat we uit de woordenbrij van Pepijn Lijnders hebben weten te destilleren als de beoogde speelstijl: afjagen van de tegenstander, snel en gevarieerd aanvalsspel en een accurate omschakeling bij balverlies. Op dat laatste puntje ging het in de eerste helft, toen de wedstrijd zeker nog niet gespeeld was, trouwens nog bijna faliekant mis. Het inmiddels gevreesde steekballetje zette twee keer een Volendammer alleen voor Delle. Ze scoorden niet, maar het euvel is de wereld dus nog niet uit.

Het waren schoonheidsfoutjes op een avond waarin NEC vol passie en met veel spelvreugde FC Volendam opzij zette. Bij sommige aanvallen rolden de oeh’s en de aah’s van de tribunes, vooral als Arnaut Groeneveld erbij betrokken was. Maar ook andere spelers lieten zich niet onbetuigd, waaronder de weer beresterk spelende Dijkstra. De man onderschept op een gegeven moment ver op de eigen helft een aanval van Volendam, zet een tegenval op om een paar seconden later de afgeslagen bal uit die aanval bij de ‘zestien’ van Volendam weer op te pikken. Wat een comeback heeft die gemaakt!

Het wedstrijdverloop dan. Hoewel NEC de wedstrijd grotendeels controleert en ook een paar goede kansen creëert, blijft het toch even de vraag of dit varkentje wel gewassen gaat worden. We zagen het eerder onder Lijnders, veel de bal hebben om een paar dodelijke counters later met de staart tussen de benen af te druipen. En, zoals gezegd, ging het een paar keer ook bijna mis. Maar bijna is niet helemaal en dus stond NEC na de eerste helft met 2-0 voor. Het eerste doelpunt (25e minuut) was een fantastisch genomen vrije trap van Groeneveld die zag dat Volendam keeper Hobie Verhulst heel geconcentreerd bezig was de muur neer te zetten maar vergat zijn doel te verdedigen. Lullig voor Hobie maar goed gezien en perfect uitgevoerd door Arnaut. Vlak voor rust (45e minuut) rondde Verdonk een mooie snelle aanval af door de bal van dichtbij in te tikken. In de tweede helft is het bij vlagen genieten en staat het, als de storm na zo’n 75 minuten gaat liggen, slechts 3-0. Guus Joppen kopte in de 56e minuut raak uit een op maat gesneden vrije trap van Groeneveld. Met het oog op de wedstrijd van aanstaande maandag wordt er gewisseld en gas teruggenomen. Onder een tevreden applaus kunnen de spelers even later hun rondje langs het publiek maken.

Uitblinker Arnaut Groeneveld in actie. Foto: Rob Koppers.

Resultaat
Jammer dat het bij de 3-0 is gebleven. Meerdere aanvallen waren zo mooi dat ze een doelpunt verdienden.

Toeschouwers
Met 9650 toeschouwers was De Goffert weer aardig (niet meer dan dat) bezet. Vanwege een palingparty waren er geen Volendammers bereid gevonden hun ploeg in Nijmegen te steunen.

Hoogtepunten
-Het mooie eerbetoon van de spelers aan de zieke Wilfried Brookhuis.
-Arnaut Groeneveld is gewoon heel erg goed. Niet Kadioglu maar hij is op dit moment de ster van de ploeg. Nog een jaartje Eredivisie bij NEC en dan betalen we van zijn transfersom de verbouwing van het stadion. Toch?
-We zagen passie en spelvreugde. Heeft Pep zijn brigade dan eindelijk op promotiekoers gezet?

Ook “080” steekt Wilfried Brookhuis een hart onder de riem. Foto: Rob Koppers.

Dieptepunten
-Geen enkele uitsupporter.

Scheidsrechter
Met Pol van Boekel was er een echte scheidsrechter aangesteld en die deed geen gekke dingen.

Tactiek
NEC wil dominant zijn en was dat nu in grote delen van de wedstrijd ook. Maar met dominantie alleen ben je er nog lang niet. Als je de tegenstander terugduwt worden de ruimtes klein en moet je snel, creatief en nauwkeurig spelen om kansen te kunnen creëren. Dat lukte in veel wedstrijden onder Lijnders totaal niet, maar nu wel. Je ziet dan ook meteen leuk aantrekkelijk voetbal. Helaas kun je nog steeds niet zeggen dat NEC zo’n hele wedstrijd een geruststellende controle heeft. Als je alle goede kansen van FC Volendam bij elkaar optelt zijn dat er nog steeds teveel.

Inzet
Die was natuurlijk dik in orde.

Conclusie
De eerste uitoverwinning vorige week en nu een goede wedstrijd, heeft het team daarmee de eerste leerfase onder de nieuwe trainer afgerond en kan er geoogst gaan worden? NEC ligt in ieder geval een stuk beter op titel- en promotiekoers dan een paar weken geleden. Hijgden er even drie ploegen in onze nek, nu is dat alleen nog het taaie Fortuna Sittard. We hebben nu twee uitwedstrijden voor de boeg en ook nog wedstrijden tegen Jong Ajax, Telstar en De Graafschap (waarschijnlijk zonder Groeneveld en Kadioglu) dus, oh cliché, we zijn er nog lang niet.