NEC pakt verdiende uitoverwinning in Utrecht

De wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Volendam is nog niet koud of de volgende gang staat alweer op het Jupiler menu. NEC moest vanavond namelijk alweer aan de bak, op bezoek bij hekkensluiter FC Utrecht. In principe moet dat natuurlijk een peulenschil zijn, maar laten we niet vergeten dat deze hekkensluiter een paar weken geleden nog wel Jong Ajax op eigen veld versloeg en dat NEC ondanks een moeizame uitzege vorige week tegen RKC nog altijd een zeer slechte uitbalans heeft onder Lijnders. In de Galgenwaard trof onze ploeg bovendien ook nog eens twee jongens met een NEC verleden in Joosten en Sow, die daardoor wellicht nog wel een stapje extra zouden willen doen. Werk aan de winkel dus voor Lijnders en zijn ploeg, die ongewijzigd was ten opzichte van het thuisduel tegen Volendam.

NEC leek al vroegtijdig alle twijfels over hun intenties de kop in te willen drukken. Vanaf de aanvang van de wedstrijd trok onze ploeg namelijk de wedstrijd al naar zich toe en groeide in het duel naarmate de eerste helft vorderde. We speelden dominant en volwassen. Utrecht werd volledig vast gezet en kwam er maar zeer sporadisch uit. Ondertussen toonde NEC bij vlagen zowaar tekenen van wat Lijnders zegt te willen introduceren in Nijmegen: counterpressing. NEC zette op gekozen momenten zeer goed en slim collectief druk op de tegenstander, die daardoor meermaals totaal geen afspeelmogelijkheden had en de bal aan onze ploeg moest laten. Vooral op het middenveld heerste NEC, met Dijkstra die veel verdedigend werk opknapte, Breinburg die eindelijk weer op de Greg van oudsher leek en met passjes en acties strooide, en Kadioglu die zich prima op zijn gemak voelde in de Galgenwaard. Het was ook Kadioglu die na een kleine 25 minuten de score opende met een wonderschone goal, na een prima pass van Breinburg. Even later kreeg NEC nog twee, drie opgelegde kansen om de score uit te breiden. Een doelpunt van Achahbar werd afgekeurd voor buitenspel. Schoten van Kadioglu en Groeneveld gingen net naast. Utrecht hing in de touwen, maar NEC wist ondanks een zwaar overwicht de beslissende tweede treffer niet te vinden in de eerste helft.

Tien minuten na de hervatting werd het duel echter alsnog in het slot gegooid door een goal van Calvin Verdonk. Nadat Dijkstra eerder al snoeihard net over de lat schoot, daar was de inzet van Verdonk even later wel raak. Een inzet met buitenkantje links draaide weg bij de Utrecht keeper en verdween laag in de korte hoek. Even later knalde Langil vrij op doel maar de bal werd ternauwernood gered. Een comfortabele uitbreiding van de score leek slechts een kwestie van tijd. Toch moest Delle na een uur spelen even gestrekt de verre hoek in na een bekeken Utrechtse inzet met links. Het was het begin van een periode waarin NEC slordiger werd en Utrecht even wat lucht kreeg. De eerstevolgende grote kans was echter weer voor NEC. Na een inzet van Langil ontstond er een flinke klutssituatie voor het goal waarbij zowel Achahbar als Kadioglu dicht bij een derde treffer waren. Met allerhande kapriolen wisten de Utrecht keeper en verdedigers uiteindelijk hun doel balvrij te houden. NEC bleef echter kwakkelen en Utrecht profiteerde bijna in de 77e minuut. Sturing gleed weg op de gloednieuwe en daardoor nog wat glibberige grasmat en gaf daardoor zijn directe tegenstander de kans om het strafschopgebied van NEC binnen te glippen. Gelukkig bracht Delle redding. In de slotfase kwam Jansen in het veld voor Kadioglu.

Uitslag

In de blessuretijd dook invaller Schuurman nog op in het strafschopgebied van Utrecht, maar hij faalde oog in oog met de keeper in de afronding. De wedstrijd eindigde dus in 0-2 omdat NEC in de slotfase te slordig en ongeconcentreerd speelde om een derde treffer aan te kunnen tekenen.

Toeschouwers

De Galgenwaard was akelig leeg vanavond, met wat plukjes toeschouwers hier en daar rond de hoofdtribune en een goedgemutst uitvak.

Scheids

Van der Eijk had een makkelijke avond in de Galgenwaard.

Hoogtepunten

Begint de hand van Lijnders dan toch eindelijk zichtbaar te worden? Bij vlagen zette de ploeg slim en collectief druk om de tegenstander af te jagen. De goal van Kadioglu is bovendien een goede kanshebber voor een DTH Award.

Dieptepunten

In de laatste tien minuten zakte NEC helaas nogal in en liet het de wedstrijd lopen, waar een verdere uitbreiding van de score zeker niet onmogelijk geweest was.

Tactiek

De sleutel lag vandaag op het middenveld, waar Breinburg weer ouderwets goed bezig was en Kadioglu er ook zin in had. Bij een tweetal momenten was er ook goed zichtbaar op het veld hoe NEC collectief omschakelde bij balverlies en de tegenstander helemaal vast zette, waardoor op een gegeven moment de rechtsback van Utrecht de bal zelfs gewoon over de zijlijn moest trappen om erger te voorkomen. Zou het dan toch?

Inzet

Die was, op de laatste tien minuten na, gewoon prima. En die laatste tien minuten kan je de ploeg vergeven, want ze hadden natuurlijk al een zware wedstrijd in de benen.

Conclusie

Weer een uitzege. Maar, belangrijker nog, er zijn tekenen dat de ploeg beter in haar vel begint te zitten. Er is meer controle, het oogt minder gejaagd, en er zit meer een idee achter. Wel even zien of dit tegen sterkere tegenstanders ook vol te houden is. Maar goed, de eerste klap enzovoort. Voorlopig blijven we lekker bovenaan en houd je de druk op de concurrentie. Volgend weekend uit naar Cambuur en laten we hopen dat we daar weer zo’n showtje krijgen.