NEC pakt met weinig overtuiging plichtmatige punten

Met nog twee wedstrijden te gaan heeft NEC het niet meer in eigen hand. Sterker nog, we staan gewoon derde. Het kampioenschap hoeven we eigenlijk al helemaal niet meer te overwegen. Het is slechts hopen op en bidden voor een misstap van Fortuna. En dan moeten we zelf bovendien ook nog eens geen punten meer morsen. En dat is al lastig genoeg gebleken. Vanavond moest er in eigen huis gewonnen worden van Jong AZ. Dat bungelt ergens ver weg in het rechter rijtje en zou normaliter dus geen probleem moeten zijn, maar gezien het schandalige aantal punten dat NEC al gemorst heeft tegen de ‘mindere broeders’ is er geen enkele club in de Juup meer waar we met vertrouwen naar kunnen toeleven. Uiteraard hielden we ook met een schuin oog Fortuna in de gaten, al moesten die tegen hekkensluiter FC Utrecht en het lijkt schier onmogelijk dat ze daar punten zouden morsen. Vandaag mocht overigens Joppen starten op links, want Verdonk was geschorst. Door de blessure van Braken startte Achahbar in de spits en kregen we Langil op rechts.

Vak 080 houdt de moed erin. Foto: Rob Koppers

Zoals wel vaker dit seizoen begon NEC best aardig aan de wedstrijd, maar werden er in de openingsfase geen echte kansen gecreëerd. Na ruim een half uur spelen had Groeneveld een schotje op doel en Langil probeerde het een minuut later ook even, kort erna gevolgd door Achahbar, maar al met al was de eerste helft redelijk gezapig. De helft werd vooral gekenmerkt door veelvuldig slordig balverlies en mislukte acties. Bij Lijnders drong blijkbaar ook het besef door dat er echt iets moest gebeuren en dat een gelijkspel deze avond niet voldoende zou zijn. In de tweede helft werd daarom Romeny ingebracht voor een wederom tegenvallende Langil. Achterin werd Sturing gebracht voor Van der Pavert. NEC zette aan en na enkele goede mogelijkheden was na een klein uur spelen de 1-0 een feit. Met een wat apart hoog wippertje slingerde Heinloth de bal vanaf de rechterflank richting de zestien meter lijn. Groeneveld kopieerde deze actie met een vervolglob over de hele Jong AZ verdediging heen en Achahbar voltooide het hooghoudrondootje door de bal achter de Alkmaarse keeper te werken. Even later zette Achahbar met een slim hakballetje Groeneveld bijna vrij voor de keeper, maar de sluitpost van Jong AZ was ditmaal wel op tijd bij de bal. Een paar minuten later spatte een kopbal van Sturing op de lat uiteen en in de rebound kon ook Achahbar de bal niet binnen koppen. Ruim een kwartier voor tijd had Romeny bijna de 2-0 op de voet, maar zijn uit de lucht geplukte inzet verdween zonder gevaar in de handen van de Jong AZ keeper. Waar NEC redelijk comfortabel oogde, daar kreeg Fortuna rond de 75e minuut toch opeens nog twee aardige kansen. NEC kwam gelukkig met de schrik vrij. In de 83e minuut gooide Groeneveld de wedstrijd eindelijk in het slot door na een een-tweetje met Romeny de bal binnen de tikken voor de 2-0.

Groeneveld en Ole ter Haar Romeny vieren de 2-0. Foto: Rob Koppers

 

Daarna mocht Schuurman ook nog even opdraven voor Kadioglu.

 

Uitslag

Een 2-0 zege dus. Maar omdat Jong Ajax en Fortuna ook beiden hun wedstrijden wonnen schiet je er weinig mee op.

 

Toeschouwers

Die zagen dat er weer eens gewonnen werd. Maar aan de thuisbalans ligt het dit seizoen niet. De schade is buitenshuis geleden.

 

Scheids

Een keer ging er geel naar Jong AZ’er Springer, maar verder was het een rustige avond voor het arbitrale trio.

 

Hoogtepunten

We winnen en blijven daarmee dus theoretisch gezien nog altijd in de race. En dat is momenteel het enige waar je eigenlijk nog op kunt hopen.

 

Dieptepunten

De eerste helft doen we eigenlijk veel te weinig tegen een tegenstander van dit kaliber. Vanavond was een uitgelezen mogelijkheid om aan het doelsaldo te werken, maar goed, de punten zijn tenminste binnen. Het was echter wederom lange tijd echt slappe hap.

 

Tactiek

Die is al weken ongewijzigd. Waar we gehoopt hadden op een wat meer aandringend NEC, daar zakt na een tandeloos startoffensiefje de boel in de eerste helft toch weer gestaag in elkaar. Gelukkig was de dadendrang in het tweede bedrijf iets groter.

 

Inzet

De spelers lijken er eigenlijk allemaal geen zin meer in te hebben. Of de druk van het moeten presteren is te groot voor deze labiele ploeg. Wat het ook moge zijn, het oogt allemaal erg plichtmatig en ongeïnspireerd wat we voorgeschoteld krijgen.

 

Conclusie

Je wint. Maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Zelden hebben we zo verlangd naar het einde van de competitie, want wat is het een enorm jaar van afzien geweest. Het spel is vaak niet om aan te gluren en de resultaten zijn ronduit teleurstellend. En dan krijgen we als ’toetje’ hoogstwaarschijnlijk ook nog een nacompetitie door de strot geduwd. Want het lijkt met deze uitgangspositie voor de laatste speelronde praktisch gezien onmogelijk om nog directe promotie af te dwingen. Alle hoop is nu gevestigd op Jong PSV, dat volgend weekend op bezoek gaat bij Fortuna en dat momenteel prima draait en bovendien meelift op de euforie van het kampioenschap van de grote broer. Maar wij sluiten af met een uitwedstrijd tegen een stug FC Dordrecht. Ongetwijfeld zullen er nog positivisten zijn onder ons die de hoop nog niet opgegeven hebben. De meeste fans zullen zich echter al aan het opmaken zijn voor de play-offs. Zodra die beginnen zullen we wel weer positief gaan doen, maar nu is de pijp even leeg. Zucht.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.