NEC door minieme overwinning opnieuw koploper

Na twee pijnlijke uitnederlagen was het vandaag in de eigen Goffert zaak om de boel weer op de rails te krijgen. Onze nieuwe coach Pep Lijnders had progressie gezien, maar wij zagen toch vooral een uiterst povere defensie die totaal niet overweg kon met het pressiespel dat de nieuwe leiding verwachtte van dit team. Positief was wel dat Rayhi weer terugkeerde van een blessure en ook Langil was hersteld van de griep, waardoor we tenminste in aanvallend opzicht weer met echte vleugelspelers konden aantreden. Zelfs Groeneveld kon weer zijn opwachting maken op de bank.

Waar we echter hoopten op een felle start van NEC in eigen huis, daar was de openingsfase helaas nogal afwachtend. Den Bosch loerde nadrukkelijk op de counter, terwijl NEC veel de bal rond tikte maar daar weinig functioneels mee deed. De eerste echt grote kans was dan ook voor Den Bosch. Kaars schoot gelukkig voor ons huizenhoog over voor een praktisch leeg doel op een meter afstand nadat NEC een ingedraaide bal niet weg wist te werken. Aan NEC zijde was er ondertussen weinig lol te beleven. Onze ploeg creeërde eigenlijk helemaal niks. Totdat op slag van rust Rayhi opeens de zestien meter in dook en nogal knullig onderuit geschoffeld werd en we plotseling een strafschop mee kregen. Langil legde aan en schoot de bal bijkans dwars door keeper Heemskerk heen het doel in voor de 1-0. En dus konden we zowaar, zonder al te groots voetbal en zonder echte kansen te hebben gehad, met een kleine voorsprong de rust in.

Ondertussen keken we natuurlijk ook met een schuin oog naar de concurrent. Fortuna stond verrassend met 0-2 achter tegen Emmen in eigen huis. En dus was er vandaag een uitgelezen kans om de koppositie over te nemen. zou dat dan de spelers kunnen motiveren voor een wat meer spektaculaire tweede helft? Binnen een minuut na de herstart werd er in ieder geval alweer een NEC’er gevloerd in het strafschopgebied van Den Bosch, maar ditmaal wuifde de scheids het weg. De toon was echter gezet. NEC zocht nadrukkelijk naar de tweede goal. Even later schoof de bal uit een vrije trap net langs de verkeerde kant van de paal op. Daarmee was de storm even geluwd en kroop Den Bosch voorzichtig weer uit de schulp. NEC bleef echter aandringen. Een snoeihard schot van Rayhi rolde over de lat achter het Bosche doel. En een knal van Langil kon nog net onder de lat vandaan getikt worden. Na een goed uur spelen was de pijp bij Rayhi toch echt leeg en werd hij gewisseld voor Kevin Jansen, die koud in het veld bijna de 2-0 in een leeg doel kon lepelen. Helaas schoot hij over. Langil zette even later een supersprint in langs zijn tegenstander maar hij stuitte op de keeper. Kevin Jansen kreeg opnieuw een dot van een schotkans en faalde wederom in de afronding. Den Bosch lag op apegapen. Maar de 2-0 zat er nog altijd niet in.

Met nog een kwartier te gaan kwam Sven Braken in het veld voor Kadioglu. NEC bleef de bovenliggende ploeg, maar Den Bosch besloot met een goede tien minuten te gaan om toch eens te kijken of er vanavond alsnog wat meer te halen viel. Rustig de wedstrijd uitspelen was er dus zeker niet bij en het werd in de slotfase weer even zweten. De vier minuten extra tijd hielpen daarbij ook bepaald niet. In de extra tijd lostte ex-NEC’er Mert nog een hard schot op het NEC doel, maar bracht Delle redding. Daar bleef het uiteindelijk ook bij en trok NEC een onnodig lastige zege over de eindstreep. En omdat Fortuna thuis tegen Emmen bleef steken op 1-2, stonden we opeens weer bovenaan.

 

Uitslag

1-0 dus. De tweede wilde er maar niet in ondanks vele kansen, maar uiteindelijk is het genoeg.

 

Scheids

Kamphuis floot naar behoren.

 

Toeschouwers

Een kleine tien duizend NEC fans hadden ongetwijfeld gehoopt op een wedstrijd als tegen de Eagles, maar werden vanavond niet verwend ondanks een beduidend betere tweede helft.

 

Hoogtepunten

Het echte hoogtepunt van vanavond vond niet plaats in de Goffert maar in Limburg, waar Fortuna opnieuw punten morstte en zo NEC terug in het zadel hielp. Uiteraard was de terugkeer van Rayhi ook fijn en komt de uitblinker van de eerste seizoenshelft, Arnaut Groeneveld, eveneens weer terug.

 

Dieptepunten

Je verzuimt de 2-0 te scoren en jezelf daarmee een veel makkelijkere avond te bezorgen. We hadden echter vooral in de tweede helft toch een flink aantal kansen, dus je kunt het de ploeg niet echt aanrekenen. Gewoon een beetje pech.

 

Tactiek

Langzaamaan begin je de invloed van Pep te zien. NEC zet de tegenstander hoog vast en jaagt al vroeg de bal af met meerdere spelers. De grote achilleshiel van dit spel is uiteraard de defensieve zwakte in de omschakeling. Ongetwijfeld zullen we dit seizoen dus nog wel een aantal keren tegen een pijnlijke counter oplopen. Het is daarom ook zaak dat de kansen die je creëert ook verzilverd worden. Groeneveld kan hierin nog wel eens de troefkaart blijken.

 

Inzet

De eerste helft was erg mat, maar na twee verliesduels is het niet al te raar dat de ploeg afwachtend begint. In de tweede helft werd er vol in gekleund. Hopelijk is dat wat we in de tweede seizoenshelft meer zullen zien.

 

Conclusie

We staan weer bovenaan en dat is aan het eind van de rit toch het enige dat telt. Linksom of rechtsom, dat kampioenschap moet er komen. De play-offs blijven namelijk toch te veel een loterij. Fortuna lijkt na een goed begin eindelijk de eerste barsten te vertonen en de rest van de teams blijft punten morsen. Het is een uitgemolken cliché, maar met deze stand is de enige ploeg waar je van kunt verliezen jezelf. Hopelijk bezit Pep naast een overduidelijke scheut idealisme ook nog een dosis nuchterheid en anders moeten Adri en de rest hem nog maar even in toom houden, want wat Pep wil en wat de ploeg kan zijn nog altijd mijlenver van elkaar verwijderd. Het lijkt er niet op dat we nog versterkingen krijgen in de defensie en dus zal die linie de zwakke schakel blijven dit seizoen, zeker met ‘gegenpressung’ op het menu. Volgende week moeten we naar Emmen dat vandaag Fortuna versloeg, en de ‘kraker’ tegen Fortuna staat over een paar weken op het programma. Waarschijnlijk weten we dus aan het eind van februari pas echt waar we staan. Een zeer belangrijke maand. Hopelijk is dit team er klaar voor.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.