NEC lijdt opnieuw pijnlijke nederlaag

Na de verliespot tegen Almere City moest er vandaag in eigen huis orde op zaken gesteld worden. FC Eindhoven was de tegenstander. Van den Berg en Alblas lagen nog in de ziekenboeg en dus stond Van Duin op het doel en mocht ook Dijkstra weer opdraven. Omdat Romeny met Jong Oranje op stap was, besloot De Gier om Achahbar naar de rechterflank te schuiven in een vrije rol en Okita op links te posteren. Overtoom moest achter Braken op papier de aanvalslijnen uitzetten. In de praktijk bleek Achahbar echter meer zwervend achter Braken te opereren, waardoor NEC in een soort 4-3-1-2 opstelling opereerde. Sturing was namelijk ook nog naast Dijkstra geposteerd als extra ‘defensieve zekerheid’ op het middenveld. Daarachter vormden Van Eijden en Bossaerts het centrale duo, geflankeerd door Labylle op links en Joppen op rechts die Sanniez uit de basis hield.

Foto: Rob Koppers

Waar je hoopte dat het verlies tegen Almere de ploeg op scherp zou hebben gezet, daar bleek helaas niks minder waar. NEC speelde vanaf de aftrap slap en ongeconcentreerd. Na een openingsfase waarin we zonder echt veel overtuiging de defensie van Eindhoven aftastten, daar stabiliseerde de wedstrijd zich na een goed kwartier voetbal. NEC speelde slordig en leed veel onnodig balverlies. Okita stond te schutteren op links, terwijl ook Dijkstra zijn beperkte techniek veelvuldig ten toon spreidde. De eerste (kleine) kans was wel voor NEC, waar Sturing zich via een kluts het Brabantse strafschopgebied in wurmde maar Braken niet wist te vinden. Na een klein half uur voetbal was de eerste echte grote kans voor Achahbar, die zijn inzet via de vingertoppen van doelman Swinkels naast zag rollen. De scheids had de redding echter niet gezien en floot voor een doeltrap. Terwijl diverse NEC’ers nog aan het protesteren waren, liep Eindhoven alweer voor het doel van Van Duin. Door slecht (nonchalant?) uitverdedigen van Van Eijden en geklungel van Sturing klutste de bal terug het NEC doelgebied in, waar een alerte Brabander de 0-1 binnen schoot. Het spel van NEC ging vervolgens van kwaad tot erger.  De ene na de andere slappe inspeelpass en ziekenhuisbal zorgden ervoor dat onze ploeg zijn eigen ergste tegenstander was. Het was dat Eindhoven ook erg matig bleek, waardoor de schade in deze fase beperkt bleef tot één doelpunt. De scheidsrechter liet zich ondertussen ook niet onbetuigd en nam de ene na de andere warrige beslissing in een zee van harde tackles en ontsporende frustratie. Zelfs Jack de Gier kreeg een gele prent gepresenteerd. Kortom,het was een zootje.

De Gier zag duidelijk ook dat het nergens op leek en schakelde in de rust weer om naar een inmiddels meer vertrouwde opstelling; Darri kwam erin voor Sturing, waardoor NEC weer 4-2-4 speelde. Okita schoof terug naar zijn vertrouwde positie op de rechterflank. De eerste grote kans was er na een kleine drie minuten voor Achahbar. Ook Okita toonde zich opeens een stuk dreigender. Een mooie overstap van zowaar Dijkstra leidde tot een voorzet die bijna door een Eindhovenaar in eigen doel gewerkt werd. Met bijna koop je echter weinig. De scheids klungelde ondertussen onverdroten verder en hield links en rechts kaarten op zak voor Eindhovenaren. Het was een klein wonder dat die nog met elf man op het veld stonden. Waar NEC zocht naar de gelijkmaker, daar leek vanuit het niks Eindhoven opnieuw te scoren, maar Kabangu stond gelukkig net buitenspel. Het toonde maar eens te meer hoe defensief gammel NEC momenteel oogt. De ploeg is zorgelijk kwetsbaar voor counters. NEC modderde door zonder kansen te creëren en de tijd tikte weg. Een klein kwartier voor tijd greep De Gier eindelijk opnieuw in en bracht hij Paolo Sabak in het veld voor Overtoom, in de hoop (paniek?) om een glimpje creativiteit terug te brengen in het oeverloze voorspelbare voetbal van NEC. Met Sabak in de ploeg begon NEC eindelijk weer een beetje aan te dringen. Een beetje. Ietsje.

 

Uitslag

Hoe dan ook, het mocht niet baten. NEC verloor troosteloos, kansloos en zielloos met een karige 0-1 van een middelmatig FC Eindhoven. Het is weer crisis in de Goffert.

 

Toeschouwers

De wittebroodsweken zijn voorbij en, hoe veel krediet mannen als De Gier en Van Eijden ook mogen hebben bij de achterban, het gemor begint zo langzamerhand toch alweer aan te zwellen in de Goffert. Na een reeks gelijke spelen wordt het thuispubliek nu ook de eerste nederlaag voorgeschoteld en nemen de zorgen weer flink toe. Tuurlijk, het is belangrijk dat we achter de ploeg blijven staan, juist als het moeizaam gaat. Maar wat er vandaag op het veld te zien was, was wel erg bar.

 

Scheids

Geen idee hoe hij heet, maar een prutser was het in elk geval wel. Had toch minimaal één Eindhovenaar wel rood mogen tonen en wuifde veel te veel zaken weg. Het zou echter kinderachtig zijn om deze nederlaag in zijn schoenen te schuiven, dat deden we toch echt vooral zelf.

Foto: Rob Koppers

 

Hoogtepunten

Nul komma nul. Wat een tranentrekker.

 

Dieptepunten

Slechtste wedstrijd van het seizoen tot dusverre, zonder twijfel. Je zou hopen dat na een kleine tien weken de spelers langzaamaan op elkaar ingespeeld raken, maar helaas lijkt het tegendeel waar. Het was niet om aan te gluren zo slecht.

 

Tactiek

Met Sturing en Dijkstra in de basis hoopte De Gier ongetwijfeld dat NEC wat minder kwetsbaar zou zijn in de omschakeling, maar het tegendeel bleek waar. Sturing toonde wederom dat een plek op het middenveld totaal niet geschikt is voor hem en met een defensief driemansblok van Sturing, Overtoom en Dijkstra zat er geen greintje creativiteit meer in de ploeg. Achahbar trok en sleurde in zijn eentje voorin wat rond, maar liep daardoor zo veel uit positie dat alle lijn uit het aanvalsspel van NEC verdween. Okita toonde ondertussen aan dat hij niks te zoeken heeft op de linkerflank. Juist de meer ervaren spelers waar dit NEC op zou moeten leunen zoals Van Eijden en Dijkstra tonen zich momenteel veelal de zwakke schakels.

 

Inzet

Bij sommige spelers naar het zich doet aanzien vanavond althans redelijk naatje. Het was een wanvertoning. Van Eijden, die voorheen toch altijd voorop ging in de strijd, lijkt inmiddels net zo zwaar gebukt te gaan onder de aanvoerdersband als Dijkstra vorig seizoen.

Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

De schim van Pep lijkt zich af te tekenen boven de Goffert. Het is verbijsterend om te zien hoe armoedig NEC vanavond ten tonele kwam. Tuurlijk, er zijn wat blessures, maar dat mag geen excuus zijn voor deze absolute wanvertoning. Wie nog wat stiekeme hoop koesterde op een kampioenschap dit jaar kan beter maar heel snel weer wakker worden. Er is flink wat werk aan de winkel om deze ploeg naar de play-offs te helpen en in het gareel te krijgen voor een succesvolle nacompetitie. Oh oh oh. Zo slecht dit. Pien oan de ogen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.