De week van…. Shirtsponsoring bij NEC

Waar sommige clubs het geluk hebben om grote sterke merken aan zich te binden als shirtsponsor, moet NEC het vaak hebben van bedrijven die voor snelle naamsbekendheid gaan in de hoop zo hun product in de markt te krijgen. De geschiedenis leert ons dat zoiets niet alleen moeilijk, maar ook risicovol is.

Bij NEC begon shirtsponsoring met Daisy systems uit Wijchen. Niet lang na de shirtsponsoring ging Daisy failliet. Daarna kregen we jarenlang zorgverzekeraar VGZ. Ze mogen dan niet financieel failliet zijn, moreel failliet zijn ze natuurlijk wel sinds ze zijn verhuisd van Nijmegen naar Arnhem. De schoenen van Richard B
(Mephisto) bestaan nog steeds! Toch wel opvallend, want de schoenenbranche is niet bepaald zonder risico’s.

NEC kent een rijke geschiedenis aan ICT (gerelateerde) bedrijven op het shirt. Vaak dankzij Frans Hendriks, die veel bedrijven waar zijn McDos mee samenwerkte, wist te strikken voor shirtsponsoring. Yakumo computers was onderdeel van McDos en bestaat niet meer. Tussen al het ICT geweld door hadden we ook nog de appelen van Elstar en natuurlijk BNN. De omroep van Bart is geen aparte omroep meer en is inmiddels samen gegaan met de VARA in BNN/VARA.

Terug naar de ICT:  Plus Integration. Ook dit bedrijf is inmiddels failliet, het bedrijf van Frans hendriks zelf (McDos) is overgenomen en ook het bedrijf CSS (je weet wel van die oranje zwarte bij) ging in 2002 failliet. Avaya en AGNeovo (de laatste ook binnengehaald dankzij Hendriks) zijn de uitzonderingen die gelukkig nog wel bestaan.  AgNeovo deelde het shirtsponsorschap met de zaak voor exclusieve herenmode Setpoint. Jullie raden het al…ook dit bedrijf is failliet.

Maar gelukkig zijn er tussendoor positieve voorbeelden. Telfort (via Marcel Boekhoorn) is nog steeds een sterk merk en met Curaçao heeft NEC zich ook letterlijk op de kaart gezet. Maar het bedrijf waarmee je naar dat eiland zou kunnen gaan, Jiba vakanties, bestaat niet meer, want het is overgenomen door Sunweb.

De meest trieste sponsor was toch wel voorschotje.nl. NEC liet zelfs een clausule inbouwen om onder de shirtsponsoring uit te kunnen komen. Dan weet je eigenlijk al dat je als club de verkeerde beslissing hebt genomen.  Jacco Swart, nu belangrijk bij de Eredivisie CV, ging in 6 weken tijd van enthousiaste rode wangetjes naar het schaamrood op de kaken. Gelukkig kwam al snel Flynth. Als groot accountants kantoor in ieder geval een stuk betrouwbaarder. Flynth bestaat nog, maar opvolger Scholten Awater is inmiddels overgenomen. De eigenaren Scholten en Awater verkochten het bedrijf aan centralpoint en hebben nu allebei tegen de 100 miljoen als we de quote mogen geloven.

Na Scholten Awater kwam Ouwehands, het dierenpark van Boekhoorn bestaat al sinds 1932 en kent dus al een geschiedenis van 86 jaar. Waarschijnlijk zal Energieflex die leeftijd niet halen.

Conclusie: 11 van de 20 shirtsponsors die we voor een langere periode op ons shirt hadden staan, bestaan niet meer. Dat komt neer op 55%. Natuurlijk komt niet iedere overname of fusie vanuit financiële noodzaak en kun je dus niet zeggen dat al die bedrijven over de kop zijn gegaan, maar met 6 echte faillissementen kom je toch zeker op 30%. De NEC supporter met enige historische kennis was dus niet zo geschrokken door het nieuws van vandaag. Het is natuurlijk wel heel vervelend nieuws voor de medewerkers van Energieflex, maar ook voor de club. De betaling was in termijnen, dus nog niet alles is binnen. De directie heeft dus weer een gaatje te vullen.

We geven Wilco alvast een paar tips:

-Geen ICT bedrijf
-Een bedrijf van Boekhoorn is een zekerheidje
-Bel even naar Frank Scholten en Dion Awater, die kunnen wat missen.
-Laat potentiele sponsors aub dit stukje niet lezen

 

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.