Matig NEC lijdt eerste nederlaag

In de KK-Divisie heb je alleen maar wedstrijden die er om gaan en wedstrijden die er echt om gaan. Vanavond ging het er weer echt om tegen één van de vier koplopers, Almere City FC, en dat liep niet goed af. NEC verliest met 1-0 en staat nu op vier punten van koploper Almere op de vijfde plaats.

We hebben wat blessures waardoor Joey van den Berg en Terry Lartey Sanniez niet konden spelen. De bekerwedstrijd tegen Excelsior bewees dat we daarvoor vervangers hebben (Dijkstra en Joppen), die geen verzwakking hoeven te zijn. Problematischer leek op voorhand de (langdurige) blessure van Norbert Alblas. Zou Marco van Duin een waardige vervanger van deze klasbak zijn? Verder voerde De Gier nog een paar vrijwillige wijzigingen door. Van Eijden kwam terug en dat ging ten koste van Kvida en Romeny speelde voor Darri.

Na een rustig begin werd NEC in de 8e minuut maar weer eens gepakt op een omschakelmoment. Na uiterst slap verdedigen van het halve team dat terugloopt zonder druk op de bal te zetten, kan Soleri na een afgemeten voorzet vrij en van dichtbij inkoppen. Van Duin zit nog aan de bal maar slaat ‘m ongelukkig genoeg het doel in (de verkeerde kant op dus). En zo lag de mooie droom van de ‘nul’ houden al weer snel aan diggelen.

Zonder humor vaart niemand wel. Met stukjes noot.

Even later volgt de enige echte kans van NEC in de eerste helft als Sven Braken de paal raakt. Verder rommelde de wedstrijd zich voort waarbij enige lijn noch agressie in het spel van NEC te bespeuren viel. Vooral Achahbar speelde als een natte krant en een Okita leed aan de lopende band balverlies. Het oogde allemaal behoorlijk kansloos.

In de tweede helft lukt het NEC aanvankelijk ook niet om iets te creëren, het initiatief ligt bij Almere en er is een goede redding van Van Duin voor nodig om in de 55e minuut de 2-0 te voorkomen.

Pas na 61 minuten is NEC weer een beetje dreigend als Braken het maar weer eens probeert met een omhaal die een half metertje overvliegt. In de 69e minuut is er een serieuze kopkans voor Braken uit een corner en in de 75e minuut wordt een van richting veranderd schot van Achahbar ternauwernood door de doelman gered.

In het laatste kwartier is NEC dan eindelijk wel de baas op het veld. Dat levert wat dreigende situaties op maar geen doelpunten. Ook de lange blessuretijd biedt dit keer geen soelaas. De eerste nederlaag is een feit.

Uitslag
Almere City is ook geen groots elftal hoor, maar ze hadden het grootste deel van de wedstrijd onder controle en kwamen eigenlijk alleen het laatste kwartier onder druk te staan. Almere staat bovenaan, het mot nie gekker worden.

Toeschouwers
Onder de 2500 toeschouwers waren zo’n 250 NEC’ers. Die werden geconfronteerd met één of ander idioot Oktoberfest thema. Man, man, man.

Hoogtepunten
-Bij Almere City zijn ze uit het niets een voetbalclub aan het opbouwen en dat wordt kracht bijgezet door weer op echt gras te spelen. Hulde.
-Bij zo’n krakkemikkige vertoning is het natuurlijk moeilijk lichtpuntjes te vinden, maar vooruit, Sven Braken speelde best goed.

Dieptepunten
-Slap, tactische puinhoop, eerste nederlaag, en dat alles gedrenkt in het vet van braadworst aus Holland. De zomerfeesten waren beter.

Scheidsrechter
Christiaan Bax floot als een koning.

Inzet
Het was het grootste deel van de wedstrijd slappe hap. Nee, over de inzet kan vandaag niemand tevreden zijn.

Tactiek
4-3-3, 4-4-2, Het doet er in moderne voetbal niet meer zoveel toe. Welk plan heb je en hoe voer je dat als team uit, daar gaat het om. Het lukt NEC al het hele seizoen niet om over het hele veld druk te zetten en ‘compact’ te spelen. Als je dat combineert met aanvallende intenties, graaf je je eigen graf. Ook zien we een matig positiespel, er worden bijna nooit driehoekjes gemaakt, en de opbouw gaat veelal over de zijkanten waar je makkelijk verdedigd wordt en steeds weer vastloopt. Elke tegenstander doet ons pijn met lopende mensen en spelers die makkelijk tussen onze linies spelen. Het is verder waarschijnlijk geen toeval dat in de twee beste wedstrijden die NEC tot nu toe speelde, tegen sc Cambuur en Excelsior, er een minder aanvallend middenveld stond (Dijkstra-Overtoom-Van den Berg en Dijkstra-Overtoom-Sturing) met respectievelijk Achahbar als valse rechtsbuiten en Achahbar en Braken elk een helft in de spits. Het geeft een betere balans tussen offensieve en defensieve spelers waardoor je speelplan beter uitgevoerd kan worden.

Conclusie
Na de terechte nederlaag van vanavond kunnen we alleen hoop putten uit de uitslagen van andere wedstrijden, ook andere favorieten bakten er vandaag niet veel van. Ons eigen spel baart steeds meer zorgen omdat er geen verbetering in zit. Er is nog steeds veel tijd om de potentie van dit team tot volle wasdom te laten komen. Maar wanneer dan?