NEC blameert zichzelf in inhaalduel

Vanavond stond de inhaalwedstrijd tegen FC Oss op het programma. Bij winst kon NEC weer de koppositie overnemen van Fortuna. En tegen FC Oss, met alle respect, kun je eigenlijk alleen van jezelf verliezen. Dat is helaas ook precies wat er gebeurde. Wie had gehoopt op een voorzetting van de tweede helft thuis tegen GAE van afgelopen vrijdag kwam bedrogen uit. Het was namelijk drie keer niks met onze ploeg in een leeg en nat Heesen Yachts stadion. Of het nou kwam doordat er drie dagen geleden nog gevoetbald was of omdat Pep in al zijn wijsheid had besloten om er vanochtend nog een besloten training tegenaan te gooien, we zullen het wellicht nooit weten. Maar feit was dat de spelers slap en inspiratieloos rondhobbelden op de kunstgrasmat in Oss.

Door de afwezigheid van Mart Dijkstra mocht Kevin Jansen vandaag beginnen. Verder was de opstelling zoals vrijdag, maar daarmee waren alle overeenkomsten meteen ook wel genoemd. Al binnen enkele minuten stond NEC op achterstand nadat een inzet van Oss via NEC verdediger Sturing ongelukkig binnengelopen werd. Daar werd onze ploeg echter niet door wakker geschud. Het tempo lag laag en de bal werd maar lafjes rond getikt van links naar rechts. En van rechts weer naar links. NEC had veruit het meeste balbezit maar het deed er weinig mee. Oss verdedigde en koesterde de voorsprong. Tot overmaat van ramp was het bij de eerstevolgende uitbraak van de thuisploeg na een half uur spelen wel meteen weer raak. Na slecht verdedigend werk mocht Bakx de 2-0 scoren. Even later kreeg Kevin Jansen een dot van een kans om NEC terug de wedstrijd in te helpen nadat Heimloth hem vrij op de keeper af stuurde. Helaas faalde de middenvelder een op een met de keeper in de afronding.

We hoopten op een donderspeech in de rust of een geniale tactische omzetting van Pep. Maar de tweede helft begon met het inbrengen van Van de Pavert voor Verdonk. Even dachten we aan een 3-4-3 tactiek maar niemand schoof door, dus wellicht dat Pep gewoon pijn aan de ogen had gekregen van Verdonk. NEC probeerde FC Oss vast te zetten op eigen helft en wederom hadden we optisch de overhand. Tot echte kansen leidde dit echter nauwelijks. Het tempo bleef daarvoor veel te laag en Oss kon relatief makkelijk overeind blijven. De tijd begon nu tegen de ploeg te werken en het spel werd met de minuut slordiger. Met nog een half uur te gaan bracht Pep spits Braken in het veld voor een onzichtbare Schuurman. Sven bracht wel wat vuur terug in de wedstrijd, maar geen doelpunt. Die viel een kwartier voor tijd wel aan de andere kant. Wederom scoorde Oss eigenlijk vanuit het niks in hun tweede aanval van de wedstrijd en wederom zagen het middenveld en de defensie er dramatisch uit. In de slotfase besloot een Ossenaar nog totaal onnodig om invaller Joppen onderuit te schoffelen en eindigde de thuisploeg met tien man. Maar ook met drie punten.

Uitslag

Een hele zure 3-0 oorwassing in een wedstrijd waarin Oss eigenlijk niet eens drie kansen kreeg. Maar NEC kon zelf ook totaal geen aanspraak maken op meer.

Toeschouwers

Er zaten bekant meer mensen in het uitvak (zo’n kleine driehonderd) dan op alle thuistribunes bij elkaar opgeteld. Het is werkelijk triest gesteld met de ambiance en de binding met de regio op het tweede niveau in Nederland, al helpt zo’n regenachtige maandagavond ook bepaald niet.

Maar goed, het bier smaakte okee en de meegereisde fans hielden de stemming erin (“Bleumbus! Nana nana na nana na”).

Scheids

Wiedemeijer floot niet al te best maar dat was geen excuus.

Hoogtepunten

De toegang tot het uitvak was vrij relaxed.

Dieptepunten

De wedstrijd.

Tactiek

Langzaam de bal rond spelen totdat de negentig minuten vol zijn.

Inzet

Naatje.

Conclusie

NEC doet vanavond hele slechte zaken. Met een thuisduel tegen Fortuna nog in het verschiet heb je natuurlijk alles nog in eigen hand, maar we morsen simpelweg veel te veel punten tegen middelmatige tegenstanders om dit seizoen comfortabel uit te kunnen spelen. Promotie is zeker nog geen feit op deze manier. Je moet je ook afvragen wat Pepijn Lijnders bezielde om op een wedstrijddag een training te doen. Een veelgehoorde klacht dit seizoen was dat deze ploeg niet fit was en de trainingsintensiteit erg laag lag. Dan is het laatste dat je moet doen wel een onfitte groep dubbel werk laten verrichten op een dag. Zoiets moet je langzaam weer opbouwen. Laten we hopen dat Pep hiervan geleerd heeft. NEC is bepaald geen Liverpool en een zwaluw maakt nog geen zomer. Hopelijk is er nu wel genoeg hersteltijd naar komend weekend want vrijdag staat het volgende duel alweer op de agenda.