NEC bekert niet verder

Vanavond stond de bekerwedstrijd tegen promovendus (grrrrrr) Fortuna Sittard op het programma. Na de absolute wanvertoning afgelopen vrijdag tegen TOP Oss was dit een belangrijk duel in meerdere opzichten. Niet alleen het resultaat telde namelijk, maar meer dan dat was deze wedstrijd een graadmeter voor waar de ploeg stond. Zouden we, net als afgelopen weekend, wederom een weerzinwekkende slappe hap vertoning te zien krijgen, of zou de ploeg de rug weten te rechten en laten zien dat er toch echt wel wat voetbal en strijdlust in deze selectie zit? De Gier had in ieder geval (deels noodgedwongen) wel enkele wijzigingen doorgevoerd in het team. De meest opvallende daarvan was het op de bank zetten van Achahbar. Daardoor werd Overtoom de diepe middenvelder. Daarachter kreeg door een blessure van Mart Dijkstra, Kevin Janssen weer eens een kans in de basis. Sanniez verving Joppen op rechtsachter. En voorin kreeg Mike Tresor Ndayishimiye de voorkeur boven Romeny.

Foto: Rob Koppers

NEC startte in elk geval fel. Al in de eerste minuut ontsnapte Fortuna aan een penalty nadat Tresor werd vastgehouden. Waar is de VAR als je hem nodig hebt. Fortuna nam vervolgens het initiatief en had het betere van het spel. Toch was het NEC dat na twintig minuten op voorsprong kwam. Rechtsback Sanniez poeierde de bal op aangeven van Okita namelijk uit een schier onmogelijke hoek achter de Fortuna doelman. Even later was het echter alweer gelijk. Na een lompe tackle van Kvida verzilverde Diemers de penalty. Toch kwam NEC in de eerste helft opnieuw op voorsprong. Ditmaal was het Braken die een voorzet van (wederom) Okita vanuit de draai binnen schoot. Fortuna leek vervolgens enkele malen dicht bij een nieuwe gelijkmaker, maar Van Duin stond vanavond goed te keepen.

Na de rust bleef Fortuna de bovenliggende partij. Na een kwartier voetbal moest Fortunees Essers gebleeseerd het veld verlaten na een ongelukkige botsing met Tresor. Even later kwam Fortuna dan toch langszij na een poeier van Stokkers hoog in de hoek onhoudbaar achter Van Duin. Niet veel later was het bijna ook nog 2-3, maar Lamprou zag zijn schot op de lat klappen. NEC wankelde nadrukkelijk. Jack de Gier besloot daarom in te grijpen en haalde Sven Braken en de tegenvallende Tresor  naar de kant voor Achahbar en Darri. NEC schakelde opeens een tandje bij en nam het initiatief over van Fortuna. De Limburgers oogden vermoeid en NEC rook bloed. De een na de andere Fortunees leek in de kramp te schieten en Fortuna was door haar wissels heen. Toch was het met tien minuten resterend wederom Fortuna dat op voorsprong leek te komen. Van Duin redde echter prima op een inzet van Diemers en had de daaropvolgende rebound klemvast. Even later ging het toch fout. Hutten kreeg een zee van ruimte bij een dieptepass van Diemers en scoorde de 2-3. NEC ging in de laatste vijf minuten achterin een op een spelen en stuurde Kvida naar voren als extra spits. Fortuna zat er helemaal doorheen, maar NEC wist er geen voordeel uit te halen. Ook niet met vijf minuten extra tijd.

 

Uitslag

2-3 dus. Het bekertoernooi is daarmee voorbij voor NEC.

Foto: Rob Koppers

 

Toeschouwers

Het was redelijk leeg in de Goffert. Of het vanwege het vroege tijdstip was (half zeven op een werkdag) of vanwege de dramavertoning van afgelopen vrijdag laten we in het midden.

 

Scheids

Van Boekel had NEC in de openingsfase toch wel een pingel mogen toekennen. Verder ziet Van den Berg weer een tientje in rook op gaan door zijn gele kaart.

 

Hoogtepunten

Het doelpunt van Sanniez was fraai.

 

Dieptepunten

We krijgen zooooooo veel tegendoelpunten. En zoooooo gemakkelijk. Onze verdedigers staan de halve tijd lucht te dekken en de rest verdedigt nauwelijks mee.

 

Tactiek

De Gier lijkt eindelijk te begrijpen dat je met NEC geen 4-2-4 kan spelen (ja ja, we weten het, volgens Jack spelen we 4-3-3, maar iedereen met twee ogen in zijn hoofd kan zien dat Achahbar gewoon als tweede spits opereert naar Braken). Vandaag begonnen we eindelijk weer eens met een ‘echte’ 4-3-3 en de balans leek daardoor lange tijd een stuk beter. Braken en Achahbar zijn allebei prima spitsen, maar De Gier moet keuzes durven maken. dus ofwel 4-4-2 met een meer behoudend middenveld, of 4-3-3 met een van beide spitsen op de bank. En gezien de vorm, van Braken momenteel lijkt Achahbar dus de logische keuze om te banken. Desondanks blijft onze verdediging een echt zorgenkind. Drie goals en een fikse handvol kansen ook, het zit achterin totaal verkeerd. Iedereen loopt voortdurend uit positie.

 

Inzet

Die was een stuk beter dan afgelopen vrijdag. Maar laten we wel wezen: slechter was ook haast niet mogelijk. Het is treurig om te constateren dat je in de slotfase tegen een ploeg die bijna omvalt van de kramp en de vermoeidheid niks kunt afdwingen. Sterker nog, in de fase dat diverse Fortunezen heilloos smeekten om een wissel krijg je gewoon nog een doelpunt om je oren. Nee, het lek is nog lang niet boven.

Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

Na het drama tegen TOP Oss was er in deze wedstrijd in elk geval een vleugje hoop te bespeuren. Er werd weer wat harder gewerkt en er leek wat meer organisatie. Helaas bleek het niet genoeg en is het nog te vroeg om te concluderen dat de rot een halt is toegeroepen. Het was geen ‘makke schapen naar de slachtbank’ en voor de neutrale toeschouwer was het ongetwijfeld best een aardig bekeravondje. Maar voor ons rest een redelijk deprimerend seizoen. Directe promotie gaat never nooit niet lukken met deze ploeg en in deze positie op de ranglijst, dus wordt het hopen op een periodetitel of anders met hangen en wurgen een nacompetitieplek versieren. We kunnen dus tot het voorjaar van 2019 in een winterslaap gaan. Truste.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.