Makkelijke middag, NEC blijft in de race

Na het debacle tegen FC Eindhoven hebben we promotie niet meer in eigen hand. Het aandeel supporters dat nog gelooft in rechtstreekse promotie neemt snel af. Geloven de spelers er nog in? En dan bedoelen we, geloven ze er nog ECHT in? Dus niet alleen in woord? De bekende standaardzinnetjes rollen o zo makkelijk uit de monden van trainer en spelers. Natuurlijk moet er een reactie komen, wordt er geknokt tot het einde, moet NEC promoveren (want NEC hoort in de Eredivisie). Ach we kennen het van twee recente degradaties, uiteindelijk zegt de wedstrijd alles en wat er in de week ervoor allemaal gebeurt en gezegd wordt heel weinig.

Joris Delle is nog steeds eerste doelman. Foto: Rob Koppers.

En ja, dan kunnen we zelf nog zoveel willen, Fortuna Sittard is on fire en heeft een makkelijk programma, vandaag bijvoorbeeld een potje tegen Helmond Sport. NEC moest aantreden tegen SC Telstar een tegenstander van heel ander kaliber, dat bij winst op vier punten van NEC zou komen. Dat Pepijn Lijnders de basisopstelling zou wijzigen was haast onvermijdelijk. Lijnders sprak eufemistisch over “variëren” in de opstelling (mede) ingegeven door het drukke programma. We zullen zien hoeveel er nog ‘gevarieerd’ wordt als het huidige basisteam blijft winnen.

Er verschenen uiteindelijk twee andere spelers aan de aftrap. De geruchten dat de sukkelende Delle vervangen zou worden door Van Duin bleken niet te kloppen. Heinloth kwam voor Joppen en Braken voor Langil. Waarschijnlijk door de blessure van Rayhi, bleef Achahbar staan, hij verhuisde naar ’10’ en Kadioglu ging op papier rechtsbuiten spelen. Het opstellen van Braken was logisch omdat het je meer opties geeft in het aanvalsspel; een keer een hoge voorzet in plaats van ingewikkelde pogingen om combinerend door een verdediging te breken. In de praktijk had Kadioglu een vrije rol die hem prima paste, hij speelde goed. Ook de aanwezigheid van Braken bleek een meerwaarde. Hij functioneerde prima als aanspeelpunt en was een paar keer dicht bij een doelpunt. Door een op hem gemaakte overtreding vlak voor rust raakte hij overigens geblesseerd en moest hij zich in de tweede helft laten vervangen, het is afwachten of hij vrijdag kan meespelen tegen Jong Ajax. De derde belangrijke omzetting, Heinloth voor Joppen pakte ook goed uit. Hij schoot al in de tweede minuut de 1-0 binnen omdat hij goed de ruimte indook die de naar binnen trekkende ‘rechtsbuiten’ Kadioglu steeds creëerde.

Wat Telstar intussen liet zien was een complete aanfluiting. De ploeg was met een verdedigend concept aan de wedstrijd begonnen en was niet in staat dat na de vroege achterstand om te zetten. Bovendien miste het topschutter, Andrija Novakovich (nietszeggend feitje, weten we sinds afgelopen vrijdag). In de eerste helft mikte Telstar niet één keer tussen de palen. Delle kwam de middag ongeschonden door. Het enorme veldoverwicht leverde voor rust een paar grote kansen en een door Groeneveld gemiste penalty op. Het duurde daardoor tot de 47e minuut tot NEC via een door de sterk spelende Golla ingekopte corner op 2-0 kwam.

Meteen na rust kwam Telstar met tien man te staan na de tweede gele kaart voor Sno. Daarmee was het helemaal gedaan natuurlijk. NEC ging niet vol op jacht naar een grote uitslag (wilde niet, kon niet?), kreeg nog een paar aardige kansen en scoorde in de 81e minuut de 3-0 nadat Kadioglu een fraaie combinatie met Achahbar afrondde.

Al met al een makkelijke middag waar we met het oog op de komende wedstrijden jammer genoeg weinig conclusies aan kunnen verbinden. De tegenstand was zwak en NEC is onder Lijnders bovendien zo labiel dat het sowieso elke wedstrijd weer een verrassing is hoe de ploeg voor de dag komt.

Fortuna won inderdaad gemakkelijk met 3-0 van Helmond Sport zodat de situatie onveranderd is: één punt achter, slechter doelsaldo.

Uitslag
No problemo vandaag. Zoals al vaker dit seizoen werden veel kansen en kansrijke situaties onbenut gelaten. Het zal toch niet zo zijn dat een slechter doelsaldo ons straks de das om doet?

Toeschouwers
Geen volle bak maar met 10.538 toeschouwers was De Goffert goed bezet. De stemming kwam er niet echt in, daarvoor was de wedstrijd niet enerverend genoeg. Puntenverlies van Fortuna had dit nog kunnen compenseren, maar dat stond na acht minuten al met 2-0 voor.

Hoogtepunten
-NEC begon sterk aan de wedstrijd, de omzettingen van Lijnders pakten goed uit.
-Het sterke spel van Kadioglu.
-Ook Golla speelde ijzersterk.
-Publiekswissel voor Melvin Platje 😉

Wojciech Golla scoorde vandaag zijn vijfde doelpunt van het seizoen en was één van de uitblinkers. Foto: Rob Koppers.

Dieptepunten
-Die scheidsrechter…
-Wat kwam dat Telstar hier eigenlijk doen?

Scheidsrechter
Christiaan Bax, een jonge vent van 29 jaar, is een pietluttige kaartentrekker. Acht gele kaarten, waarvan vijf voor NEC, in een wedstrijd waar de vonken bepaald niet vanaf vlogen, is een wanprestatie.

Inzet
De inzet was in orde. Hier stonden geen geslagen honden in het veld. De spelers gingen met de juiste instelling de op papier zware tegenstander te lijf. De wedstrijd was daardoor voor rust eigenlijk al beslist. Na rust kakte het in en kon Telstar met tien man de schade gemakkelijk beperkt houden. Jezelf sparen voor de volgende wedstrijd is in deze fase op zichzelf geen slecht idee, maar vergeet het belang van een goed doelsaldo niet mannen!

Tactiek
De inbreng van Braken als kapstok voor het aanvalsspel en de vrije rol voor Kadioglu pakten goed uit. Omdat Groeneveld met name in de eerste helft niet goed in de wedstrijd zat, kwam het grootste gevaar over de vrijgelaten rechterkant. Heinloth vulde dat goed in. Het is afwachten of we dit tegen Jong Ajax weer gaan zien. Dat speelt 4-3-3 waardoor onze rechtsback een directe tegenstander zal hebben, die had Heinloth tegen de 5-3-2 van Telstar vandaag niet.