Keiharde dreun, NEC verliest van FC Eindhoven

De maand van de waarheid startte met de wedstrijd tegen FC Eindhoven. Op papier kon dit potje niet verloren worden. Eerder zou het een wedstrijd worden om eens lekker aan het doelsaldo te werken. Handig, want ook daarin ontloopt de Top 3 van de ranglijst elkaar niet veel. FC Eindhoven was de nummer achttien van de Jupiler League en had zelf spits Mart Lieder, de topscorer van de Jupiler League met 23 doelpunten, disciplinair geschorst. Eindhoven verloor tot nu toe alle vier de wedstrijden die het zonder Lieder speelde. Daar bovenop had het ook nog een elftal geblesseerden.

Daar stond NEC tegenover, de nummer één, dat op volle sterkte kon aantreden. De ploeg had volgens Lijnders een uitstekende trainingsweek achter de rug, de wilskracht en honger spatten er volgens hem vanaf. Wie wel eens naar een training gaat kijken zal in ieder geval zien dat er serieus, fanatiek en in een goede sfeer wordt getraind.

Deze wedstrijd kon dus niet verloren worden…

Maar er werd wel verloren. Op een manier die we ons nog zo goed herinneren van de eerste weken onder Lijnders, in de omschakeling. In de achtste minuut countert Eindhoven snel na nota bene een corner van NEC. Elton Kabangu komt aan de bal, de achtervolgende Dijkstra moet passen en de zogenaamde restverdediging is er niet. Oog in oog met Delle scoort hij de 1-0.

Je hoopt dan een keer een ontketend NEC te gaan zien, dat een tegenstander, zeker deze tegenstander, helemaal ondersteboven speelt. Maar dat reservoir van tomeloze energie en passie werd weer niet gevonden. NEC speelt niet als een kampioen maar als opgejaagd wild. Het oogt ergens ingehouden, niet vrij. De furie die je nu wel ziet in het spel van Fortuna, ontbreekt.

NEC gaat na dik een kwartier geploeter wat beter spelen, jazeker. Het krijgt ook een paar mogelijkheden en een grote kans als Joppen na een vrije trap op de onderkant van de lat kopt. Maar het overheersende beeld van de wedstrijd blijft dat Eindhoven goed compact staat en loert op de talrijke afspeelfouten. De na interlandverplichtingen teruggekeerde raspaardjes Groeneveld en Kadioglu kunnen hun stempel niet drukken en lopen zich keer op keer vast in de meute rond de zestien. Na een paar linke uitvallen gebeurt in de 42e minuut dan ook het onvermijdelijke. Op een vrijwel identieke manier, na een corner van NEC dus, countert Eindhoven, Kabangu komt aan de bal, doelpunt, 2-0. De manier waarop Verdonk wanhopig probeert het gevaar te bezweren door Kabangu buitenspel te willen zetten maar zich een meter of drie verkijkt, is hierbij het vermelden meer dan waard!

Het is rust, wij staan met 2-0 achter, concurrent Fortuna Sittard met 4-0 voor…

Rayhi die waarschijnlijk vanwege het drukke programma en zijn zwakke hamstring niet in de basis stond, vervangt na rust Langil. NEC begint aardig aan de tweede helft met schoten van Dijkstra op de paal en van Groeneveld op de lat. Daarna wordt het bekende geploeter weer opgepakt. De dubbele wissel Braken, Heinloth voor Dijkstra, Joppen zet ook geen zoden aan de dijk en als na 72 minuten invaller Rayhi weer geblesseerd raakt aan zijn hamstring moet NEC met tien man verder.

Wat dan nog volgt is eigenlijk best interessant. Eindhoven scoort in de 82e minuut de 3-0 (De Silva) als Delle blundert op een afstandsschot, maar NEC scoort ook nog tweemaal (Achahbar, 84e en Golla 92e) en een goal van Braken wordt randje buitenspel afgekeurd. Zien we hier een aanknopingspunt voor de komende zes wedstrijden? Dat als je niks meer te verliezen hebt je opeens vrijuit kunt spelen, meer met het hart, minder met het verstand?

Fortuna wint uiteindelijk met 1-4 en Jong Ajax verliest met 0-3 van Jong PSV, zodat we in de maand van de waarheid vooralsnog genoegen moeten nemen met de tweede plaats, één punt achter Fortuna en met een slechter doelsaldo.

Nog een seizoen in deze entourage? Nee toch? Foto: DTH

Uitslag
Als je alle kansen tegenover elkaar zet had een gelijk spelletje nog gekund. Het zwaar gehandicapte Eindhoven haalde vanavond het maximale uit haar beperkte mogelijkheden en mag zich daarom de verdiende winnaar noemen.

Toeschouwers
De 245 toeschouwers in het uitvak beleefden weer eens een dramatische start van het weekend. Als statement was er aan het begin van de tweede helft een leeg uitvak, na een minuut of zeven kwamen de supporters weer terug. Het zette weinig zoden aan de dijk maar was ongetwijfeld nodig om even stoom te kunnen afblazen.

Het lege uitvak aan het begin van de tweede helft. Foto: DTH

Hoogtepunten
-Vraagteken, vraagteken. Nou ja, misschien die twee doelpunten in de slotfase met tien man.

Dieptepunten
-Waar moet je beginnen na zo’n avond? Tot twee keer toe een tegendoelpunt na een eigen corner. Het slordige spel. Weer een blunder van Delle. Weer een blessure van Rayhi. Dat er hele periodes in de wedstrijd ongemerkt voorbij glijden. Dat het gif er niet is.

Scheidsrechter
Aan Siemen Mulder viel vanavond niks op, ja hij is helemaal kaal, maar verder.

Inzet
De wil om er iets van te maken is er wel. Maar er lijkt een rem op te zitten. Is de druk dan toch te groot? Zijn de opdrachten van Lijnders te ingewikkeld en te talrijk?

Tactiek
Over de tactiek van Lijnders, althans zoals hij het graag wil zien, is al genoeg gezegd en geschreven. Vanavond hebben we voor de zoveelste keer moeten constateren dat het tot heel onaangename avonden kan leiden. In verdedigend opzicht worden nog steeds kinderlijke fouten gemaakt terwijl de leuke aanvallers die we hebben toch niet goed genoeg zijn om een JL-verdediging stuk te spelen. Een mogelijke oplossing voor het ingewikkelde aanvalsspel is dan wellicht toch Braken in plaats van Achahbar. Je hoeft dan niet steeds combinerend naar de goal maar kunt ook de hoge voorzet spelen.

Conclusie
Zes wedstrijden voor het einde zijn we de koppositie kwijt. Rustig naar het promotiefeest toeleven? Niks ervan. Het momentum ligt volledig bij Fortuna. Het won vandaag makkelijk en kon de tweede helft zelfs energie sparen. De mentale klap zal bij NEC hard aankomen en veel tijd om daarvan te herstellen is er niet. Misschien, misschien past de rol van achtervolger NEC beter en bezwijkt Fortuna nu onder de druk. Ja, dat is een mager aanknopingspunt maar een veel betere is even niet voorhanden.

Tot slot. Al heb je daar nu weinig zin in, aanstaande maandag om 14.30 uur moet je gewoon in De Goffert zijn. Kom op NEC!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.