Door nieuw verlies is directe promotie bijna niet meer mogelijk

Na vanavond zijn er nog vier wedstrijden te gaan en staan we vier punten achter op Fortuna Sittard. Dat is de trieste balans na de 2-0 nederlaag die NEC leed tegen Jong Ajax. Het doek voor rechtstreekse promotie lijkt hiermee gevallen, ook al kan er van opgeven natuurlijk geen sprake zijn. Iedereen bij NEC, van de spelers tot Van Schaik, kan zich waarschijnlijk op gaan maken voor een paar weken waarin alle kolonnes die onze club rijk is zich flink zullen roeren. En terecht, want terwijl we met degelijk en minder tot de verbeelding sprekend voetbal waarschijnlijk al kampioen waren geweest, ging men met de aanstelling van Lijnders voor groots en meeslepend, met een pijnlijke verzameling wanprestaties tot gevolg. Speculaties over hoe nu verder de komende weken en wat onze kansen zijn in de nacompetitie laten we nog maar even achterwege. Het is nog steeds niet gespeeld en als het eenmaal zover is, hebben we daar nog tijd genoeg voor.

Tijdens de warming up kon het nog alle kanten op. Foto: DTH

De wedstrijd van vanavond verliep volgens een inmiddels voorspelbaar patroon. NEC koos direct de aanval met alle gevolgen van dien.

Sven Braken was op tijd fit, dus kon met dezelfde basis worden gestart als afgelopen maandag tegen SC Telstar (er werd niet ‘gevarieerd’). Kadioglu had weer een vrije rol en Delle stond nog steeds tussen de palen. Er werd vanaf de aftrap direct goed gecombineerd en na zes minuten had NEC al goede kansen gehad via Kadioglu en Achahbar. Weer een minuut later snijdt Jong Ajax echter kinderlijk eenvoudig door onze verdediging als in de omschakeling onze hele linkerkant open ligt. Mateo Cassierra zet de aanval op, Dennis Johnsen dolt Frank Sturing in de zestien waarna Pasquali kan afronden. NEC heeft snel daarna wéér een goed kans, nu via Heinloth, en zet Ajax opnieuw onder druk. De ene hoekschop volgt op de andere. Een vrije trap van Groeneveld wordt op wonderlijke wijze door drie man gemist. De NEC supporter weet wat er nu komen gaat: uitval Ajax, ditmaal is het Cassierra die Sturing als een pupil te kijk zet en het staat 2-0 (19e minuut).

Na twintig minuten is het daarmee eigenlijk al gespeeld, weten we. Ja, beide teams krijgen nog grote kansen, Jong Ajax nog een paar meer dan NEC. Het beeld van de wedstrijd is nu echter compleet anders. Jong Ajax controleert de wedstrijd, de aanvallen van NEC worden steeds spaarzamer. De tweede helft komt NEC er nauwelijks nog aan te pas. Pas een minuut of tien voor het einde is het de voor Braken ingevallen Langil die twee goede acties maakt en bijna scoort.

Het was weer het oude liedje, een hele rits aan kansen en kansrijke situaties wordt om zeep geholpen waarna door zwak verdedigen de wedstrijd wordt weggegeven. Het moet gezegd er speelden nog wel twee andere factoren mee: Johnsen en Cassierra. Deze twee zijn een maat te groot voor de Jupiler League maar doen in deze bier-competitie dan weer eens wel, dan weer niet mee. In de heenwedstrijd speelden ze bijvoorbeeld niet. Maar goed, geen excuus natuurlijk, we verloren immers ook kansloos van FC Oss.

Omdat Fortuna Sittard het lastige klusje in Deventer klaarde (0-1), is de situatie nu: Vier punten achter, slechter doelsaldo.

Uitslag
Jong Ajax won dik verdiend. Beide ploegen kregen behoorlijk wat goede scoringskansen maar Jong Ajax kreeg de beste en de meeste en controleerde na de 2-0 de wedstrijd.

Toeschouwers
Ondanks dat de wedstrijd geboycot werd door de Supportersvereniging was het uitvakje met 150 man helemaal vol, meer mochten er van Ajax niet komen. De getrouwen beleefden weer eens een treurige avond.

Hoogtepunten
-Je kunt het creëren van veel kansen nog als een hoogtepuntje opvoeren, maar als je ze dan allemaal mist…

Dieptepunten
-Het is een herhaling van zetten als het om uitwedstrijden gaat: weer in het mes gelopen, weer zwak verdedigd, weer met 2-0 achter bij de rust, weer niet in staat om het om te draaien en, niet te vergeten, weer goede kansen verprutst.

Scheidsrechter
Ed Janssen floot goed, had een makkelijke avond.

Inzet
In de tweede helft kwam NEC er nauwelijks nog aan te pas. Is het niet willen, niet kunnen? Het is in ieder geval wel duidelijk dat het team na de 2-0 al mentaal geknakt was. Al die eerder kansloos verloren uitwedstrijden spelen natuurlijk mee. Begrippen als ‘hartstocht’, ‘knokken tot je erbij neervalt’, een ‘over mijn lijk mentaliteit’, koppel je niet bepaald aan dit team.

Tactiek
Tja, men zegt dat een elftal meerdere systemen moet kunnen spelen. Onder Bogers had de ploeg wel degelijk een meer aanvallende en een behoudende variant in petto. Onder Lijnders niet meer, nu doen we steeds hetzelfde kunstje en gaat dus ook steeds hetzelfde fout.

Conclusie
Tegen dit Jong Ajax kan je verliezen. De repeterende manier waarop is echter zo frustrerend. Niet deze nederlaag, maar die tegen laagvliegers als FC Oss, FC den Bosch, MVV, FC Eindhoven, lijken ons de das te gaan omdoen. Het is nog niet voorbij, maar zet de speeldata van de nacompetitie maar vast in de agenda.