De week van de kerstgedachte

De kerstdagen en de winterstop waren in het verleden altijd saaie dagen en weken. Geen voetbal, verschrikkelijk. Gelukkig was er nog boxing day in Engeland, zodat je een excuus had om niet aan tafel te moeten zitten voor het kerstdiner en toch nog wat voetbal binnen te krijgen. Tegenwoordig als NEC supporter ben je er blij mee. Even geen voetbal, heerlijk. En terwijl ik dit tik, besef ik hoe treurig dit eigenlijk is. En dat is al een aantal jaren zo. Nooit gedacht dat je blij bent met even wat rust. Even maar, want met extra vet en nieuwe hoop gaan we zondag 13 januari weer de tweede seizoenshelft in. Op naar nieuwe hoogtepuntjes, daar zijn we wel aan toe. De afgelopen tijd verschenen constant de beelden van de oude hoogtepunten van 10 jaar terug weer op facebook. Boekarest, Moskou, HSV, Udinese… ik kan er nu even niet naar kijken. Het verschil is te groot, alsof je fan bent van een andere club op dit moment.

Hetzelfde dubbele gevoel heb je met veel dingen binnen de club. Neem de investeerders. NEC kan niet zonder ze, want zonder geld kun je niks, maar sinds dat de investeerders de aandelen van de club voor een groot deel overgenomen hebben, is het beleid er niet beter op geworden. Rijke Russen en Chinezen passen niet bij de club dus investeerders met een clubhart zijn fantastisch, maar echt doorgepakt (zoals in Den Bosch op dit moment) wordt er niet. Investeren is bij NEC dus meer gaten dichten en af en toe een transfer financieren. Prima, maar dat voelt een beetje als met veel geld een stoeltje in een F1 wagen verkrijgen, om er vervolgens de slechtste chauffeur van Nederland in te laten rijden als coureur. En daarna steeds maar teambazen, mecaniciens en engineers eruit blijven gooien, want de resultaten blijven uit. Gek hè? Nogmaals, ik koester investeerders, maar blijf echte pure investeerder en probeer rendement te halen bij een transfer zonder dat je je verder met het beleid bemoeit of pak de volledige verantwoordelijkheid en pak door, bepaal het beleid en stel mensen aan waar je vertrouwen in hebt. Dat laatste wel voor iemand met een NEC hart natuurlijk.

Oversier heeft de kerst niet gehaald. Dit zou het jaar van de waarheid moeten zijn voor hem. Dat is er niet bepaald uitgekomen. Een conclusie die je inderdaad nu al kan trekken, tenzij je in “Alles komt goed” sprookjes geloofd. Zo sterk als hij was met het maken van een meerjarig plan inclusief visie en organisatiestructuur, zo slap was hij met aanpakken van spelers die op hun brommertje reden in Eindhoven toen de rest van de selectie in Emmen een cruciale wedstrijd speelde. En dat in een fase waarin de trainer het al moeilijk zat had. Toen had hij zich moeten laten zien en laten horen. Hij had wel door dat er meer ingekocht moest worden op mentaliteit. Spelers die mentaal en fysiek tegen een stootje konden en zouden vechten voor iedere centimeter. De laatste weken zien we spelers die plichtmatig, zonder idee, de bal proberen rond te spelen. En ze rennen allemaal wel en ze doen wel hun best, maar van dat team dat qua mentaliteit zo sterk zou moeten zijn, heb ik amper wat gezien. Ondanks dat supporters vaak het idee hebben dat ze naar niets aan het kijken zijn, is het juist opvallend hoe rustig het is in Nijmegen. Massaal fluiten hoor je alleen bij rust of na afloop, maar dat is niet gek na dergelijke wanprestaties. En ja de club is op een ludieke wijze dood verklaard (over smaak wat betreft de gekozen vorm valt te twisten, de achterliggende boodschap was helder), maar er zijn nog geen bussen opgewacht en er zijn geen incidenten geweest. Een paar jaar geleden was de sfeer een stuk negatiever, maar ook nu hoor je weer hetzelfde gejank over het fluiten en het gebrek aan steun. Ik zou zeggen kijk eens wat vaker in de spiegel en zorg er eerst zelf voor dat ze weer voor je op de banken staan.

De Gier heeft de kerst wel gehaald. Maar dat was op het nippertje. Ook dit voelt weer allemaal erg dubbel. Jack gun je alles. Oude held in de Goffert, die hoop je met een schaal in de hand te zien staan aan het einde van het seizoen. Met dik kippenvel als er dan “Jacky Jacky Jacky Jackygoal” wordt gezongen. En ik ben maar één van de 9000 amateur NEC trainers, maar hoe vaak moet je het zien om eens een logische organisatie neer te zetten? Tegen Twente uit spelen met 4 echte aanvallers, 2 middenvelders en je laatste lijn. Vooraf wist iedereen al dat bij balverlies in de omschakeling FC Twente in no time één op één zou komen te staan met onze laatste lijn met alle gevolgen van dien en zo geschiedde. Een corner voor ons is meestal direct daarna een gevaarlijke kans voor de tegenstander en onze middenvelders krijgen de meeste kritiek, maar kijk ook welke ruimte deze mannen moeten bespelen. Jack wijkt niet af van zijn aanvallende voetbalvisie, maar met een mooie visie alleen pak je geen punten. Het 4-4-2 systeem is kennelijk een verboden woord in de Goffert. Zorg eerst dat de boel goed dicht staat, de ruimtes klein en probeer van daaruit te voetballen. Ik wil namelijk niet dat je over anderhalve maand de zak krijgt, maar dat staat wel te gebeuren als de resultaten ook in de 3e periode achterblijven. Dat kon je uit de woorden van Schaijk op TV wel opmaken. Nu ben je gered door het vertrouwen van de spelers. Dat is mooi, want dat betekent dat de situatie werkbaar blijft, maar als de resultaten uitblijven, dan kan zelfs je vriend en voormalig zaakwaarnemer in de RVC Leen Looijen je niet meer redden. Wees verstandig Jack. Bouw zekerheden in en pak een prijs. Nogmaals, dat gun ik je.

Jullie supporters, maar ook de spelers, Oversier, De Gier, de investeerders, Van Schaijk en alle mensen met een NEC hart die niet voorbij zijn gekomen in dit stuk wens ik heerlijke rustige feestdagen toe. Geniet van alle mooie dingen in het leven en ja daar hoort NEC toch wel bij. NEC kerstballen in boom, foute rood-groene kerstrui aan en op kindeke Jezus in het kribke even een balkenshirt schilderen. Hup NEC!

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.