Simpele overwinning houdt NEC in race om eerste periode

Na een belangrijke zege op Fortuna vorige week volgen er nu een aantal wedstrijden tegen de zwakkere broeders van de Jupiler League. Zaak voor NEC dus om optimaal te profiteren van de stijgende lijn die lijkt ingezet. Te beginnen vanavond in eigen huis tegen RKC, de oude club van onze nieuwe Technisch Directeur Remco Oversier. Voor dit duel keerde Kadioglu na zijn interlandweek met Jong Oranje terug in de basis voor Sleegers, die tegen Fortuna negentig minuten lang verstoppertje speelde voor zijn teamgenoten en de camera’s. Golla ontbrak in het hart van de defensie door een nare knieblessure die hem een aantal weken aan de kant zal houden. In zijn plaats kwam Buwalda in het veld.

De eerste helft kende een laag tempo. NEC had het betere van het spel zonder echt grote kansen te creëren. RKC was overduidelijk voor een punt naar Nijmegen gekomen en gebruikte elk excuus om de wedstrijd te vertragen en stil te leggen. NEC probeerde het wel maar was onzorgvuldig in de passing. Pas na een goed half uur was het Rayhi die met een geplaatst schot de keeper van RKC testte. Even later was het echter plots wel raak. Kadioglu (excuses, Groeneveld! [red]) mocht een vrije trap nemen van een flinke afstand, maar hij vond met puntgave precisie het hoofd van Braken in de volle zestien meter bak van RKC. Braken kopte binnen voor zijn vierde doelpunt voor NEC. En dat werd ook wel weer tijd, want Braken stond inmiddels alweer een aantal wedstrijden droog. Binnen drie minuten maakte Rayhi zowaar ook nog de 2-0 na een klutssituatie voor het RKC doel. En zo gingen we na een matige eerste helft toch met een zeer fraaie voorsprong de rust in.

We hoopten na die goede fase natuurlijk op een voortzetting in de tweede helft. Maar afgezien van wat afstandsschoten kort na de hervatting sukkelde de wedstrijd jammer genoeg nogal in slaap in het tweede bedrijf. NEC leek het wel best te vinden. Of misschien dachten ze er wat te makkelijk over. Hoe het ook zij, de scherpte was opeens volledig weg en er werden nauwelijks nog kansen verworven. In de laatste twintig minuten was het zelfs RKC dat het betere van het spel had, zonder dat het echt gevaarlijk werd. Delle pakte een kopboogje onder de lat weg en er waren enkele hachelijk uitziende skrimmages voor het NEC doel, maar de zege kwam nooit echt in gevaar. Totdat in de laatste minuten aanvoerder Dijkstra opzichtig in de fout ging met een totaal ongeforceerde domme terugspeelbal op Joost mag weten wie. Hij lanceerde hiermee RKC spits Voskamp en het was slechts zeer attent optreden van Delle dat een tegengoal voorkwam. Daarmee bleef het dus 2-0. Vernoemenswaardig was nog dat Kevin Jansen in de slotsecondes zijn debuut mocht maken zodat Man of the Match Rayhi een verdiende publiekswissel kon krijgen.

Uitslag
2-0 dus, waar je eigenlijk hoopte dat NEC na een goede fase aan het eind van de eerste helft simpel zou doorpakken. De ploeg zal duidelijk nog wat constanter moeten worden.

Scheids
Kamphuis floot niet kinderachtig en hield de prenten op zak, afgezien van een gele kaart voor RKC voor het opzichtig wegtrappen van de bal na een fluitsignaal door Seys.

Toeschouwers
De wedstrijd was matig maar de uitslag vergoedde veel en dus zat de stemming er goed in op de tribunes. De wechselsang kon dus weer van stal en ook een ziege-zagge werd gelanceerd. Helaas leek dit onze jongen niet te inspireren tot een laatste offensiefje.

Hoogtepunten
– Braken scoort weer en dat werd ook wel tijd.
– Rayhi verkeert momenteel in bloedvorm. Laten we hopen dat hij dit vast houdt.
– Breinburg heerst wekelijks op het middenveld en is de echte leider van dit team.

Dieptepunten
– Het spijt me als het een hetze begint te lijken met dit wekelijks terugkerende commentaar, maar de beste man doet er helaas weinig aan om het ongelijk van de supporters te bewijzen: Dijkstra was wederom aan het stuntelen. Eerlijk is eerlijk, hij had een paar prima momenten waar hij duels won en vervolgens de bal netjes inleverde bij Breinburg. Maar die bizarre terugspeelbal op lucht in de slotfase waardoor RKC gewoon bijna terug in het zadel geholpen wordt is precies waarom hij tot dusverre niet kan bekoren.
– Na de 2-0 voorsprong verwacht je dat de ploeg doordrukt, maar de terugval in de tweede helft was toch zorgelijk om te zien. Daar is nog veel werk aan de winkel voor de technische staf.

Tactiek
NEC leunt ondanks een op papier sterke Jupiler formatie nog altijd erg op individuele kwaliteit en dode spelmomenten. Qua veldspel gaat er nog veel mis en ook het tempo is vaak simpelweg te laag, waardoor je de tegenstander terug in de wedstrijd helpt. Desalniettemin merk je dat de spelers elkaar beter leren kennen en dat schept hoop. Het is natuurlijk een nieuwe groep met veel zomerse mutaties en relatief weinig tijd om aan elkaar te wennen, dus het gegeven dat je progressie ziet in het veldspel geeft de burger moed. Dat Bogers een goede veldtrainer is zal niemand ontkennen en hopelijk beginnen we dat nu terug te zien.

Inzet
Die was okee.

Conclusie
Weer drie punten en dus blijven we in de race voor de eerste periode. Het zou toch erg lekker zijn om die meteen in de zak te kunnen steken want dan is nacompetitie in elk geval al een feit. De invalbeurt van Kevin Jansen toont hopelijk dat hij er weer helemaal bij is en het wordt de komende tijd dus interessant om te zien of dat gevolgen gaat hebben voor de samenstelling van ons middenveld. Onze ploeg toont inmiddels ook aan dat als het even serieus aanzet, de RKC Waalwijks van deze competitie meteen volledig overklast worden. Nu is het zaak om een meer constant niveau te halen, want nog altijd is er een flink verval in cruciale fases van een duel. Maar dat zal ongetwijfeld komen met meer samenspel en meer tijd. Vandaag dus helaas geen groots optreden, maar het was voldoende voor een comfortabele zege en dat is aan het eind van de rit toch wat telt. Op naar volgend weekend waar we kunnen gaan palinghappen in Volendam. En hopelijk weer drie punten bijschrijven.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.