NEC pakt drie zeer belangrijke punten in spannende wedstrijd

Na een hoopgevend optreden in eigen huis tegen MVV waar we uiteindelijk met comfortable cijfers wonnen, stond er vanavond een echte test op het programma voor NEC. Fortuna Sittard draait momenteel namelijk erg goed en staat op de tweede plek, één plaatsje hoger dan wij. De ploeg scoort zeer makkelijk met snelle jongens voorin die ons pijn zouden kunnen doen in de omschakeling. Tel daarbij op een relatief trage NEC defensie met Golla (die doordeweeks nog sukkelde met een pijnlijke knie) en Van der Pavert en een tot dusverre onzekere Verdonk op links en je weet dat het een lastige avond kan worden in Zuid-Limburg.

En dat bleek ook al snel. Binnen acht minuten stond Fortuna Sittard al met 1-0 voor na een vlijmscherpe counter. Weer niet de nul gehouden dus. NEC had meer balbezit maar Fortuna liet ons graag aan de bal en loerde op het onvermijdelijke foutje. Het was echter NEC dat op gelijke hoogte zou komen na een goed kwartier spelen. Een fraaie voorzet van links werd door Rayhi vanuit de lucht vol op de pantoffel gepakt en met een mokerschot loeide hij het leer in het dak van het Fortuna goal. Nu al een gedoodverfde nominatie voor het ‘Mooiste Hokkie’ 2017-2018! Fortuna bleef echter haar eigen spelletje spelen en dat resulteerde een paar minuten later alweer in een 100% kans voor de Limburgers. Gelukkig voor ons staat inmiddels Delle in het doel en die redde adequaat op het schot van een simpel doorgebroken Fortuna speler. NEC bleef in het restant van de eerste helft het meeste balbezit hebben, maar Fortuna had de beste kansen op een nieuwe voorsprong. Vlak voor rust gaf Rayhi de Fortunezen nog bijna een koekje van eigen deeg door een slecht verwerkte bal tussen de twee centrumverdedigers op te pikken (met een zwijm van hands, maar wie maalt daarom) en een volgende poeier op doel af te leveren. De Fortuna keeper redde ditmaal echter goed. En dus gingen we rusten met 1-1 na een aantrekkelijk eerste bedrijf.

NEC ving de tweede helft voortvarend aan. Binnen twee minuten noteerden we al het eerste (helaas voorlangs vliegende) schot op doel van Groeneveld na een heerlijk doortik hakje van Breinburg. Een paar minuten later was het wel raak. NEC nam de leiding via een prima schot van Guus Joppen dat wederom in het dak van het Fortuna doel verdween. De Limburgers voelden dat het met countervoetballen niet verder ging komen en dus zette de ploeg in de laatste twintig minuten aan. Dit dwong Joppen al snel tot een wat onbeholpen tackle die hem zijn tweede gele en dus rode kaart opleverde. In reactie bracht Bogers Heimloth in het veld voor Groeneveld, terwijl Rayhi op de andere flank al geel op zak had. Even later bracht Bogers ook Langil binnen de lijnen voor spits en aanspeelpunt Braken. Terwijl Sleegers een belabberde wedstrijd speelde en Rayhi al op een gele kaart stond. Tja. Voer voor napraten. Fortuna had inmiddels de wedstrijd in handen genomen en NEC hing in de touwen. Het was in deze fase wederom Delle die NEC op de been hield. Delle pakte in de laatste tien minuten zelf echter ook geel vanwege tijdrekken. Fortuna belegerde het NEC doel en onze ploeg kwam er nauwelijks meer uit. Het was echter nog steeds 1-2 en dus kroop de frustratie er in bij Fortuna, dat alles in het werk stelde om een gelijkmaker te forceren. Een snoeiharde tackle door linksback Braun op Langil had een gele prent aan Fortuna zijde moeten opleveren, maar de scheids wuifde het weg. Het was nagelbijten in de slotfase, met vier minuten extra tijd voornamelijk vanwege de vertragingstactieken van NEC. En wederom was het Delle die NEC voor puntverlies behoedde. Hij smoorde een haast onmogelijk te stoppen bal op de doellijn en blokte een halve minuut later opnieuw een schot. Bogers wilde wisselen maar kreeg de kans niet. Een vrije trap van Fortuna werd opnieuw ternauwernood weggewerkt en toen blies de scheids plots voor het einde.

Pffffffff. Wauw.

Uitslag
1-2 dus. De eerste uitzege is binnen. En wat voor eentje.

Toeschouwers
Het stadion zat halfvol maar de sfeer zat er goed in. De wedstrijd had alle ingrediënten voor een topper. En dat was het natuurlijk ook, zij het op Jupiler Niveau.

Scheids
Had een gele kaart moeten geven aan Braun en had soms wat rare beslissingen, maar floot verder niet kinderachtig en dat was uiteindelijk in ons voordeel.

Hoogtepunten
– Delle. Wat een verademing om een betrouwbare keeper in het doel te hebben staan. Klasbak. Zonder hem hadden we vandaag geen drie punten gehad.
– Een schitterende goal van Rayhi.
– Een fraaie goal van Joppen.
– De eerste uitoverwinning van het seizoen.
– Bij vlagen heel leuk veldspel van NEC.

Dieptepunten
– Een wat domme tweede kaart van Joppen in een fase waarin NEC zwaar onder druk lag.
– Sleegers moest vandaag Kadioglu vervangen, die opgeroepen was voor Jong Oranje. Niet alleen kon hij Ferdi niet doen vergeten, bij tijd en wijle vergaten wij dat Sleegers uberhaupt op het veld stond. Volledig onzichtbaar. Deze jongen gaat het niet maken bij ons.
– Dijkstra liet wederom zien dat hij voetballend te kort komt. Een harde werker, maar als hij die aanvoerdersband niet gehad had dan kan het bijna niet anders dat hij een bankzitter zou zijn momenteel.
– Discutabele wissels weer van Bogers waar we gelukkig niet aan onderdoor gingen ditmaal. Maar waarom een counterspeler pur sang (Groeneveld) en een balvaste spits (Braken) van het veld halen in een fase waarin je zwaar onder druk ligt, terwijl je met Sleegers een totaal niets toevoegende speler hebt rondlopen en Rayhi al een gele kaart op zak heeft?

Tactiek
Vooraf waren onze jongens ongetwijfeld gewaarschuwd voor de snelheid van Fortuna in de aanval, maar blijkbaar telt een gewaarschuwt mens toch niet altijd voor twee. Na de vroege treffer herpakte de ploeg zich echter goed. We bleven voetballen en behielden de kalmte. Pas in de slotfase toen Fortuna omschakelde van countervoetbal naar fanatieke aanval wankelde NEC, maar juist in die fase toonden Van der Pavert en Golla hun waarde. Bovenal is de komst van Delle voor Smits een belangrijke ingreep geweest, want Delle mag met recht Man of the Match genoemd worden. Zonder hem was het vandaag een heel ander verhaal geweest.

Inzet
Die is de laatste weken goed. Er komt meer vertrouwen in de ploeg.

Conclusie
Dit was een zeer belangrijke zege die echt noodzakelijk was in deze fase van het seizoen om je titelaspiraties kracht bij te zetten. Een mooie opsteker dus voor onze ploeg en hopelijk de start van een leuke periode. De wedstrijd zelf was bovendien heel leuk om te zien, ook voor de neutrale toeschouwer. Dus dat geeft hoopt voor de komende weken. Ondanks de fijne overwinning heeft Bogers nog altijd niet kunnen overtuigen als coach. Zijn wissels waren op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. En het blijft onbegrijpelijk dat hij Dijkstra als aanvoerder in de basis houdt, terwijl de beste man week in week uit laat zien dat hij voetballend niet mee kan met de rest. Ook het laten staan van een totaal onzichtbare Sleegers in een cruciale fase van de wedstrijd is onbegrijpelijk. NEC speelde op het eind praktisch gezien eigenlijk met negen man. Volgende week naar Volendam, waar we moeten voortbouwen op deze uitzege.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.