NEC met weinig chagrijn uit de beker

The road to the final eindigde vanavond in Zwolle. Zoals verwacht en zonder veel verdriet. Met het gelijke spelletje tegen het zwakke Helmond Sport nog vers in het geheugen en de hete adem van Fortuna Sittard in de nek, heeft NEC wel wat anders aan het hoofd dan het KNVB bekertoernooi.

Bij NEC weten ze dat natuurlijk ook. Bogers spaarde de met een blessure sukkelende Breinburg, hij werd vervangen door Kevin Jansen, Breinburg zat wel op de bank. In de spits mocht Achahbar het als basisspeler proberen te koste van Sven Braken.

Ook de spelers dachten mee. Na de 2-0 van Zwolle, vroeg in de tweede helft, was de fut er meteen uit. Verbeten de bekerstrijd aangaan, daar leek niemand echt zin in te hebben. Vrijdag tegen Jong AZ gaat het er weer echt om.

Toch was het best een interessante avond. Na een zwak begin, de zoveelste keer, herstelde NEC zich goed en bleek het in staat Zwolle terug te dringen en ook een aantal goede kansen te creëren. Er was goed veldspel, er waren mooie combinaties. Kadioglu speelde goed, Jansen ook, Dijkstra degelijk en Langil bleek ineens weer iets te hebben van de speler die ooit een paar keer veelbelovend inviel. Hij maakte met een meesterlijke panna zelfs de mooiste passeeractie van de wedstrijd. In de tweede helft zakte hij dan weer ver weg. Hij kan wel iets, die Steeven, maar lijkt er vaak niet zoveel zin in te hebben. Merkwaardig.

Een goede eerste helft dus, maar, zoals we ook al vaker hebben gezien dit seizoen: goede kansen en kansrijke situaties lijken soms haast achteloos verprutst te worden. In uiterst kansrijke positie een bal blind in het zijnet rammen in plaats van bekeken tussen de palen, dat werk. En als je ze zelf niet maakt, dan doet de tegenstander het wel, zeker als die daar flink bij wordt geholpen. Sturing, Golla en Heinloth maakten grote fouten die tot een gemiste penalty en twee doelpunten leidden.

Wedstrijdverloop. Al in de tweede minuut grijpt Sturing te laat in bij een voorzet van PEC en schoffelt er één onderuit in de zestien. Terechte penalty die knap wordt gered door Delle. Delle redt later nog een keer uitstekend maar ook NEC krijgt kansen. Onder andere door Jansen, die regelmatig in de zestien op dook, en door Larsson, die trouwens de gehele wedstrijd hopeloos faalde. In de 20e minuut scoort Mokhtar de 1-0 na defensies geklungel van een aantal spelers waaronder, weer eens, Golla. In de tweede helft scoort Ondaan al snel de 2-0 (48e minuut) omdat Heinloth nog staat na te genieten van de thee of zoiets. Daarna gebeurt er niks meer.

Uitslag
Op de 2-0 eindstand was niet veel af te dingen. Alhoewel, als we de 1-1 hadden gemaakt…;-)

Toeschouwers
In Zwolle zitten ze in een flow. Ruim 10.000 man voor een bekerpotje tegen een Juup club om half zeven, dat is veel. Laten we hopen dat de meegereisde NEC fans volgend seizoen al op herhaling kunnen, maar dan in de competitie.

Hoogtepunten
-Het goede spel in de eerste helft.
-Kevin Jansen. De pechvogel die met een zware blessure bij NEC kwam en waarvan steeds gezegd werd dat we hiermee een hele sterke ‘box-to-box’ middenvelder in huis hadden gehaald. Hij liet vandaag zien dat dat wel eens kan kloppen. Hij kan vast nog veel beter, maar onderscheidde zich al van zijn concurrenten Breinburg en Dijkstra door een aantal keer gevaarlijk in de zestien van de tegenstander op te duiken.
-De panna van Langil.

Dieptepunten
-Het verdedigende geklungel en de zwakte in de afronding. We zien het in JL wedstrijden en we zagen het nu.
-Een wedstrijd spelen die je eigenlijk niet wilt winnen.

Scheidsrechter
Met Björn Kuipers was er een topscheidsrechter aangesteld en die rondde dit karwei soeverein af. Opvallend was dat de videoref in de eerste helft kapot was.

Inzet
Die was in de eerste helft best goed, al was het begin weer slap. Na de 2-0 was het geloof weg en had niemand zin om tot het gaatje te gaan. Is dat erg? Ja, altijd.

Tactiek
NEC liet zien tot aardig spel in staat te zijn. Met Achahbar in de spits krijg je meer voetbal in de voorste lijn, er was soms een leuke wisselwerking met Kadioglu. Nadeel is dat het fysiek wel erg pover wordt. Tegen Jong AZ zou Braken in de spits kunnen starten met Achahbar, in plaats van Langil, en Larsson op de flanken.

Conclusie
Na afloop was niemand echt rouwig om de uitschakeling, zelfs veel supporters niet. Er zijn nu eenmaal andere prioriteiten. Wat dat betreft is er goed nieuws: we missen een half basisteam en kunnen dan nog steeds jongens als Achahbar, Larsson en Jansen opstellen en Bikel laten invallen. Conclusie: we worden kampioen.