DTH Opinie: Pillen en pismuren

Vrijdag zit de eerste helft van het seizoen erop. En het is maar goed dat ik er geen geld op heb gezet, want behalve de positie van NEC had waarschijnlijk niemand kunnen denken dat Fortuna Sittard wel en Cambuur en GA Eagles niet tot de directe concurrenten behoren op dit moment. Het kan dus altijd nog slechter.

De meesten zullen vooraf wel verwacht hebben dat het minder makkelijk zou gaan als de vorige keer, maar het is wel zorgwekkend dat we geen enkele wedstrijd 90 minuten de bovenliggende partij zijn geweest, misschien op de wedstrijd tegen Dordrecht na. Het waren steeds 10 goede minuten of een bevlieging van een aanvaller die ons de punten hebben opgeleverd. Het kan dus altijd nog beter.

De gok die Oversier heeft genomen om van de assistent de hoofdcoach te maken is en blijft een gevaarlijke. Het contrast met de vorige trainer kan bijna niet groter zijn. Van de ritalin naar de oxazepam. Tegen Helmond Sport wisselde onze trainer te laat, te laf en verkeerd. 8000 Hyballa’s in het stadion stuiterden van verbazing op de tribune. Ook Spelers beginnen zich te roeren, dus drie nederlagen erbij en er zal weer echte paniek zijn in en rond de club. En terecht, want het vertrouwen dat alles wel weer goed gaat komen is er niet en Oversier kan het wel hebben over een vijfjarenplan, maar promotie is een absolute noodzaak in 2018. Het aantal blessures helpt dan ook niet echt om dat doel te bereiken. Zoveel blessures in de selectie, dat gaat nergens meer over. Dat kan toch haast geen toeval meer zijn? Rugpijn hier, zere teen daar, hamstringgetje, enkel, gebroken arm, knie, overgewicht…. alleen door NEC stijgen de ziektekosten premies al met 10% komend jaar.

Maar laten we 2017 vooral niet negatief eindigen. Er zijn dit halfjaar ook veel mooie positieve dingen te melden. We zetten even de “positieve Bart van Ingen directievlog modus” aan want jawel, eindelijk is er dit jaar dan duidelijkheid gekomen over het stadion. NEC.. of beter een investeerder.. kan het stadion kopen voor het schamele bedrag van 7.6 miljoen euro. Als zelfs links Nijmegen het een prima deal vind, moet je je af vragen of we niet teveel moeten betalen, maar als dat betekent dat we inderdaad die stap omhoog kunnen maken, moeten we dat maar voor lief nemen. Nu nog een investeerder zoeken die dat geld wil betalen. Ik ben erg bang dat een promotie noodzakelijk is om een investeerder te bewegen om de knip te trekken. Een extra motivatie dus om dit seizoen die laatste biercompetitie-schaal te pakken.

Maar er was meer mooi nieuws: Ron de Groot, van beroep clubicoon, kreeg een ultieme waardering voor zijn inzet voor de club: een tribune met zijn naam. Dat mag zeker gevierd worden. Waar ook veel te vieren valt is bij de voetbalacademie. Het eerste halfjaar hebben alle teams prima resultaten geboekt en Dirk Propper heeft zelfs een contract bij NEC getekend. Het kan niet op.

Maar het absolute hoogtepuntje dit eerste halfjaar zijn toch wel de uitwedstrijden. Met name de uitwedstrijden tegen de Eagles, Fortuna, Volendam en De Graafschap waren top. Vol verbazing kijk ik soms rond in de stadions. Van clubs met 1 toegangspoortje, tot hekjes naar het veld van 80cm hoog in het uitvak dat ook nog uit 2 delen bestaat, koffie uit een Senseo apparaat (veruit de beste trouwens), parkeren in weilanden, bussluisen voor 2 bussen, tribunes waarvan je denkt wanneer maken ze het af, Cateraar Peter die gewoon een reclamebord heeft op een prominente plaats achter de goal, clubs die buscombi’s opleggen zonder enige begeleiding of controle, de stadionspeaker die op een xylofoontje tikt voor hij gaat praten, de ultieme paniek in de ogen van een plaatselijke hoofdsteward als supporters in de bus blijven zitten, de losse stroomdraden naast de pismuur, de gehaktballen die naar de pismuur smaken en het schokkende idee dat er inderdaad harde kern groepen van 15 man bestaan die met ontbloot bovenlijf op een verder lege tribune hun best doen om er wat van te maken. Het enige wat echt een verschrikking blijft zijn die jong teams. Sommige clubs mogen dan niet geschikt zijn voor betaald voetbal, de jong teams zijn echt betaald voetbal onwaardig.

Vrijdag gaan we naar Wijdewormer of all places. Wat ouders, wat scouts, wat bestuursleden waarschijnlijk. Minder sfeer dan bij een oefenpot. Slechter weer ook. Verder weg ook. Waarschijnlijk is motivatie weer een probleem en is het zo stil dat Bogers op de bank echt in slaap valt. Maar drie punten zouden wel eens heel cruciaal kunnen zijn.

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.