NEC lijdt verwachte nederlaag en zakt onder de streep

Toen het binnen acht minuten 0-2 stond, was het even afwachten of Ajax over de rug van NEC de 8-0 van Feyenoord tegen GA Eagles zou gaan compenseren. Dat viel mee en zo was de 1-5 geen mee- en geen tegenvaller.

Uiteraard was de basisopstelling vandaag weer anders dan tegen FC Groningen. Dit keer een 5-3-2 waarin Heinloth weer terugkeerde als linksback en Bikel de plaats van Von Haacke op het middenveld innam. Voorin moest het gevaar komen Awoniyi en Grot. De bedoeling was duidelijk, de boel dichttimmeren en in balbezit zo snel mogelijk de twee spitsen zoeken.

Doordat Golla in de vierde minuut een voorzet in eigen doel gleed en Bikel vier minuten later onnodig balverlies leed, deed het strijdplan er al snel niet meer toe en was het dus meer de vraag of NEC de schade beperkt zou kunnen houden.

Gelukkig was Ajax niet van plan vanavond tot het gaatje te gaan en bleef NEC als team overeind. Met Kadioglu voor Sturing leverde dat nog een redelijk vermakelijke tweede helft op met als hoogtepunt een prachtig doelpunt van het 17-jarige supertalent.

Bizar, na een 1-5 nederlaag, maar de spelers gingen zowaar met applaus het veld af.

Uitslag
Het klasseverschil met Ajax was zoals verwacht enorm. Waar je van tevoren bang voor bent, een snelle achterstand, gebeurde en dan dreigt het een stomvervelende avond te worden. Dat viel uiteindelijk mee.

Toeschouwers
Het stadion zat weer eens helemaal vol. Complimenten voor de fans dat ze het team niet lieten vallen. Nadat NEC terugkwam tot 1-3 was er zelfs even sprake van hartstochtelijk fanatisme.

Hoogtepunten
-Het doelpunt van Kadioglu was van grote klasse en schoonheid. Als we deze jongen toch eens een paar jaar bij ons konden houden in de Eredivisie.
-Ondanks het rampzalige begin viel het team niet uit elkaar.
-Delle keepte een sterke wedstrijd.

Dieptepunten
-De vechtmachine van Hyballa, die elke toegang tot het doel hermetisch kon afgrendelen, bestaat niet meer. NEC is verdedigend heel kwetsbaar en dan ook nog die persoonlijke fouten…

Scheidsrechter
Dat Nijhuis het spel lekker laat gaan en niet voor elk wissewasje fluit, is te prijzen. Maar voor de gefrustreerde charge van Klaassen op Kadioglu had hij geel moeten geven.

Tactiek
Een te verwachten 5-3-2, dit keer zonder Kadioglu en Von Haacke. Dan haal je al het voetbal uit de ploeg. De bedoeling was lang de nul houden en dan kijken wat mogelijk is. Het liep al snel anders en in de tweede helft met Kadioglu, werd overgeschakeld naar 4-4-2. Dit kwam het offensieve spel zeker ten goede. Omdat Ajax niet meer voluit ging is niet te zeggen of dit als basisopstelling een beter resultaat had opgeleverd.

Inzet
De jongens zijn blijven knokken. Mentaal is het team vandaag niet geknakt.

Conclusie
De nederlaag tegen Ajax was ingecalculeerd. Belangrijker was wat er zich op twee andere velden afspeelde. ADO Den Haag won, NEC staat nu onder de streep, maar GA Eagles verloor waardoor de kans op rechtstreekse degradatie vandaag kleiner is geworden. Spelers en fans hebben elkaar vandaag niet laten vallen. Lijfsbehoud, het kan nog steeds! Allemaal naar Twente!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.