Het is vijf voor twaalf, vijf seconden voor twaalf

Weer gooide Hyballa de boel om en weer werd er verloren: 2-0.

Groeneveld werd Fomitschow, Grot kreeg rust en werd Awoniyi. Verder speelde de 19-jarige Sturing in plaats van de geschorste Golla, stond Kadioglu in de basis en ging Bikel naar rechtsback door de blessures van Dyrestam en nu ook Heinloth.

Je zou misschien verwachten dat er voortgeborduurd zou worden op de 4-3-3 waarmee NEC in de tweede helft tegen Vitesse aardig voetbal liet zien, maar het werd een soort 4-5-1, waarin Fomitschow vanaf links en Rayhi vanaf rechts bij balbezit waarschijnlijk voorwaarts moesten om Awoniyi te bedienen.

Wat moet je ervan zeggen? Het begon aardig waarbij FC Groningen door het centrum een paar keer verrast werd en Awoniyi had moeten scoren toen hij door Rayhi alleen voor de keeper werd gezet. Maar Awoniyi is gewoon niet zo’n goede voetballer dus scoorde hij niet.

Daarmee ontrolde zich het scenario PEC Zwolle-uit. Na een sterke openingsfase komt de tegenstander wat beter in het spel, de tegenstander scoort en dan voel je eigenlijk al dat het gebeurd is. De spelers weten hoe moeilijk het elftal tot scoren komt, een achterstand moet daardoor voelen als een genadeklap.

In de tweede helft kreeg NEC nog wel een paar goede kansen, maar Groningen kreeg er nog veel meer en was op alle fronten beter.

Uitslag
FC Groningen boekte na tien wedstrijden weer eens een overwinning. Verdiend en u aangeboden door NEC.

Toeschouwers
Enkele tientallen Rood-Groen-Zwarte helden hadden de reis naar Groningen ondernomen en moesten die hele lange weg ook weer terug. De groene kathedraal zag door de vele lege plekken inderdaad lekker groen.

Hoogtepunten
-Nou je begint dus best aardig.

Dieptepunten
-De technische onkunde van veel spelers, een overspannen keeper, een middenvelder met Bundesliga-ambities zonder handelingssnelheid, het gebrek aan scorend vermogen, een toptalent dat het als basisspeler niet laat zien, het voortdurende geschuif met spelers en tactiek, de mentale druk van een eindeloze reeks nederlagen en een naderende degradatiestreep, het zware programma, etc..

Scheidsrechter
Aan Van Boekel heeft het niet gelegen, die deed gewoon zijn werk.

Tactiek
Opeens was daar Fomitschow als middenvelder/hangende linksbuiten. Hij heeft een aardige voorzet, dus heel onlogisch gedacht is dat niet. Opeens was Awoniyi terug in de spits, die wederom opzichtig faalde, maar Grot was de laatste wedstrijden ook niet goed. Dat Hyballa nogal verdedigend startte is niet zo vreemd als je ziet hoe kwetsbaar we zijn in de omschakeling.

Ja, het is allemaal best logisch, maar het probleem is dat Hyballa op het eind van de competitie nog steeds geen vastomlijnd concept heeft gevonden waarin hij denkt dat het elftal het beste rendeert.

Inzet
De spelers doen heus hun best. Wat het oplevert is hartverwarmende onkunde. Maar je merkt ook dat het team inmiddels mentaal op een dun koord danst, na de 1-0 was het gedaan met het aardige spel uit de openingsfase.

Conclusie
Zonder omwegen kunnen we stellen dat we diep in de shit zitten. Aanvallend zijn we onmachtig en op de defensie kunnen we ook niet meer bouwen. Tactisch is het een rommeltje en de prestaties van individuele spelers zijn heel wisselvallig. Waar is hier de nooduitgang?

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.