De week van…de waarheid

Het zijn de weken van de waarheid. Wat er aan zat te komen vóór de serie Vitesse-Groningen-Ajax, is gebeurd. We zijn ‘onder de streep’ terecht gekomen. Het gaat nu nog maar om één ding: hoe komen we er weer boven.

Met dit ultieme doel voor ogen wil je als club en supporters dan vooral rust en eenheid uitstralen. De supporters doen dat heel goed, maar de club niet.

Er was de ‘affaire Kadioglu’. Een kleine affaire. Hij kon het niet nalaten om na de 1-5 tegen Ajax nog even te benoemen hoe slecht er verdedigd werd. Natuurlijk had hij gelijk. Bovendien benadrukte hij zo impliciet dat het aan hem niet gelegen had. Ook dat was waar. Maar het voegt niks toe want iedereen had dat zelf al geconstateerd. Gelukkig is Kadioglu pas zeventien jaar en is er na een paar standjes waarschijnlijk zand over gegaan.

De volgende was de ‘affaire sterke man’. Volgens De Gelderlander vinden bepaalde ‘stromingen’ binnen de club, dat Hyballa voor de rest van het seizoen een ervaren coach naast zich moest dulden. Deze stromingen, die uiteraard uitsluitend aan het belang van de club denken, zijn nooit te beroerd om even een gesprekje met de pers aan te knopen zodat iedereen weer weet hoe zij erover denken. Een nuttige discussie over de vraag hoe we weer boven de streep komen, lag op straat. Hyballa heeft de sterke man overigens volkomen terecht geweigerd. Jan van Deinsen? Who the f*ck ist das?

Op woensdag komt de Voetbal International uit en was de ‘affaire Hoekman’ geboren. In het interview laat Hoekman zien dat hij iemand is met heldere en ook best genuanceerde meningen. Genuanceerder dan de citaten die we nu in de pers terug zien doen vermoeden. Hoekman noemt Hyballa een karikatuur, maar vindt hem ook een “talentvolle, bevlogen en rebelse trainer” die “enige sturing” nodig heeft. Ook vond hij het inschakelen van Futuralis door Bart van Ingen, “met de handen in het haar”, “niet eens zo gek bedacht”.

Hoekman kan zinnig over voetbal praten maar slaat niettemin met zijn interview de plank volledig mis.

Over het mediation traject met Van Ingen zegt Hoekman, dat deze de sportiviteit en de moed heeft gehad zijn besluit terug te draaien. Sindsdien zitten ze elke 2 tot 3 weken bij elkaar en geeft Hoekman zijn adviezen. Door zonder overleg met Van Ingen dit interview te geven, spoelt hij de moeizaam weer opgebouwde relatie in één keer door het toilet.

Ook wil Hoekman, over anderhalf jaar, na zijn huidige contract, bij NEC “op 10” komen te spelen (hij bedoelt het technisch directeurschap o.i.d., W) om NEC echt naar een hoger niveau te kunnen tillen. Had hij nou echt niet door wat zijn interview teweeg zou gaan brengen? Heeft hij, met andere woorden, een enorme plaat voor z’n kop? Of heeft hij juist bewust nu een aanval ingezet die hem straks de begeerde 10-positie moet brengen. Je vraagt je ook af in hoeverre dit een éénmansactie is? Komt hier de ‘Deep State’ van NEC even aan de oppervlakte?

Wat bezielt toch Danny Hoekman?

Hoekman presenteert zich als een echte NEC-man die uiteraard, ja heus, maar aan één ding denkt: het belang van NEC. Maar als je in deze fase van het seizoen dit interview geeft laat je vooral zien dat je jezelf toch nog net iets belangrijker vindt.

Het is ook wat de affaires met elkaar gemeen hebben. Het zijn steeds situaties waarin mensen zichzelf net iets te belangrijk vinden.

Misschien hebben de affaires nog een positief effect op de spelersgroep. Conflict en controverse hebben het in zich onverwachts iets goeds voort te brengen. De spelersgroep is in ieder geval een stukje gaan varen om de zinnen te verzetten, hopelijk met het ‘paintball-effect’ dat ons weer boven de streep brengt.

Een degradatie zou namelijk tragisch zijn. Niet omdat het het einde van NEC zou inluiden, dat denk ik niet, maar omdat een mooie toekomst voor onze club in de knop gebroken zou worden. We zijn er heel dichtbij de financiële problemen achter ons te laten en eindelijk aan de renovatie van het stadion te kunnen beginnen. Alsjeblieft, laten we verdomme niet degraderen.

Het uitvak zit vol, de spelers zijn er hopelijk klaar voor, laat het een mooi paasweekend worden.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.