NEC pakt tegen de verhouding in een prima punt tegen PEC Zwolle

Vanavond mochten wij in de eigen Goffert het nieuwe Eredivisieseizoen aftrappen tegen PEC Zwolle. Of moeten we misschien zeggen: ‘moesten’? Eigenlijk kon op voorhand al gesteld worden dat deze seizoensstart te vroeg komt voor NEC. De spelers zijn nog lang niet gewend aan elkaar, getuige ook de tegenvallende voorbereiding. Zelfs in de aanloop naar dit duel kwamen er op de valreep nog twee spelers bij die meteen uit noodzaak maar in het diepe gegooid werden, keeper Delle en spits Mayi. Buwalda startte noodgedwongen op linksachter omdat NEC buiten good old Leiwa geen echte linksback in de ploeg heeft. Het was dus allemaal nogal zoeken en knutselen in de formatie van NEC. Trainer Hyballa klonk vooraf echter opvallend positief en had het zelfs gekscherend even over de Eredivisieranglijst aanvoeren aan het eind van de avond. Was zijn positivisme gespeeld of gerechtvaardigd?

Uitslag
Op basis van de eerste helft zou je moeten concluderen dat het gespeeld was, maar op basis van de tweede helft worden ook wij toch best hoopvol gestemd. En de 1-1 uitslag mag gezien het verloop van de wedstrijd en de magere voorbereiding een prima resultaat genoemd worden. Vooral in de eerste helft zat er bitter weinig lijn in het spel van NEC. Een kleine tien minuten leek het best goed te staan, maar we kwamen nauwelijks tot uitgespeelde kansen en naarmate de helft vorderde werd onze defensie meermalen volledig overlopen. Het mocht een klein wonder heten dat we met slechts 0-1 achterstand de rust in gingen, want Zwolle had in het eerste bedrijf al zonder succes tot twee maal toe een defensieve overtalsituatie gecreëerd. Een fraai hakballetje van Achahbar op Menig luidde na een klein half uur de terechte achterstand voor NEC in. Delle zat er een paar keer goed bij om erger te voorkomen en Zwolle sprong tot onze opluchting ook uiterst kwistig met haar kansen om. NEC stelde er eigenlijk niks tegenover, afgezien van veel nutteloos jagen voorin waardoor de ruimte tussen de linies alleen maar groter werd.

In de tweede helft kwam Dyrestam in de ploeg voor Buwalda en Von Haacke nam de plaats in van Mauk. Vooral het inbrengen van Von Haacke betekende een kentering, al had PEC binnen een halve minuut na de hervatting de score alweer kunnen verdubbelen. Von Haacke bracht echter de rust en defensieve zekerheid terug. Sterker nog, we kwamen zelfs na een goed uur spelen langszij door een zeer koel afgeronde goal van Ofusu na een fantastische pass van Dumic. Waar PEC Zwolle technisch superieur was, daar bracht NEC vooral op strijdlust de wedstrijd in balans. Tot aan de laatste minuut kon de wedstrijd dan ook nog elke kant op.

Toeschouwers
Die hadden er vandaag vooral in de tweede helft zin in. Waar in het verleden nogal wat kritiek geweest is op het gebrek aan steun van onze supporters voor de ploeg in moeilijke momenten, daar gingen de fans in de tweede helft nadrukkelijk achter de ploeg staan en werden de spelers vooruit geschreeuwd. Het hielp ook dat de spelers zelf veel inzet toonden, dat slaat in Nijmegen over naar de tribunes. Wisselwerking op zijn best.

Scheids
Niks op aan te merken en floot niet kinderachtig. Hij was zelfs erg coulant nadat Owusu een eigen fout ‘rechtzette’ door Achahbar voor het NEC doel naar de grond te werken.

Hoogtepunten
De nieuwe keeper Joris Delle zat er een paar keer goed bij en verrichtte enkele belangrijke reddingen, anders had de schade vele malen groter kunnen uitvallen. Ook kon je bij vlagen zien dat er kwalitatief best wat mogelijk is met deze spelersgroep. In korte fases van de wedstrijd wist NEC een aanhoudende druk op de helft van Zwolle te creëren. Helaas waren die fases veel te kortstondig of te weinig creatief om ook echt gevaar te kunnen stichten. Von Haacke speelde een prima tweede helft en heeft een goede dieptepass in de benen.

Dieptepunten
Een gebrek aan lijn in de ploeg. De competitie komt duidelijk nog iets te vroeg voor dit NEC. Helaas hebben we niet de luxe van tijd en dus is het te hopen dat Hyballa snel een manier vindt om tenminste wat meer defensieve zekerheid in te bouwen. De wissel van Von Haacke voor Mauk was in dit opzicht al een duidelijke verbetering en zal hopelijk ook de komende weken de keuze worden van onze trainer.

Tactiek
In de eerste helft was er aan NEC zijde weinig sprake van tactiek, het was vooral passie en strijd die uiteindelijk de balans gelijk zette. Er werd voorin vroeg druk gezet en veel gejaagd, maar dit betekende slechts dat Mauk vaak veel te diep kwam ter staan en Zwolle bij voortduring een man meer had op het middenveld in de aanval. De linies van NEC kwamen daardoor ook veel te ver uit elkaar te staan. Bovendien leed de geheel vernieuwde voorhoede veelvuldig balverlies. De wendbare Zwolle voorhoede had geen kind aan onze vleugelverdedigers en het was dan ook niet verwonderlijk dat diverse keren onze centrale defensie zich in een drie-tegen-twee of zelfs drie-tegen-één situatie terugvond. In de tweede helft probeerde Hyballa dit te corrigeren door de meer defensieve Von Haacke in te brengen voor Mauk. Dit bleek een goede greep.

Inzet
Daar was helemaal niks op aan te merken. Alle spelers werkten keihard en dat werd ook gewaardeerd door het publiek. Het punt van vandaag is een zege voor passie en inzet. Nu nog een beetje vernuft en kwaliteit in de ploeg.

Conclusie
Na de zorgwekkende voorbereiding en de vele spelerswisselingen kunnen we niet anders dan blij zijn met dit punt. Vooraf gehoopt maar zeker niet verwacht. bovendien heeft Hyballa duidelijk strijdlust in deze ploeg gebracht en daar genieten wij in Nijmegen altijd van. Het was allemaal nog altijd niet geweldig en er is de komende weken nog veel werk te verzetten voor Hyballa, maar het eerste punt pakken ze ons in ieder geval niet meer af. En zoals Hyballa al profetisch voorspelde, al is het dan puur op alfabetische volgorde: we staan wel mooi meteen eerste in de Eredivisie!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.