Column Mark: Een nieuwe jaargang, een nieuw geluid?

Het is weer zover. Na maanden van duimendraaien en navelstaren mag NEC eindelijk ‘voor het echie’ de grasmat op. Sterker nog, onze ploeg zal het seizoen zelfs aftrappen vanavond in de Goffert tegen PEC Zwolle.

Het mogen dan stille maanden zijn geweest op voetbalgebied, achter de schermen is het een ware wervelstorm bij onze club. De perikelen rondom het stadion duren maar voort. Ook de financiën zijn nog altijd uiterst zorgelijk en daarom moest het spelersbudget voor dit seizoen wederom worden teruggeschroefd. Danny Hoekman werd aangesteld als Technisch Directeur om dit beperkte budget zo effectief mogelijk te investeren. Daarbij werd uiteraard gerekend op hulp van Futuralis, maar het lijkt erop dat die samenwerking deze jaargang toch wat stroever verlopen is dan in voorgaande jaren.

Er is daarom naar het zich doet aanzien veelvuldig geleund op het netwerk van de nieuwe trainer, Peter Hyballa. Peter kwam in mei vol goede moed en enthousiasme binnen bij onze club als opvolger van de naar FC Groningen vertrokken Ernest Faber. Al snel zag hij echter noodgedwongen de ene na de andere potentiële sterkhouder met de noorderzon vertrekken. Van Eijden naar AZ. Jones naar Feyenoord. Halldorsson naar Randers FC. Santos naar Deportivo Alaves. Limbombe naar Club Brugge. Huurlingen Ritzmaier, Woudenberg en Kane (met blessure) terug naar hun clubs. En Foor. Tja, wat kunnen we zeggen over Foor. Bedankt voor al je inzet bij onze club, maar je begrijpt hopelijk dat we je absoluut geen succes wensen in je verdere carrière, of althans toch niet in de komende jaren bij Chelski II. Termen als ‘dolksteek’ of ‘hoogverraad’ klinken altijd nogal melodramatisch; hier lijken ze echter toch best op hun plek. Er zijn bepaalde dingen die je simpelweg niet doet, en als telg van de club een dergelijke overstap maken hoort daar zeker bij.

Uiteraard kwam er ook best wat terug, al is het moeilijk in te schatten wat het kwalitatief betekent voor onze ploeg. De nieuwe aanwas lijkt op het eerste oog een flink Hyballa stempel te hebben met jongens als Von Haacke, Heimloth en Ofosu. Hoekman’s connecties met clubs als Manchester City daarentegen hebben zich op het moment van schrijven helaas nog niet uitbetaald. Verder konden we nog vijf jongens verwelkomen. Mauk is een veelbelovende middenvelder die ons hopelijk Foor (wie?) snel kan doen vergeten. Buwalda deed het de afgelopen twee seizoenen zeer verdienstelijk centraal achterin bij VVV en mag het nu een stapje hoger proberen. Mayi komt als spits over van Ajaccio en zijn komst lijkt de definitieve nagel in de doodskist van de teleurstellende Mihai Roman te gaan betekenen. Een opvallende nieuwe naam is die van Quincy Owusu, die in de voorbereiding positief opviel met zijn spel en bovendien een lading ervaring mee brengt die dit team momenteel sterk ontbeert. Hij heeft echter wel een zorgelijke historie als elftal-hopper en ‘eeuwig talent’. Het is te hopen dat Hyballa wel de juiste klik kan veroorzaken en het beste uit Owusu weet te halen, want stoorzenders in de selectie hebben we de afgelopen jaren al genoeg gehad.

Met nog een kleine vier dagen te gaan tot de start van de competitie hebben we inmiddels op de valreep ook een nieuwe keeper binnen gehengeld, Fransman Joris Delle – zowel Smits als Van Duin wisten in de voorbereiding bepaald niet te overtuigen – maar zitten we nog altijd verlegen om een capabele linksback. En over de voorbereiding gesproken: die geeft de burger helaas niet echt moed. Onze ploeg incasseerde de ene nederlaag na de andere. Sommige nederlagen zijn te accepteren, maar een 5-1 nederlaag tegen Achilles en Zulte Warengem en een 5-2 oorwassing tegen Hannover zijn toch op zijn minst pijnlijk te noemen. Zorgelijker nog dan de uitslagen is het spel dat vertoond werd. Peter Hyballa is vaak geroemd om zijn filosofie en ideeën over voetbal (hij schreef er zelfs een boek over), maar op topniveau heeft hij deze ideeën nog niet met succes weten te vertalen naar de realiteit van het voetbalveld. Hij wil graag offensief voetbal spelen met veel pressie, maar het is de vraag of deze spelersgroep kwalitatief gezien in staat is om de tactiek van de trainer recht te doen. Het grote aantal tegendoelpunten doet vermoeden dat hoog druk zetten wellicht toch wat veel gevraagd is. Ook scoort NEC nauwelijks en is onze nieuwe spits Mayi nog geen moment in actie geweest in de voorbereiding. Natuurlijk zijn de veranderingen die Hyballa probeert door te voeren niet van de ene op de andere dag te verwezelijken. De vraag is echter wel of NEC zich die tijd kan veroorloven. Zeker nu de kans zeer groot lijkt dat we dit seizoen tegen degradatie gaan strijden en dus vanaf de allereerste wedstrijd elk punt telt.

Het zal er dus flink om gaan spannen dit seizoen. Krijgen we weer een onverwachte stunt, zoals in de eerste seizoenshelft van 2015-2016? Of zal het keihard knokken worden om directe degradatie te ontlopen? Er valt op voorhand werkelijk geen pijl op te trekken. Dat maakt het normaliter op zich natuurlijk juist leuk en spannend, maar met de huidige financiële misère in het achterhoofd ga je je toch serieus zorgen maken over onze toekomst. Kunnen we ons een nieuwe degradatie veroorloven of gaat de stekker er dan definitief uit? Of is het wellicht tijd dat NEC de realiteit onder ogen gaat zien en rigoureus ervoor kiest om de tering naar de nering te zetten zonder steun van externe investeerders en gegok op transferinkomsten, ook al betekent dat onverhoopt een langdurig verblijf in de lagere regionen van het betaalde voetbal?

Eén ding is zeker: aan ons fraaie thuisshirt zal het in elk geval niet liggen. Laten we hopen dat de herintrede van het balkenshirt een inspiratie is om NEC eindelijk weer in rechte banen geleid te krijgen. Te beginnen met een hoopgevende seizoensstart vanavond tegen PEC.

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.