NEC legt wanvertoning op de mat in Rotterdam

Na de zeperd tegen PSV kon NEC vandaag de trein weer op de rails zetten uit bij Sparta. Althans, dat was de hoop. Hyballa gooide er zowaar in aanloop naar de wedstrijd zelfs twee besloten trainingen tegenaan. Wat voor spannends zou er uit de hoge hoed komen? Op het eerste oog weinig, eerlijk gezegd. Von Haacke keerde voor dit duel weer terug in de basis, waardoor Ofosu moest gaan banken. Heimloth en Buwalda namen deze week de veel beklaagde back posities in. Nadat we dus op de valreep twee linksbacks aantrokken staat er toch weer een rechtsback op links. En terug naar 4-3-3 maar weer nadat het ‘experiment’ met vier aanvallers tegen PSV duidelijk niet het beoogde effect had. Waren de besloten trainingen dan bedoeld om een nieuw tactisch masterplan uit te denken?

Uitslag
Afgaande op de openingsfase van de wedstrijd: ehmmm, niet bepaald. NEC grossierde in kansloze lange ballen vooruit, terwijl Sparta met regelmaat simpel het middenveld over kon steken en onze defensie open splijten. Na ruim een kwartier resulteerde dat dan ook in de eerste treffer, nadat Verhaar werkelijk volkomen vrij gelaten was in het strafschopgebied en in alle rust mocht inschieten. Sparta had in de eerste helft zelfs nog enkele prima mogelijkheden om de score verder uit te breiden. NEC zette daar niks tegenover. Als we al speelden met een tactisch meesterplan, dan was dat zeer listig verborgen in ogenschijnlijke willekeur en falende individuele acties. Je zou denken dat je met drie defensieve middenvelders en vier verdedigers weinig te vrezen zou hebben achterin, maar het tegendeel was waar. Bij voortduring doken er middenvelders van Sparta op voor het NEC doel en onze verdediging werd aan alle kanten voorbij gelopen. Dumic was de enige (afgezien van keeper Delle) die zich achterin nog enigszins aan de algehele misere onttrok. Het mocht een klein wonder heten dat we met slechts 1-0 achterstand de rust in gingen.

Hyballa had duidelijk ook door dat er toch echt iets moest gebeuren en dus verschenen in de tweede helft Ofosu en Fomitschow aan de start in plaats van Awoniyi en Heimloth. Fomitschow gaf een kwartier in de tweede helft ook even zijn visitekaartje af met een fantastische poeier op het Sparta doel die via de onderkant van de lat helaas net voor de lijn stuiterde. Maar afgezien daarvan donderde het niveau, zo mogelijk, echter alleen maar verder naar beneden. Van enige lijn in het spel van NEC was totaal geen sprake, de spelers deden maar wat. Ook Sparta leek het allemaal wel best te vinden waardoor er in de tweede helft weinig meer gebeurde tot een kleine tien minuten voor tijd. Toen scoorde Sparta namelijk de onvermijdelijke 2-0 en was de wedstrijd gespeeld. En het is een godswonder dat de 3-0 ons bespaard bleef in blessuretijd nadat El-Azzouzi vogelvrij op Delle af mocht.

Toeschouwers
Bleven uiterst bezorgd achter met de vraag: waar hebben we in hemelsnaam naar zitten kijken?

Scheids
Ed Janssen moest een aantal keren de gele kaart tevoorschijn toveren, vooral voor onze spelers die telkens net overal een stapje te laat waren.

Hoogtepunten
Nee. Gewoon nee.

Dieptepunten
Waar moeten we beginnen? Het leek werkelijk helemaal nergens op. Er was totaal geen lijn te bekennen in het spel. Waar je hoopt op een geleidelijke ontwikkeling in de ploeg, daar hollen we de laatste weken na een hoopvolle competitiestart alleen maar achteruit. Het is uiteraard nog erg vroeg in het seizoen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er uitermate weinig hoopgevende dingen te zien zijn die een meer positieve toekomst beloven. Als je tegen een ploeg die Michel Breuer centraal achterin heeft staan geen enkele uitgespeelde kans kunt creƫren, dan heb je gewoon een probleem.

Tactiek
Totaal afwezig. Dit was pupillenvoetbal vandaag. Hyballa, waar ben je mee bezig?

Inzet
Moeilijk te zeggen. De inzet was de afgelopen weken goed, maar als er geen lijn te ontdekken valt in het spel dan is het moeilijk om te beoordelen of de malaise komt doordat de inzet tekort schiet of doordat onze spelers gewoon overal te laat zijn. We geven de ploeg het voordeel van de twijfel.

Conclusie
Laat die besloten trainingen maar zitten, want als dit het resultaat is dan zijn dat soort fratsen een gegarandeerd enkeltje naar de de Juup. De verdediging is een gatenkaas, het middenveld is absent, de aanval rent alleen maar blind vooruit, en over organisatie tussen de linies beginnen we maar niet eens. Op dit niveau wordt toch echt meer gevraagd dan een inspirerende speech voor de wedstrijd en een dansje met de fans na het laatste fluitsignaal. Bij ons is de fut er in elk geval eventjes uit. Volgende week thuis tegen Willem II. Dan is een resultaat niet wenselijk, maar noodzakelijk. Come on NEC!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.