De week van… verhuisdozen en communicatie

De vorige “week van” stond nog maar net online, toen we wakker werden met het nieuws dat er verhuisdozen stonden voor De Goffert. Deze week bleef die actie en het vertrek van Hoekman toch nog behoorlijk nasudderen in de Goffert. Je merkt aan die verhuisdozen actie en reacties op het forum ook dat supporters snel hun keuze hebben gemaakt in pro Hoekman of pro van Ingen en dat is op zichzelf best opmerkelijk. Er zijn namelijk nog zoveel vragen en onduidelijkheden. Welke werkzaamheden en bevoegdheden had Hoekman eigenlijk? Waarom wilde hij niet met Futuralis samenwerken, of wilde hij dat juist wel? Wat is de rol van Futuralis in het geheel? Kwam Hoekman wel of niet voor overleg bij het technisch hart en de RVC? Bemoeit van Ingen sinds de komst van Hoekman zich nu helemaal niet meer met transfers, behalve dan de afhandeling? Wie heeft nu welke spelers gehaald? Klopt het verhaal dat Hoekman op de belangrijke momenten niet aanwezig was in de transferperiode? Waarom heeft Futuralis het contract opgezegd en heeft van Ingen hier niets over gecommuniceerd? En zo zijn er nog wel 20 vragen meer waarschijnlijk.

Ik vind het knap dat mensen ondanks al die onduidelijkheid toch een kant kunnen kiezen. Waarschijnlijk doen ze dat vooral op een persoonlijk gevoel en kijkend naar het verleden. De mensen die pro van Ingen zijn kijken terug naar de laatste jaren waarin NEC sinds de degradatie de lijn sportief omhoog heeft ingezet en ze wijzen ook op het voorzichtige financiële herstel. De mensen die al tijden iets tegen van Ingen hebben zien in het vertrek van Hoekman een nieuw bewijs van van Ingen’s onkunde om de boel bij de club rustig te kunnen houden. Daarnaast zien ze in Hoekman een clubicoon met hart voor de club en die hebben een flinke streep voor op gladde marketingmannetjes en bobo’s.

Ik heb Hoekman ook hoog zitten als NEC-er, maar hem omdat hij toevallig een NEC held uit het verleden is, altijd het voordeel van de twijfel geven gaat mij te ver. Niemand krijgt een vrijbrief om maar wat aan te klooien. Daarmee niet gezegd hebbende dat Hoekman ook maar wat aangeklooid heeft, want dat is zoals gezegd voor een supporter van buitenaf moeilijk te beoordelen. Als het waar is dat hij met niemand wilde samenwerken, niet verscheen bij evaluaties, zijn eigen koers voer en buiten het technisch hart om beslissingen nam, dan maakte hij het zichzelf wel heel moeilijk en is zijn vertrek onvermijdelijk geweest. Maar goed, dat is ALS…

Van Ingen en Van Galen kunnen zichzelf verwijten dat ze kennelijk de verkeerde man als technisch manager hebben aangetrokken en zeer waarschijnlijk is het moment van aantrekken (net voor de belangrijkste transferperiode die vooral door futuralis is voorbereid) ook niet best geweest. ALS de geruchten uit de vorige alinea over Hoekman kloppen, dan snap ik de keuze van de heren om Hoekman op non actief te zetten. Niet zozeer vanwege Hoekman’s gebrek aan kwaliteiten, maar omdat Hoekman’s manier van werken niet aansloot bij de wijze waarop NEC wil werken. Maar goed, ook hier weer ALS, want we kennen alle feiten niet, want die feiten zijn nog niet allemaal gecommuniceerd. Als er iets is wat je de leiding wel kunt verwijten, dan is het de communicatie bij crisismomenten als deze. Soms verkeerd, soms ongelukkig, vaak te laat.

Bij Aalbers waren er vage verhalen rond de ziekmelding van de oud technisch directeur, bij het maandenlang niet betalen van de huur moesten we het uit de Gelderlander halen, bij Faber/Santos was het een bizarre tweet die de onrust alleen maar groter maakte, de problemen rond Futuralis en Hoekman moesten we uit de VI vissen en het opzeggen van het contract door Futuralis kregen we te horen via Omroep Gelderland. Als NEC iets moois te melden heeft is de club heel pro-actief, maar zodra het om slecht nieuws gaat loopt de club achter de feiten aan en lijken ze vaak de regie kwijt te zijn. Dan wordt er wat puin geruimd met een statementje hier of vlogje daar.

En natuurlijk is zwijgen soms goud en is het niet altijd in het belang van de club om alles open te communiceren, maar sommige dingen (bijvoorbeeld huurachterstanden of een opgezegd contract) kun je gewoon communiceren. Wanneer de VI of de Gelderlander met vervelend nieuws komen dan kun je ook kiezen voor een heldere en eerlijke uitleg in plaats van statements waarbij ieder woord gewogen is en de informatie zo beperkt is dat er ruimte blijft voor speculatie. Hét dieptepunt qua communicatie de laatste tijd was toch wel de supportersavond. Een avond waar je heen gaat om geïnformeerd te worden en het eerlijke verhaal te horen. De technisch manager die nog niet wist dat hij een dag later op non actief zou worden gezet loog het publiek voor dat alles koek en ei was tussen hem en Futuralis en ook de directeur nam de woorden crisis, moeizame samenwerking en problemen niet in de mond, terwijl toen waarschijnlijk al lang en breed duidelijk was dat de samenwerking met Hoekman geen lang leven beschoren zou zijn. Ze hebben daar een woord voor: een farce. Ik snap best dat je niet kunt vertellen dat Hoekman weg moet als hij dat zelf nog niet weet, maar deze manier van communiceren naar je supporters kan echt niet.

De onrust naast het veld lijkt ook effect te hebben op de resultaten op het veld. Drie nederlagen op rij en deze week ook uitgeschakeld in de beker door ADO. Het wordt tijd voor rust en punten nu! Tegen Willem II moet het maar beginnen. Hup NEC!

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.