Foor geeft dolk in de rug nog extra draaitje, maar Dumic brengt redding

Op voorhand lag in deze editie van de Gelderse Derby de focus uiteraard op “kind van NEC” Navarone Foor, die deze zomer onder het mom van sportieve progressie schaamteloos koos voor het grote geld bij de arneppers. Afgezien van dit onsmakelijke akkefietje bleef de Derby lange tijd nogal onderbelicht, want er is bij onze club de laatste tijd zo veel gedoe en gehannes dat zelfs een affiche als NEC-vistas een bijzaak wordt. Toch draafden de fans weer in groten getale op bij de laatste training en werd met een fraai rood-groen rookgordijn de passie weer aangewakkerd. En dus werden we vanochtend toch weer wakker met een extra kriebel in de buik en een gezonde mix van enthousiasme en bezorgdheid. Enthousiasme omdat je hoopt dat deze wedstrijd altijd toch wat extra’s wakker maakt bij spelers en publiek; bezorgdheid omdat NEC op dit moment op papier tenminste toch kwalitatief flink wat lager moet worden ingeschat dan de ploeg aan de overzijde van de Waal.

Hyballa besloot vandaag om Grot in de ploeg te brengen voor Ofosu, wellicht met het idee dat Grot als NEC telg in de Derby wat extra’s kan brengen en ook het publiek wat meer binding met de ploeg kan geven. NEC gokte op knokken en strijden om het kwaliteitsverschil te compenseren en dat lukte lange tijd aardig, in dat opzicht dat er in de eerste helft eigenlijk aan beide kanten nauwelijks een uitgespeelde kans te noteren viel. De eerste gele prent was voor Bikel nadat Nakamba, die nota bene zelf eerder al een kaart had moeten krijgen voor een fikse tackle op Breinburg, met groot misbaar kermend over het veld ging rollen na een clash met de Portugees en vervolgens opvallend snel weer op de been was. Na een rommelige openingsfase was het echter wel NEC dat langzaam de overhand kreeg in het duel. Von Haacke had de beste kans met een geplaatst schot in de hoek waar Room nog maar ternauwernood bij kon. Maar toen was daar opeens Foor.

Uitslag
Terwijl NEC naar voren geschreeuwd werd en daarbij de defensieve organisatie even vergat, ontsnapte Van Wolfswinkel in de tegenstoot. Hij legde af op rechts waar uitgerekend Foor helemaal vrij opdook voor Delle en de bal in het NEC doel schoot. Ongetwijfeld zullen de voetbalanalisten vanavond op TV wel weer over elkaar heenvallen om dooddoeners als ‘het moest zo zijn’ en ‘zijn sportieve gelijk halen’ en nog meer van dat slap geleuter de ether in te slingeren, maar voor ons is het simpelweg: et tu, Brute? Als Foor voorafgaand aan dit duel al persona non grata in Nijmegen was, dan heeft hij dat met deze goal definitief bezegeld.

Het spel van NEC werd na de goal almaar slechter, maar ook vitesse kon zich niet onttrekken aan de spanning rondom de wedstrijd en wist ook nauwelijks aan voetballen toe te komen. Zo werd het een echte derby: veel strijd aan beide kanten, maar ook veel frustraties, fouten, en nauwelijks enig spoor van georganiseerd veldspel. Dit kwam tot een climax in de tweede helft bij een corner voor vitesse die uitmondde in een opstootje en kaarten voor de beide aanvoerders Dumic en Kashia. Hyballa wilde duidelijk geen genoegen nemen met een nederlaag en deed een aantal aanvallende wissels, mede ingegeven door lichte blessures bij Grot en Von Haacke. Ofosu, Awoniyi en Owusu kwamen in het veld voor de eerdergenoemde spelers en Bikel, waardoor er van een middenveld nauwelijks meer sprake was bij NEC. Er werd gegokt op de lange bal en op snelheid voorin. Die gok betaalde zich enkele minuten voor het einde van het duel uit. Na een afgeslagen vrije trap kon Dumic inkoppen op een voorzet van Fomitschow. Room zou de bal normaliter moeten kunnen hebben, ware het niet dat Awoniyi de keeper op het verkeerde been zette. Room verkeek zich op de situatie en zag de bal onder zich door in het net verdwijnen. In de slotminuten joeg NEC vervolgens nog op de winnende treffer maar liep daarbij bijna in het mes. Een vitesse counter leek alsnog de 1-2 in te luiden. Baker stond echter buitenspel en dus bleef het 1-1.

Toeschouwers
Vooral in de openingsfase en in de slotfase van het duel ging ons publiek massaal achter de ploeg staan. Helaas vond in de tweede helft een groep idioten bij de cornervlag het nodig om ladingen plastic bekers richting de spelers te gooien, waardoor de wedstrijd korte tijd moest worden stilgelegd en waarvoor NEC uiteraard weer een stevige boete kan verwachten. Gewoon het geld verhalen op die hersenloze figuren, denken wij dan. Maar dat zal wel weer niet lukken. En dan noem je jezelf NEC fan. Man man man.

Scheids
Von Boekel floot erg warrig. Nakamba had in de openingsfase een gele kaart moeten krijgen, maar in plaats daarvan gaf hij de eerste prent aan Bikel na wat theater van diezelfde Nakamba. Ook liet hij de boel onnodig escaleren bij een hoekschop van vitesse door het geklaag van de arneppers niet in de kiem te smoren (al blijft het gedrag van sommige van onze ‘supporters’ uiteraard ronduit schandalig).

Hoogtepunten
– Dario Dumic. De goal van Dumic. De strijd van Dumic. Het leiderschap van Dumic. Dumic Dumic Dumic. Wat een held. Al maandenlang met afstand de beste NEC’er en ook vandaag stak hij er weer letterlijk en figuurlijk met kop en schouders bovenuit. De goal was de kers op de taart. We mogen echt in onze handen knijpen dat we Dumic hebben, want zonder hem zou het niveau van de ploeg helaas weinig eredivisiewaardig zijn.
– Toch een belangrijk puntje uit een op voorhand uiterst lastige wedstrijd. En wederom afgedwongen op inzet en strijd. We weten allemaal dat onze ploeg kwaliteit ontbeert en dan kun je alleen maar resultaat halen door keihard werken en een klein beetje geluk. Het eerste doen onze spelers wekelijks; het tweede dwing je dan af.

Dieptepunten
– De goal van Foor uiteraard. Bij ons scoorde hij ze tot aan het Jupiler League seizoen nauwelijks zo. Het voelt een beetje à la Van Persie bij Arsenal: jarenlang geroemd worden als toptalent maar eigenlijk nauwelijks renderen, dan een seizoen lang fantastisch voetballen en vervolgens meteen met het grote geld mee liften om ergens anders je kunstjes te vertonen. Uitgerekend voor de enige ploeg in de hele wereld waarbij je in één klap je hele fanbasis ongegeneerd de prullenbak in flikkert. Judas is er een koorknaapje bij.
– Die hoek bij de cornervlag naast vak 080. Ga je diep schamen. En als je een echte vent bent, meld je dan bij NEC om de boete mee te lappen. Maar dat zal wel niet gebeuren. Stelletje kleuters.

Tactiek
Wederom was er aan NEC zijde weinig lijn te ontdekken. De trainer heeft ongetwijfeld grootse ideeën, maar onze spelers hebben helaas niet de kwaliteit om dit in het veld te vertalen naar een georganiseerde pot voetbal. Fehlpasses zijn gemeengoed en keer op keer verzandt onze spelopzet in de ‘lange ballen vooruit en bidden maar’ aanpak. Maar goed, vandaag was het op voorhand al duidelijk dat het op strijd moest aankomen en NEC wist in de eindfase genoeg strijd op te brengen om een punt uit het vuur te slepen.

Inzet
De in voorgaande weken veelgeroemde inzet was juist vandaag in delen van de wedstrijd even zoek. Er werd even goed aangezet in de eerste helft, maar toen viel de tegengoal en doofde het heilige vuur volledig. Pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd schakelden onze spelers weer een tandje bij en dit leidde gelukkig alsnog tot de gelijkmaker. Nou ja, we zullen het maar op de zenuwen gooien.

Conclusie
Een punt is een mooi resultaat waar je op voorhand voor tekent. Zeker na de tegengoal leek er helemaal niks meer te halen in dit duel, dus de tevredenheid overheerst. Je wilt uiteraard altijd winnen in eigen huis tegen de aartsrivaal, maar we zijn wel zo realistisch dat er in deze editie van de derby gewoon niet meer in zat. Op naar volgende week dus en laten we hopen dat we voor de kerst nog meer punten bij elkaar weten te sprokkelen. Want de doelstelling dit seizoen is nog altijd helder: degradatie ontlopen. Meer zit er met dit materiaal en deze spelaanpak even niet in.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.