DTH Awards 2015-2016: Het Beste Baasje

De derde stemronde van de DTH Awards is voor “Het Beste Baasje”

(De prijs voor het beste bestuurslid/medewerker/lid technische staf)

 

 

De genomineerden zijn:

 

Futuralis FC
Het leverde in het begin vooral veel gefronste wenkbrauwen op. Futuralis FC? Een extern consultancy bureau dat NEC gaat helpen om de selectie samen te stellen? Eerst degradeer je en nu geef je ook nog je hele scouting en technisch beleid uit handen? Is dit het begin van het einde?

Zo’n vaart zou het gelukkig niet lopen. Sterker nog, Futuralis slaagde er de afgelopen twee seizoenen in om met minimale middelen twee fantastische selecties bij elkaar te sprokkelen. Tuurlijk, er blijven nog altijd enkele vraagtekens kleven aan de mate van invloed van dit in Cuijk gevestigde bedrijf. En we hebben dit seizoen ook kunnen zien dat NEC nog altijd behoefte heeft aan een duidelijk technisch hart met een voetbaldeskundig persoon aan het hoofd. Maar afgezien daarvan kan niemand ontkennen dat Futuralis sinds haar intrede bij NEC fantastisch werk heeft afgeleverd. Hun adviezen en netwerk legden de basis voor een imposante terugkeer op het hoogste niveau binnen één seizoen. En ook dit seizoen stond er een selectie die zich al zeer vroeg wist veilig te spelen en zelfs tot het laatst toe mee strijdt om de play-offs. En dat is knap. Heel erg knap. Wij hopen dan ook dat de samenwerking met Futuralis nog lang mag beklijven. Al zal er toch echt wel wat meer duidelijkheid en een soort van Technisch Directeur of iets in die geest bij moeten komen om gedoe zoals rond de jaarwisseling te voorkomen.

Wilfried Brookhuis
Wilfried is inmiddels al een hele tijd verbonden aan de technische staf van NEC. Na een imposante keeperscarrière bij onze club trad hij in 2004 toe als assistent- en keeperstrainer. En vooral in deze laatste hoedanigheid leek het ons de hoogste tijd om hem eens een paar pluimen in het achterste te steken. Want laten we wel wezen: als we de afgelopen jaren één betrouwbare en stabiele linie hebben kunnen aanwijzen bij NEC dan is dat wel onze doellijn. NEC doet het qua keepers altijd top, of ze nou van buitenaf komen (Babos, Jones, Halldórsson) of vanuit de eigen opleiding. En zeker die eigen opleiding mag genoemd en geroemd worden als we praten over Brookhuis. Het was immers Wilfried die Cillessen op jonge leeftijd naar NEC haalde. Joshua Smits toonde zich een geweldig talent in ons Jupiler League seizoen, voordat hij door een handblessure pas op de plaats moest maken. Onder Wilfried’s toeziend oog werd onze nieuwste belofte, Maarten Paes (hou die jongen binnenboord, NEC!), al geselecteerd voor Oranje O18. Dit zijn geen incidenten meer; NEC heeft gewoon een gouden formule in handen als het aankomt op het werven en opleiden van keepers. En die gouden formule heet Wilfried Brookhuis.

Bart van Ingen
Onze algemeen directeur heeft het de afgelopen maanden niet makkelijk gehad. Het ene negatieve bericht over NEC was nog niet uit de landelijke media verdwenen of de volgende brandhaard brak alweer uit. Waar de sportieve successen zich aaneen regen, daar werd onze club op bestuurlijk niveau bont en blauw gemept. En we durven op eufemistische wijze rustig te stellen dat sommige van die zaken best wat handiger hadden kunnen worden aangepakt door Van Ingen, zeker wat betreft de communicatie rond de hele Santos soap.

Maar laten we in alle heisa en trammelant even een kleine stap terug doen en het grotere plaatje bekijken. Een kleine drie jaar geleden stond NEC op de rand van de afgrond. Niet voor het eerst, maar naar het zich deed aanzien wel mogelijk voor het laatst. Het was een zootje. De schulden rezen de pan uit, sportief ging het desastreus, en het leek slechts een kwestie van tijd voordat NEC de volgende profclub zou worden die kopje onder zou gaan. Aan Bart van Ingen de ondankbare taak om een flinke sanering in te zetten en de club drastisch wakker te schudden. De broekriem moest rigoureus aangesnoerd worden, de lasten op èn buiten het veld moesten omlaag, en alle neuzen moesten binnen NEC weer dezelfde kant op. In een volksclub waar al sinds jaar en dag de ego’s en persoonlijke agenda’s de boventoon voeren leek het een schier onmogelijke taak. Maar Bart is, naast de algemeen directeur, ook vooral een NEC supporter. En dus legde hij hart en ziel in deze zware opgave. Pijnlijke beslissingen werden genomen, waarbij mensen die jarenlang trouw dienst hadden gedaan voor de club hun baan verloren. Er werd zwaar gesnoeid in het spelersbudget. Allerhande activiteiten werden verminderd of gestopt. Menig bestuurder zou zijn teruggedeinsd voor deze moeilijke beslissingen.

Maar het werkte. Bart had een visie en hij voerde die consequent uit. Hij werkte niet om vrienden te maken, hij werkte om het voortbestaan van de club te garanderen. Helaas kwam het allemaal te laat om een degradatie af te wenden, maar zelfs die degradatie deed Bart niet van zijn koers af wijken. Onder zijn bewind werd Futuralis binnengehaald, wat een gouden greep bleek te zijn. De financiën werden met wurgen en trekken weer enigszins rendabel getrokken en, misschien nog wel het belangrijkste: het positivisme keerde langzamerhand weer terug op Stadionplein 1. Het resultaat is bekend. Een recordbrekend kampioenschap in de eerste divisie met vier periodetitels en een zee aan doelpunten. Een comfortabel lijfsbehoud met zelfs nog play-off kansen. De investeerders en fans weer grotendeels aan boord.

Laat deze nominatie vooral ook een aanmoediging zijn om die positieve punten te koesteren en de negatieve zaken met hernieuwde energie aan te pakken. Geen dubbele petten meer maar duidelijke beleidslijnen; een drastische hervorming van het ’technische hart’; een constructief overleg met de gemeente om het ‘probleem’ Gofferstadion in goede harmonie op te lossen; een financiële huishouding waar niet meer elke econoom meteen gillend van weg rent. En een hernieuwd geloof in de club bij iedereen die NEC een warm hart toedraagt. Een zware dobber, absoluut, maar Bart heeft inmiddels dubbel en dwars bewezen dat hij mans genoeg is om die uitdagingen aan te gaan.

 

Je kunt hieronder je stem uitbrengen op een van deze vier doelpunten.

 

Sorry, er zijn geen polls op dit moment.
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.