De week van… ONS vreemdelingenlegioen

De laatste keer dat de landelijke media positief waren over NEC is 8 jaar geleden. Toen konden ze ook echt niet anders, met een overwintering in Europa. Daarna was het al snel weer afzeiken. Zelfs de topscorer van de Nederlandse competitie was een prutser en dat je als club na een degradatiejaar weer een heel degelijk seizoen op het hoogste niveau draaide, ging geruisloos voorbij.

Velen waren bang dat de kritiek van de landelijke media zich in eerste instantie zou gaan richten op het nieuwe thuisshirt dat door de supporters gekozen was als thuisshirt. Maar niets was minder waar en zelfs grote criticasters van het balkenshirt moeten toegeven dat dit balkenshirt in een nieuw jasje een fantastisch shirt is.

Nee, deze keer ging het vooral over het vreemdelingenlegioen bij NEC. Hansje Kraay jr ging zelfs zover dat hij de mensen van Futuralis als “afschuwelijke mensen” betitelde. Dat je kritiek hebt op de werkwijze met Futuralis kan en mag, het is immers ook best een vreemde constructie, maar op voorhand en zonder argumenten mensen persoonlijk zo kwalificeren, dan ben je gewoon een populistische droplul, om het eens op hun niveau te zeggen.

Kraay jr heeft natuurlijk wel een punt dat er veel buitenlanders rond lopen. Het degradatiejaar heeft bewezen dat daar een groot gevaar in kan schuilen, omdat het moeilijker is om daar een team van te maken. De tweede helft tegen Zwolle (die Kraay jr waarschijnlijk niet gezien heeft) zag ik echter wel een team staan van die spelers uit alle windstreken. Ze streden en knapten het vuile werk op voor een ander als dat nodig was. Het voetbal was nog niet best, laat dat duidelijk zijn, en één helftje maakt nog geen zomer, maar deze teaminstelling gaf wel hoop en zo’n instelling heb ik in het hele degradatiejaar gemist. Dat het een heel moeilijk jaar gaat worden is wel duidelijk geworden, want kwalitatief heb je wel wat ingeleverd. Maar er zit nog wel wat rek in deze groep, dus wie weet en komt alles toch weer goed.

Voor supporters en mensen van de club is het er allemaal niet makkelijker op geworden. Zelfs de doelpuntenmaker op het scherm in het stadion heette opeens OfUsu in plaats van OfOsu. En in het stadion hangen tegenwoordig meer landsvlaggen dan tijdens de vlaggenparade. Het halen van kwalitatief goede Nederlandse spelers is door de club in de ijskast gezet, omdat ze denken dat in het buitenland makkelijker spelers te halen zijn met dezelfde (of betere) kwaliteit, maar dan voor minder geld. Daarbij komt dat het de bedoeling is om deze spelers weer zo snel mogelijk te verkopen. Dit beleid betekent wel dat clubvoetballers bij NEC helemaal een utopie zijn geworden en dat veel spelers vooral met hun eigen carrière bezig zijn in plaats van met het primaire belang van de club. Supporters weten ook niet meer van welke speler ze het shirt moeten kopen, want na een paar maanden kan hij weg zijn. Clubhelden sterven uit. Belangrijke kernwaarden als “binding”, “clubgevoel”, “indentificeren met spelers” en “clubiconen” krijgen te maken met ernstige inflatie. Dit jaar zijn er minder seizoenkaarten verkocht. Ik zal niet zeggen dat het bovenstaande dè oorzaak is voor de daling van het aantal scc houders, maar het is naïef om te denken dat het geen oorzaak zou kunnen zijn.

Morgen naar Deventer, nu al een belangrijke pot. Met de instelling van NEC zoals in de tweede helft tegen Zwolle geef ik NEC wel een kans. En laat ze op TV en in de krant maar lullen over dat het vreemdelingenlegioen, het is wel óns vreemdelingenlegioen! Hup NEC!

Bleum

 

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.