NEC pakt schamel puntje in eerste uitwedstrijd

In onze wekelijkse beschouwing werd al over het ‘vreemdelingenlegioen’ bij NEC gesproken. Vandaag hadden we zelfs de dubieuze eer om als eerste Eredivisieploeg ooit met elf spelers aan de start te verschijnen die geen van allen een Nederlands paspoort hadden. De redenen (of excuses?) zijn bekend: geen geld, andere visvijvers, gewenste Nederlanders zijn al bezet, enzovoort. Hoe het ook mag zijn, dit zijn de jongens die in ons tenue spelen en zo lang zij zich voor de volle honderd procent inzetten, verdienen zij ook honderd procent steun van ons. Te beginnen met vanmiddag. Na een hoopgevende tweede helft in de Goffert vorige week, was het vandaag zaak om die lijn door te zetten tegen promovendus Go Ahead Eagles in Deventer. Met een paar zware weken voor de boeg hoopten we uiteraard vurig op drie punten.

Uitslag
Het mocht echter niet zo zijn. De wedstrijd bleef met 2-2 in balans en dat was eerlijk gezegd ook wel een terechte uitslag. NEC was in de eerste helft de iets betere ploeg, terwijl de Eagles in de tweede helft er veel feller op zaten. Toch leek NEC aanvankelijk een mooie middag te krijgen. Na acht minuten hadden we al aan de leiding kunnen komen nadat Mayi de bal simpel afsnoepte van verdediger Thijssen en alleen op de keeper af mocht. Hij faalde echter in de afronding. NEC stichtte met drie snelle spelers vooin veelvuldig gevaar, maar de Eagles wisten soms ook met redelijk gemak midden door onze defensie heen te snijden. Het ontbrak hen echter aan de eindpass. Na ruim een half uur wist Mayi alsnog het net te vinden na een slimme steekbal van Owusu-Abeyie. De 0-2 leek daarna meer in de lucht te hangen dan de 1-1 en NEC controleerde het duel. Die belangrijke tweede goal werd echter niet gevonden voor het rustsignaal.

In de tweede helft kwam Go Ahead veel feller de kleedkamer uit. Binnen vijf minuten hadden ze de score gelijk getrokken, al was daar een flater van keeper Delle voor nodig die wel goed dook op de poeier van Duits, maar de bal vervolgens half tussen zijn handschoenen door zag slippen. De goal betekende een flinke morele opsteker voor Go Ahead en het thuispubliek ging plots ook weer flink vocaal achter de ploeg staan. Dit resulteerde in een fase waarin de Eagles nadrukkelijk aandrongen, zonder echter echt gevaarlijk te worden. Toch lag een kleine tien minuten na de gelijkmaker opeens ook de 2-1 in het net. Ditmaal was het een voor Delle onhoudbare bal van Ojamaa, die vrij naar binnen mocht kappen en met links hard uithaalde. NEC bleef echter op de counter loeren en met succes. Dumic stuurde in de 66e minuut Mayi weg en die rondde fraai af voor zijn tweede van de middag. Met Lundholm en Sleegers in het veld voor Owusu en Ofosu ging NEC vervolgens op zoek naar de winnende treffer. Het zou echter Go Ahead zijn die vlak voor tijd nog bijna de 3-2 aantekende. Wolters kreeg opeens vrij doorgang naar het NEC doel, maar net als in de eerste helft bij Mayi bleek de keeper, ditmaal de onze dus, een sta-in-de-weg. Een beetje eerherstel voor Delle.

Toeschouwers
In de eerste helft wist onze ploeg het doorgaans luidruchtige Go Ahead publiek stil te krijgen, maar in de tweede helft werkten ze wel als twaalfde man. Dat dit echt effect heeft, hebben we vorige week zelf kunnen zien in de Goffert. Het is dus duidelijk wat ons allemaal te doen staat. Overigens ook erg schattige huisvlijt, dat grote doek met ‘Deventer’ erop, maar geef ons toch Legio maar!

Scheidsrechter
Van den Kerkhoven was niet groots, maar ook niet slecht. Tja.

Hoogtepunten
Het veldspel zag er beter uit dan vorige week en de spelers lijken elkaar wat beter te kunnen vinden. Von Haacke in de middenlinie geeft meer rust en vertrouwen. En ook twee fraaie goals van Mayi. Lundholm had ook best een aardige invalbeurt en geeft ons wat meer opties voorin.

Dieptepunten
Uiteraard balen dat je hier geen drie punten weet te pakken, want normaliter is Go Ahead toch een van de zwakkere broeders in de competitie. Ook is de linksback positie nog steeds een zorgenkindje. Voorin leun je vooral op snelheid en zodra tegenstanders zich daarop gaan instellen blijft er weinig over van enig offensief wapen.

Tactiek
NEC breide voort op de tweede helft van vorige week, met een defensief middenveld en drie snelle spelers voorin die vroeg de opbouw stoorden van Go Ahead. De thuisploeg kreeg daardoor vooral in de eerste helft nauwelijks kans om op te bouwen. Er vallen bij NEC echter nog wel geregeld gaten tussen de linies waar sterkere ploegen dan Go Ahead ongetwijfeld wel raad mee weten. Onze jongens worden soms kinderlijk eenvoudig op ondertalsituaties getrakteerd achterin. Daar tegenover staan wel de gevaarlijke steekpasses van Dumic en Von Haacke op onze snelle voorhoedespelers. Ook het lepe spel van Owusu, die voortdurend tussen de achterste linies van de tegenstander zwerft en bij vlagen eigenlijk meer als een nummer 10 opereert dan als een vleugelspits, geeft NEC een extra offensief wapen. De eerste goal van Mayi was daar een mooi voorbeeld van.

Inzet
In fases in de tweede helft zakte het soms een beetje in bij NEC. Hyballa probeerde met wat wissels extra energie terug te brengen in de ploeg, maar dit had weinig succes. Wel prima dat we ons toch weer terugknokken nadat we 2-1 achter komen. Dat geeft de burger moed.

Conclusie
Het zag er allemaal over het geheel gezien beter uit dan vorige week, maar het blijft gissen in hoeverre dat aan de tegenstander ligt. De spelers lijken elkaar in elk geval al weer wat beter aan te voelen en hopelijk zullen we de komende weken een steigende lijn zien. Wij blijven er in elk geval vertrouwen in houden, want er zit duidelijk kwaliteit en voetballend vermogen in deze ploeg. Desalniettemin toch een beetje een katerig gevoel na dit gelijkspel. Volgende week thuis tegen Heerenveen hopelijk de eerste drie-punter!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.