DTH rapport: de eerste seizoenshelft (deel 3 van 3)

17 rapporten bestonden uit 190 cijfers voor NEC-spelers die per wedstrijd minimaal 45 minuten hadden gespeeld. Dit deel gaan we in op de meest opvallende spelers: wie scoren slecht, wie scoren goed? Van wie moeten we het hebben? We proberen van al die cijfers iets te maken waar we in de toekomst wat aan hebben. Dit is alweer het slot van ons statistische DTH drieluik.

Negatieve uitschieters
Per speler hebben we het aantal onvoldoendes (5 of lager) geteld. Daarvan hebben we een top-5 gemaakt.

5 t/m 2. 2x
Rayhi, Sleegers, Bikel en Faber (trainer)

Het zijn geen schokkende aantallen: 2x een onvoldoende. Opvallend is wel dat het twee aankopen betreft. Bikel pakte zijn onvoldoendes in de 14e en 16e wedstrijd. Faber heeft eigenlijk alleen gefaald bij Twente-uit en Ajax-thuis toen er voor NEC meer in het vat zat maar de gekozen tactiek niet hielp. Faber heeft verder ook 5x een 5,5 gescoord.

1. 4x
Santos

De speler met “veruit” de meeste onvoldoendes. Vooral in het begin van het seizoen deed de aanvallende onmacht pijn aan de ogen. Santos was hiervan de exponent: een 4 tegen Heracles is het slechtste punt wat we gegeven hebben. Sjoerd Ars vertrok (om onbegrijpelijke reden) en er was nog geen alternatief. Roman werd gehaald maar was nog niet fit. Een crisis dreigde, Santos bleef uit arren moede maar staan. Dit zou wel eens een lang seizoen kunnen worden…

Positieve uitschieters
Per speler hebben we het natuurlijk ook het aantal ruime voldoendes (8 of hoger) geteld.

5. 1x
Golla en Van Eijden

4. 2x
Limbombe

3 en 2. 3x
Breinburg en Faber (trainer)

1. 4x
Santos

Santos heeft dit seizoen het meest gefaald maar ook het meest geschitterd. Na een tactische ommezwaai reeg NEC de punten aaneen. Van deze wederopstanding was Santos het boegbeeld. Hij wist zich op te werken naar de top van de ranglijst van de nationale topscoorder. Daarbij viel zijn veelzijdigheid op: hij wist een aantal keer op puur doorzettingsvermogen te scoren, maar ook technisch was het regelmatig perfect, met de Fallrückzieher als ultiem bewijs van zijn klasse. Met een 9 is Santos ook de speler die het hoogste punt in ontvangst mocht nemen.

De ruggengraat van NEC
Er zijn 5 spelers die alle 17 wedstrijden hebben gespeeld. Dat zijn Van Eijden, Golla, Bikel, Foor en Santos. Opvallend dat Van Eijden en Golla dus als centraal verdedigingsduo nog niet geschorst zijn geweest. En dat Bikel en Foor als de kabouters van NEC nog geen blessures hebben opgelopen. Een teken hoe slim NEC bezig is.

Man of the Match
We hebben ook een top 5 gemaakt van de spelers die het vaakst de hoogste rating van een wedstrijd hebben gekregen.

5 t/m 2. 4x
Golla, Breinburg, Bikel en Foor

1. 7x
Van Eijden

Van Eijden is de onbetwiste sterkhouder van NEC: bijna de helft (!) van het aantal wedstrijden was hij de beste. Eerst werd hij daarbij bijgestaan door Golla of Bikel. Halverwege het seizoen meldde Breinburg zich als rechterhand. Foor is natuurlijk ook regelmatig erg belangrijk geweest met zijn beslissende doelpunten. De meeste MoM zijn dus verdedigers of verdedigend ingestelde spelers. NEC heeft dan ook één van de minste tegendoelpunten van de eredivisie.

Man of the Season
Alle ratings leiden tot gemiddeldes. Wie heeft over 17 wedstrijden het hoogste gemiddelde?

Gemiddeldes

Er kan nog van alles gebeuren, maar Van Eijden is duidelijk favoriet voor heel wat DTH awards.

Enkele opvallende spelers
De fancy grafieken bewaren voor het laatst. We hebben een aantal spelers eruit gehaald. De beste speler, de meest discutabele speler en de twee meest wisselvallige spelers. Dit kwartet hebben we gezet tegenover het gemiddelde van NEC.

Van Eijden
Hoezo is Van Eijden de beste? Kijk naar deze grafiek en je weet genoeg.

Ritzmaier
Binnen DTH geven 3 à 4 “honden” hun cijfers. We pakken daarvan het gemiddelde. Over Marcel Ritzmaier lopen de meningen het meest uiteen. Uit de grafiek blijkt dat Ritzmaier NEC op enkele uitzonderingen na niet tot dragende speler heeft kunnen uitgroeien. In NEC’s beste wedstrijden was hij wel die dragende speler, maar als het minder gaat, kan hij niet het tij keren. Hij was nuttig, maar hij kan beter. Maar hoe?

Bikel
Statistieken laten ook vorm zien. Bikel was de eerste wedstrijden de drijvende kracht van NEC: op de helft van de helft had hij het meeste punten van allemaal. Maar zijn spel kost kracht en hij kon dit niet volhouden. Gaandeweg zakte hij steeds verder weg. De laatste wedstrijd voor de winterstop schraapte hij alle kracht in zijn lijf tot een laatste explosie van 45 minuten tegen Feijenoord. We zijn erg benieuwd hoe hij zich hersteld heeft als de competitie weer begint.

Santos
Over Christian Santos kunnen we nu al een boek schrijven, maar uit deze grafiek blijkt duidelijk dat Santos een soort multiplier is van NEC: als het slecht draait, dan gaat het met hem nog slechter, maar als het goed draait, dan draait Santos super. Kijk, hier heb je dus mooie input voor het wisselbeleid.

En vooruit, we pakken de trainer ook even mee:

Faber
Eigenlijk geen flauw idee wat deze grafiek vertelt. Feit is dat NEC boven verwachting presteert en ook nog eens goed voetbal speelt. Tot nu toe is dit een prachtig seizoen. Als het slecht gaat, is de trainer verantwoordelijk. Als het goed gaat, “doen we het met z’n allen”. Bij deze willen we onze trainer een compliment geven: goed gedaan, Ernest!

*****************************************************

Een fijne jaarwisseling!!!!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.