De week van…de communicatie

Is communicatie een vak? Wie op een weekje NEC-Santos terugkijkt zou denken van wel.

Het begon kort voor de wedstrijd tegen De Graafschap als het officiële twitteraccount van de club meldt: “Vanaf heden start Roman als eerste spits aangezien hij langer onderdeel zal zijn van de club, gezien contractduur #graNEC”.

De tweet meldt twee dingen: Roman is, in plaats van Santos, de rest van het seizoen de eerste spits. En dat is omdat hij nog een paar jaar onder contract staat en Santos niet. Althans, dat is wat iedereen er in leest.

Het twitterbericht wordt vervolgens door Bart van Ingen verder ingekleurd als hij in interviews vertelt dat Roman speelt omdat dit helemaal past binnen de visie dat NEC een doorontwikkel-club is.

Inmiddels weten we dat het banken van Santos een verlate disciplinaire maatregel was. Ook was het niet zo dat Santos hiermee voor de rest van het seizoen uit beeld was. Al voor de wedstrijd meldt Faber bij Foxsports dat Roman wel moet presteren wil hij de komende wedstrijden ook de eerste spits zijn. Niet duidelijk is in hoeverre hij dit alléén kon beslissen of dat hij hiervoor goedkeuring van het Technisch Hart nodig had.

Dat NEC heeft gewacht met het straffen van Santos voor het overtreden van ‘clubregels en normen en waarden’ tot na de wintertransferperiode is nog wel te begrijpen, je wil bij geïnteresseerde clubs niet de indruk wekken dat Santos een lastige jongen is. Maar de mist die de club daarna heeft laten ontstaan is moeilijk te verklaren. Vooral omdat een maatregel tegen Santos door de meeste supporters best begrepen zou zijn. Velen vonden het niet bepaald netjes dat Santos in een interview zijn gelimiteerde transfersom openbaar maakte.

De miscommunicatie rond Santos is geen incident. Als supporters zijn we de afgelopen jaren wel vaker verrast door berichten die koud op het dak vielen. Bijvoorbeeld toen anderhalf jaar geleden De Gelderlander meldde dat NEC de stadionhuur niet meer kon betalen of toen afgelopen oktober veel onrust ontstond door het nieuws dat NEC dreigt met een vertrek uit Nijmegen(!).

Zo blijkt dat communicatie inderdaad een vak is. Ondanks dat NEC haar best doet om transparant te zijn en ondanks dat Bart van Ingen heel benaderbaar is, onder andere op Twitter, gaat het regelmatig mis. Tip: Vertel altijd de waarheid, want het komt toch uit.

Ondertussen is Trainer Faber de lachende derde. Hij wordt alom beschouwd als het slachtoffer van over het paard getilde managers en van zijn eigen onervarenheid. We moeten echter niet vergeten dat hij één van de partijen is die in het Technisch Hart zitten. Hij is dus ook aanwezig geweest bij de discussie die binnen het Technisch Hart kennelijk al weken over Santos gevoerd werd. De kwestie Santos kwam voor hem dus niet bepaald uit de lucht vallen. Hij heeft misschien nooit echt achter het besluit gestaan om Santos op de bank te zetten, maar is wel medeverantwoordelijk. Het is jammer dat hij deze verantwoordelijkheid niet op zich heeft genomen en niet heeft toegegeven dat ook hij een verkeerde inschatting van de situatie heeft gemaakt.

Ik had dit stukje af willen sluiten met de oproep aan alle supporters om aanstaande zondag toch vooral Mihaj Roman te steunen. Door het gerommel van de clubleiding is er een zware last op zijn schouders gelegd waar hij natuurlijk niet om gevraagd heeft. Tegen De Graafschap liet hij aardige dingen zien en fysiek oogt hij nu helemaal in orde. Maar de soap van de afgelopen week krijgt mogelijk een passende tragikomische afsluiter, het lijkt erop dat Roman, ondanks de schorsing van Santos, helemaal niet in de basis staat. Bovendien zou Van Eijden met zijn aflopende contract gewoon in de basis staan. Nee, aan het doorontwikkelen van Roman wordt hard gewerkt.

Wichard.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.