NEC maakt het PSV niet lastig

Eerder dit seizoen legde NEC PSV het vuur aan de schenen. In Eindhoven ontspon zich een wedstrijd waar de vonken vanaf vlogen. De Nijmeegse supporters wreven zich afgelopen zondag dus voor de wedstrijd in de handen (dat gebeurde sowieso wel, want het waren winterse omstandigheden) voor de thuis-versie van dit duel. Helaas was NEC geen schim van zichzelf. Zonder zich bovenmatig in te spannen, tikte PSV zichzelf naar de winst: 0 – 3.

Uitslag
In het begin van de wedstrijd leek de veldslag in Eindhoven zich in Nijmegen te herhalen, omdat Ritzmaier na 1 minuut een elleboogje uitdeelde. Maar dat vuur doofde snel. PSV had de bal, NEC wachtte diep op eigen helft af wat er komen ging. PSV was niet zo gevaarlijk, NEC was dat wel in de omschakeling. Na 10 minuten mocht Sleegers na een slim balletje binnendoor van Kane alleen op de keeper, maar hij wist deze enorme kans niet te verzilveren. 5 minuten later dacht NEC weer te counteren, maar Ritzmaier twijfelde wel erg lang met passen. Hij werd simpel van de bal gezet, waarna via de zijkant de topscoorder van de eredivisie simpel in stelling werd gebracht: 0 – 1. Daarna ontstond een verschrikkelijke saaie wedstrijd. PSV kon de bal achterin rustig blijven rondspelen en NEC bleef maar afwachten, ondanks de achterstand. Het enige noemenswaardige feit was dat na een ongeveer een half uur Golla over de as van het veld Sleegers in de 16 bereikte. Weer kwam hij vrij voor de keeper, maar weer verprutste hij in kansrijke positie een grote kans.

Waar de eerste helft al pijn deed aan de ogen, werd het er de tweede helft zo mogelijk nog slechter op. PSV bleef de bal achterin maar rondspelen zonder echt druk van NEC. Als NEC zelf eindelijk de bal had, was het meestal snel weer afgelopen. Op halve kracht liepen de Eindhovenaren uit naar 0 – 3. De tweede goal ontstond uit een hoekschop waar de organisatie van NEC even niet helemaal klopte en ook bij de derde goal (intikker van Van Ginkel) was het chaos troef.

Hoogtepuntjes
– Roman en Celik vielen aardig in, maar toen was er al geen eer te behalen.
– Bij afwezigheid blijkt hoe belangrijk Breinburg en Santos zijn.
– De rentree van Van Eijden: ouderwets weer een rots in de branding.
– Nog steeds maar 3 puntjes achter op de nummer 3.

Dieptepunten
– Het weer (kouwe tenen!)
– Het nieuwe systeem maakt NEC duidelijk zwakker.
– De spelopvatting: PSV kon eindeloos de bal rondtikken zonder dat er ook maar enige druk op zat.
– Inmiddels ook nog maar 3 puntjes voor op nummer 10.

Scheidsrechter
Blom had blijkbaar een goede carnaval in Brabant achter de rug.

Tactiek
Tactisch was het een zooitje:
– In balbezit wist NEC niet wat het moest doen. Regelmatig stond een NEC-speler met de bal zijn medespelers vragend aan te kijken. Veel NEC-spelers speelden op een plek waarin ze niet optimaal renderen.
– Er was geen enkele creativiteit. The three towers achterin (Golla, Van Eijden, Dumic) hadden moeite het middenveld te vinden en hadden geen last van geniale invallen.
– Als je met slechts 3 verdedigers en 2 aanvallers speelt, verwacht je juist dat je het middenveld in handen hebt. Het tegenovergestelde was het geval.
– Met balverlies zakte NEC veel te ver terug. We keken toe hoe de PSV-backs elkaar de bal toespeelden.
– Roman zat op de bank, terwijl Sleegers mocht starten: een onbegrijpelijke keuze.

Al met al was het tactisch gezien misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen. Het zou toch duidelijk moeten zijn met welk systeem je zou moeten spelen? Het systeem dat je de 5e plek na 22 wedstrijden heeft bezorgd! Waarom gaan we nu ineens iets nieuws doen?!

Inzet
Er gold blijkbaar een verbod op het jagen van de tegenstander. NEC bleef volharden in de omschakeling en trok zich terug op eigen helft. PSV vond het wel best en kuierde rustig richting de winst. Frustrerend.

Conclusie
Als Sleegers de score had geopend of als hij gelijk had gemaakt, dan was het een hele andere wedstrijd geweest. Vast. Dat is het meest positieve wat je kan zeggen over deze wedstrijd. Maar feitelijk was het een drama: NEC creëerde niks en voetbalde in een zeer onhandig tactisch keurslijf. We waren blij dat we weer naar huis mochten.